http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 18. februar 2013

Torsk "baccalao"

Her er enda en oppskrift fra den nye Fiskekokeboka. Disse gutta kan sine saker. Jeg snakker om forfatterne Tom Viktor Gausdal og Stian Floer.
Retten smaker både fortreffelig og pikant. I tillegg er den enkel å lage, mye enklere enn tradisjonell baccalao.

Til 4 personer:

800 g torskefilet
4 store røde tomater
2 røde paprika (du kan bruke syltet paprika, av typen som er grillet og flådd og syltet)
3 løk
6 fedd hvitløk
2 dl svarte oliven
1 dl olivenolje
Kvister av frisk timian (du kan bruke tørket timian også, ca 1-2 ts)
Salt og pepper

¤ Begynn med paprikaen. Den skal grilles og flås (hvis du ikke bruker ferdig syltet, som du får kjøpt på glass på Rema. Den bruker du som den er.)
¤ Sett ovnen på grill.
¤ Del paprikaen i to på langs. Ta ut frøene.
¤ Legg paprikaen på en stekeplate og sett det hele øverst i ovnen ganske nært grillen.
¤ La det stå til skinnet på paprikaen er nesten svart. Det tar 5-6-7 minutter. Da tar du det ut av ovnen.
¤ Putt paprikaen i en plastpose (det er varmt, men det går) og lukk posen. La det ligge slik i 5 minutter. Da kan du ta ut paprikabitene og flå av skinnet. Nå har du fått søte, smakfulle paprikabiter som du skal bruke i rette.

¤ Forvarm ovnen til 200 grader.

¤ Smør en ildfast form eller en liten langpanne med olje.
¤ Vask og del tomatene i litt grove skiver og legg dem utover fatet.


¤ Del fisken i passende serveringsbiter og legg dem over fisken. Strø over salt og pepper.


¤ Skrell hvitløkfeddene og knus dem med et knivblad slik at de sprekker.


¤ Legg hvitløkfeddene innimellom fiskebitene.
¤ Skrell løken og skjær den i båter. Plasser den også innimellom fiskebitene.
¤ Fordel resten av tomatene (hvis du har noe igjen), paprikabitene (som du ha skåret i biter), oliven og timiankvister over det hele.
¤ Tøm 1 dl olivenolje over (ikke spar på oljen. Den gir god kraft/saus).
¤ Sett fatet midt i ovnen i 30 minutter.

Her må jeg tilføye at originaloppskrifta sier 160 graders varme på ovnen og steketid 25 minutter. Dette gir rå fisk i min ovn. Jeg har prøvd begge deler og foretrekker 200 grader og 30 minutter, men nå kan du utforske det selv.


 
Server med kokte eller bakte poteter, eller potetstappe.

1 kommentar: