http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 29. juni 2012

Eltefritt brød

Jeg har funnet denne oppskrifta hos den svenske kokbokforfatteren Anna Bergenstrøm. Hun har mange gode brødoppskrifter.
Dette brødet er enkelt å lage, men jeg husker at jeg strevde litt første gang jeg bakte det. Nå har jeg fått mer "dreisen" på det etter å ha laget det mange ganger. Bare husk å bruke mye hvetemel, både på benken og over deigen når du baker det ut. Det gjør ingenting om det er litt hvetemel på toppen av brødet når du steker det. Du banker, eller børster det bare av når det er ferdigstekt. 

Godt blir det, nesten som et franskt bondebrød med sprø skorpe.
Perfekt til supper og salater!

Du får 3 runde brød av denne porsjonen.


25 g fersk gjær
2 ts salt
1 ss honning (jeg bruker flytende honning, men har du annen honning går det helt sikkert greit)
1/2 liter lunkent vann
1 dl lunken melk
13 dl hvetemel

¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Ha saltet og honningen over gjæren og tilsett væsken (lunkent vann og melk).
¤ Rør litt så du ser at gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett melet.
¤ Rør kraftig rundt med en sleiv. Deigen blir løs og skal være det.
¤ Strø litt hvetemel over deigen og legg plast eller et klede over bakebollen og sett deigen til heving i 1 time.


¤ Varm ovnen til 250 grader. Deigen skal verken knas eller heves, så ovnen må være varm når deigen er ferdighevet.

¤ Etter heving: Ha godt med mel på bakebenken og hell deigen ut på melet. Ha litt mel over deigen også.

¤ Ikke kna, bare del deigen i 3 deler.


¤ Legg bakepapir på en stekeplate.
¤ Nå skal hver av de tre deigbitene formes til runde brød. Jeg bruker en flat stekespade og løfter deigen slik at den blir mest mulig rund.



¤ Du må få plass til alle tre brødene på en og samme bakeplate for de skal ikke heves mer, men stekes med det samme.




¤ Sett brødene midt i ovnen (som er varmet opp til 250 grader) og stek dem på denne sterke varmen i 20 minutter.
¤ Så senker du varmen til 200 grader (ikke ta ut brødene!) og steker dem videre i 15 minutter.


¤ Avkjøl brødene på en rist.

De smaker uforskammet godt når de er lunkne og med en klatt meierismør på.



torsdag 28. juni 2012

Kylling med kokosris og mango- og eplesalat.

Den er litt hot kyllingen, men ikke alt for sterk.
Salaten er frisk og god. Det er viktig at du kjøper moden mango som kjennes myk ut. Er den hard smaker den ikke godt og den er vanskelig å dele opp.
Kokosris er et relativt nytt bekjentskap for meg, men den egner seg absolutt godt til denne retten.


Til 4 personer:

Kyllingen:
4 kyllingfileter
1 dl olje (med nøytral smak, maisolje, solsikkeolje el.l.)
3 ss curry paste (karri pasta)
1 ss hakket fersk ingefær
3 ss hakket frisk koriander
Olje til steking

Kokosris:
Jasmin- eller basmatiris, ca 4 dl
1 gul løk, finhakket
2 ss olje (bruk samme olje som til kyllingen, eller bruk olivenolje)
2 dl kokosmelk, ikke lettvarianten
Ca 5 dl vann

Mango- og eplesalat:
2 epler
1 mango
Frisk mynte og koriander (eller bruk bare den ene sorten hvis du syns det blir mye med begge, men det smaker utvilsomt godt med disse to smakene sammen)
3 stilker vårløk
saft ev 1 lime

¤ Begynn med risen.
¤ Varm oljen i en gryte og surr løken i den noen minutter til den blir blank.
¤ Tilsett risen i løken og rør rundt til risen er blank av oljen.
¤ Tilsett væsken (kokosmelken og vannet) i risen og la det hele koke opp.
¤ Skru ned varmen og la det hele trekke på svak varme under lokk, i 20 minutter.



¤ Fortsett med kyllingen.
¤ Varm ovnen til 150 grader.
¤ Bland sammen olje, curry paste, finhakket ingefær og hakket koriander og mynte, til det blir en grøt.
¤ Gni kyllingbrystene inn med blandingen.
¤ Varm olje i en stekepanne og brun kyllingbrystene 2-3 minutter på hver side.
¤ Ha så alt sammen over i et ildfast fat og sett det midt i ovnen i 15 minutter (det står det i den opprinnelig oppskrifta, men jeg syns det er for kort tid og lar dem ligge i ovnen ca 20 minutter). Kyllingbrystene skal være gjennomstekte, men ikke tørrstekte.

¤ Du kan bruke svinefilet istedet for kylling til denne retten. Bruk samme marinade (med curry paste, ingefær og koriander). Da må du steke fileten i 5 minutter på hver side (2 sider), og så steke den i ovnen på 200 grader i 20 minutter. La den hvile i 10 minutter og så skjære den i 3 - 4 cm tykke skiver. Det tar litt lenger tid enn med kylling, men ofte er en svinefilet billigere enn 4 kyllingbryst...



¤ Salat:
¤ Skrell mangoen og del den i små biter.
¤ Vask og del eplet i biter (ikke skrell det, for jeg syns salaten ser friskere ut med det fine røde- eller grønne skallet).
¤ Skjær vårløken i tynne ringer.
¤ Hakk de friske urtene.
¤ Bland alt i en salatbolle og klem limesaft over.





onsdag 6. juni 2012

Pitabrød

De er enkle å lage, er ferdig på 1/2 time og smaker adskillig bedre enn de smakløse sakene du får kjøpt.
Bare husk å ikke heve dem mye. De skal heves mest i ovnen så de får et hulrom inni.

(Beklager at jeg glemte å skrive inn steketiden på brødene. Nå er det ordenet. De skal stekes i 5 - 8 minutter litt etter hvor mye varme du har på ovnen din.)


Til 8 brød:
25 g gjær
3 dl lunkent vann
1 ts salt
1 ss olivenolje
7 dl hvetemel (400 g)

¤ Varm ovnen til 275 grader. Min ovn går bare til 250, så jeg varmer opp til 250 grader og bruker varmluftfunksjonen i tillegg.

¤ Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Tilsett salt og olivenolje og rør i melet.
¤ Arbeid deigen sammen og kna den litt.
¤ Dekk den med en klede og la den hvile i 10 minutter (IKKE mer enn det!)
¤ Ta deigen ut på et melet bakebord (ikke kna den) og del den i 8 biter.
¤ Kjevl hver del til flate kaker, ca 15 cm i diameter (noe samme størrelse som de du får kjøpt).
¤ Legg kakene på et stekebrett dekket med bakepapir og stek dem (uten heving) midt i ovnen i 5 -8 minutter. Du kan heve dem i 10 minutter før du steker dem hvis du syns det. De blir kanskje litt "luftigere" (ikke like faste) hvis det går an å si det, når du hever dem litt. Jeg steker dem 8 minutter på 250 grader med varmluftsfunksjon i min ovn.

¤ Avkjøl dem på rist.

Under stekingen blåser kakene seg opp og får et hulrom inni.

Dorowat, etiopisk kyllinggryte

En rett med mye, og god smak.
For å lage denne retten må du blande deg fram til krydderet  "berberi", en afrikansk krydderblanding. Det gir en kratig smak på matretten, men er ikke spesielt hot.
Når du har blandet krydderet, holder det seg godt i et glass med tettsittende lokk.
Retten er enkel å lage, har få ingredienser og passer seg igrunnen selv på plata.

Jeg serverer litt crème fraîche til. Du kan også servere pitabrød, tortilla eller annet "tynt" brød.


Krydderblandingen berberi (du skal ikke bruke hele krydderposjonen du nå lager):
2 ts malte korianderfrø
2 ts malt ingefær
2 ts kajennepepper
2 ts chilipulver
2 ts paprikapulver
2 ts karry
1/4 ts revet muskatnøtt
4 ts malt pepper

Kyllinggryta "dorowat":
1 stor fersk kylling, ca 1.2 kg
5 rødløk
50 g smør eller 4 ss olivenolje
4 dl vann
6 - 8 kryddermål (omtrent 4 ts) berberi
1 dl tomatpure
litt salt (ca 1 ts, men du må smake..)
4 hardkokte egg

Crème fraîche til servering.

¤ Skrell og hakk de 5 rødløkene  ganske fint.
¤ Smelt smøret eller varm olivenolje i en gryte.
¤ Fres all løken i noen minutter.
¤ Tilsett 2 dl av vannet og la løken trekke på svak varme under lokk i 20 minutter.
¤ Del kyllingen i mindre biter. Hvis du gidder kan du ta skinnet av kyllingen, men jeg gjøre aldri det.
¤ Etter 20 minutter tilsetter du i gryta: Resten av vannet, tomatpure, berberikrydderet.
¤ Legg kyllingbitene i gryta.
¤ Kok opp det hele, skru deretter ned varmen.
¤ La det hele koke på svak varme under lokk ca 35 minutter. Kyllingkjøttet må løsne fra beina før retten er ferdig.
¤ Kok eggene i 8 minutter. Skrell dem og legg dem hele i gryta ved servering.

Sett crème fraîce på bordet.






mandag 4. juni 2012

Pizza uten tomatsaus

Til denne pizzaen må du forsteke bunnen, ellers blir den klisset.
Bruker du durumhvete (i Namsos får du kjøpt det hos Røthe) i deigen istedet for hvetemel, blir deigen veldig god å arbeide med. I tillegg blir den god og fast og du kan spise pizzaen med fingrene, for bunnen blir sterk og holder fyllet.

Som med all pizza må du begynne i god tid å forberede den. Regn med at det går 1 time fra du begynner til du kan sette deg ned og nyte resultatet.
Dette er kanskje en voksenpizza... for ungene vil gjerne ha tomatsaus, men bunnen kan du bruke til all slags fyll egentlig. Den må forstekes før du har på tomatsaus og ost også. Jeg har prøvd denne bunnen med tomatsaus, oppskåret mozzarella (som ligger i en pose med vann) og litt frisk basilikum. Det smakte kjempegodt det også.


Deig til 2 tynnkjevlede pizzaer som er på størrelse med en ovnsplate:

1 1/2 dl lunkent vann
3 ss olje
225 g durumhvete (eller hvetemel)
1/4 pk fersk gjær eller 2 ts tørrgjær.  Du må bruke lite gjær og lang hevetid, da blir ikke bunnen så tykk.
1/2 ts salt
2 ss olje (det skal være olje 2 ganger...)

Fyll:
3 dl crème fraîche
12 skiver bacon
1 -2 rødløk, alt etter størrelsen på løken. Finhakket eller skåret i tynne, tynne skiver.
pepper
Friske urter

¤ Løs opp gjæren i vannet. Tørrgjær tilsettes sammen med melet.
¤ Bland inn mel, olje og salt.
¤ Elt deigen godt sammen. Som jeg har skrevet før, så trenger deigen å knas i 10 - 15 minutter. Du trenger ikke stå å kna hele tiden. Det er tiden fra du begynner til du slutter som er viktig. Altså: Kna 2 minutter, ta 5 minutter pause, kna litt igjen - pause - kna osv... til det har gått 10 -15 minutter.

¤ Før du legger deigen til heving har du 2 ss olje i bakebollen og snur deigen rundt i oljen slik at den blir oljet utenpå.
¤ Sett deigen til heving 1 time. Legg plast eller et klede over bakebollen.

¤ Del hver baconskive i 4 -5 deler og stek dem i en stekepanne på svak varme. La dem renne av på kjøkkenpapir.

¤ Varm ovnen til 225 grader, og har du varmluft med pizzafunksjon på ovnen så bruker du det. Bruk varmluftfunksjonen allikevel om du ikke har pizzafunksjon. Den gir skarpere varme.
¤ Kjevle deigen til 2 tynne pizzabunner. Bruk litt ekstra mel under kjevlingen. Prikk dem med gaffel.
¤ Forstek bunnene (hver for seg) midt i ovnen i 3 minutter.


¤ Smør crème fraîche på de forstekte pizzabunnene.

¤ Fordel bacon og finhakket eller tynnskåret rødløk over. Strø over noen friske urter og ta noen tak med pepperkverne over.


¤ Stek pizzaen videre midt i ovnen på 225 grader (på varmluft med pizzafunksjon) i 7 minutter. Har du ikke pizzafunksjon så trenger du 2 minutter lenger steketid.
Server gjerne med en grønn, enkel salat med dressing av 3 ss olivenolje, 1 ss vineddik og litt salt og pepper.

fredag 1. juni 2012

Rundstykker med revet gulrot i

Denne deigen kan du variere slik at du får forskjellige rundstykker hver gang du baker. 
Jeg har brukt vann som væske, men du kan bytte ut 1 dl av vannet med cottage cheese eller kesam. Da må du bruke bare 2 ss olje istedet for 3 ss.

Så kan du redusere vannmengden med 1/2 dl og bruke 2 egg istedet.

Du kan hakke friske krydder å ha i deigen og du kan tilsette 1 dl revet ost. Hvis du har i revet ost ( Jarlsberg, cheddar eller parmesan eller hva du har...) må du også bruke bare 2 ss olje.


Her er grunnoppskriften til 20 rundstykker:

6 dl sammalt spelt (har du ikke det, kan du bruke sammalt hvete, fin)
4 dl hvetemel (jeg syns at dette er i meste laget med mel og at deigen blir litt hard, så hold igjen 1/2 dl av hvetemelet slik at du kjenner at deigen blir passe. Den skal "slippe bollen", men ikke bli tørr og hard.
50 g gjær
3 dl lunkent vann
1 revet gulrot (jeg river den fint)
3 ss olje (maisolje, rapsolje eller olivenolje, eller lignende)
1 ts salt (har du urtesalt, så bruk gjerne det)
1 egg til pensling (du kan også bruke vann eller melk)


Til å strø over:
3 ss solsikkekjerner
eller 2 ss linfrø
eller 1 ss sesamfrø

¤ Varm væsken så den blir fingervarm.
¤ Bland alt det tørre i en bakebolle. Ha i oljen og revet gulerot (bruker du tørrgjær har du det i nå)

¤ Bruker du fersk gjær løser du den opp i vannet.
¤ Tilsett vannet i det tørre.

Bruker du speltmel er det viktig at du ikke knar deigen så mye. Bruker du i tillegg kjøkkenmaskin skal du la den gå på lav hastighet hele tiden. Speltmel tåler ikke hard behandlig.
Bruker du sammalt hvete kan du bare kna så mye du vil...

Rør i hvertfall deigen sammen slik at det blir en jevn deig som akkurat slipper bollen.

¤ Dekk til deigen med plast eller et klede og la den heve bortimot 40 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt. Her gjeldet det samme: Bruker du spelt, så skal den bare rulles litt rundt og ikke knas så veldig.
¤ Del deigen i 20 deler og rull hver del til en bolle.
¤ Sett bollene på en ovnsplate dekket med bakepapir og la dem heve i 20 minutter.
¤ Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø frø over hvis du ønsker det.
¤ Stek dem midt i ovnen i 20 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.


Rundstykkene er fine å fryse. De smaker kjempegodt med all slags pålegg og egner seg veldig godt i matpakken.