http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 29. august 2013

Sjokoladekake i langpanna

En langpannekake uten bakepulver. Den blir litt klisset inni og farlig god. Den er enkel å lage og fin å fryse.
Jeg syns en stor langpanne er mye kake, så jeg har halvert oppskrifta og det er nok til en liten langpanne. Alle ingredienser er halvert så det er bare å doble.






Til en liten langpanne, ca 20x30 cm:

150 g smør
3 egg
3 1/2 dl sukker
1 klype salt (mindre enn en halv ts)
2 dl hvetemel
1 dl kakao
1/2 ss vaniljesukker

¤ Varm ovnen til 175 grader

¤ Smelt smøret og la det avkjøle litt. Det behøver ikke bli  kaldt.
¤ Visp egg og sukker til lett eggedosis.
¤ Tilsett mel, salt, kakao og vaniljesukker. Jeg bruker en sikt og sikter melet og kakaoen gjennom. Da blir det ikke så lett klumper i røra. Rør forsiktig med en slikkepott så alt blander seg.
¤ Tilsett smøret og rør det også forsiktig i.
¤ Kle langpanna med bakepapir.
¤ Stek på midterste rille i ovnen i 40 minutter på 175 grader.





Kaka hever seg ikke mye. Den blir lett kladdet inni, men det skal den være.
Avkjøl kaka på bakepapiret på en rist.

Du kan pynte den med en kremklatt og noen bringebær, blåbær eller jordbær eller alle tre sorter hvis du er riktig råflott..




tirsdag 27. august 2013

Bladkrans

Fersk gjærbakst er kjempegodt! Det har dessuten en tendens til å forsvinne rimelig raskt.


 
Til en krans som får plass på en ovnsplate:

Deig:
50 gjær
100 g smør eller margarin
3 1/2 dl melk
1 ts salt
1 dl sukker
2 ts kardemomme
500 g hvetemel (8 dl)
1 egg til pensling

Fyll:
3 ss smeltet smør
2 ss sukker
2 ts kanel
4-5 ss rosiner (kan utelates)

¤ Smelt smøret til deigen.
¤ Tilsett melken og la det bli fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og ha smør- og melkeblandingen over. Rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett sukker, salt og kardemomme.
¤ Tilslutt har du i hvetemelet og rører alt sammen til det blir en myk deig. Deigen er ganske fet og av og til kan den kjennes litt klisset ut. Da tilsetter jeg litt mer hvetemel, men ikke tilsett for mye så deigen blir fast. Det er bedre at den er litt klisset enn for fast. Strø hvetemel over deigen før du setter den til heving.
¤ Legg en kjøkkenhånduk over bakebollen og la den heve 1 time. Deigen har mye fett i seg og hever ikke så den blir dobbelt så stor, men den utvider seg.

¤ Strø hvetemel på bakebenken og hell deigen ut på det.
¤ Rull litt rundt på deigen, men ikke arbeid så mye med den.
¤ Rull deigen ut til en lang pølse og kjevl pølsa flat. Ikke lag den for tykk, 1/2 cm tykkelse er sånn ca riktig.
¤ Smelt smøret til fyllet og smør det utover deigen.
¤ Strø på sukker og kanel og fordel rosinene utover.
¤ Rull deigen fast sammen så det blir en lang pølse.
¤ Form pølsa til en ring og plasser den på en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Klipp med saksa ned i deigen, ikke helt igjennom, med ca 5 cm mellomrom. Brett "bladene" vekselvis mot høyre og venstre. Se på bidet under.

 


¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Etterhev kransen ca 20 minutter.
¤ Visp sammen egget og pensle kransen før du setter den i ovnen.
¤ Stek kransen på nederste rille i ovnene i 18 minutter.
(Her må jeg tilføye at originaloppskrifta sier ovnsvarme 200 grader, steketid 25 minutter på miderste rille i ovnen. I min ovn gir dette litt brent overflate og en anelse deigete bakverk syns jeg. )


Hvis du er en sukkermons kan du ha melisglasur over kransen. Det er kjempegodt! Kransen er grei å fryse, men da uten sukkerglasur.
Ved opptining: Sett kransen inn i kald ovn, sett ovnen på 150 grader (ikke bruk varmluft). Når ovnen har nådd 150 grader er kransen lunken og tint.
Lykke til!





tirsdag 20. august 2013

Plommemarmelade

Jeg er kanskje ikke den rette til å gi råd om sylting, men noen enkle oppskrifter bruker jeg om og om igjen. Dette er en av dem.
Jeg kjøper plommer i butikken. Denne marmeladen blir tykk og god og renner ikke av brødskiva.
Du må ikke lage større porsjon enn dette, da blir konsistensen tynnere.
Det aller beste er at jeg slipper å ta ut plommesteinene før jeg koker marmeladen. Det er bestadig et kjedelig "pes"syns jeg.




Dette trenger du:
1 kg plommer (de kan godt være av den litt umodne typen)
1 dl vann
10 dl sukker
Saft av 1 presset sitron


¤ Skyll plommene og tell dem (du skal plukke steinene opp av marmeladen etter at plommene har kokt seg myke. Derfor er det viktig å vite antallet.)
¤ Legg plommene hele i en kasserolle sammen med vannet.



¤ Kok det hele opp og la det koke under lokk i 30 minutter.
¤ Da ser det omtrent slik ut i gryta:




 ¤ Ta opp steinene med en hullsleiv. Nå er det viktig at du husker antallet så du får bort alle.
¤ Tilsett alt sukkeret og sitronsafta.
¤ Rør rundt i gryta så sukkeret fordeler seg og smelter.
¤ Nå skal du la det hele koke med lokk i ca 55 minutter. La det koke sakte, men det skal være synlige bobler i kjelen.
¤ Skum godt av det hvite skummet som har dannet seg på toppen når marmeladen har kokt ferdig.



¤ Jeg fryser marmeladen i passende porsjoner, men du kan godt oppbevare den på glass. Fyll da hvert glass helt opp til randen og skru på lokk og oppbevar kjølig.

Hvis du lager rislapper (du finner oppskrift på det her under etiketten "diverse", eller bruk søkemotoren oppe til høyre og søk etter rislapper) så må du prøve denne marmeladen til. Det er kjempegodt!

mandag 19. august 2013

Bringebær - ripssyltetøy med vanilje

Nå er det bærsesong og det er hyggelig å kunne ta vare på noe av bæra som et sommerminne til senere på året.
Desverre er jeg ingen ivrig bærplukker. Ofte er mine friske bær "plukket" på Rema.
For meg er det viktig å ikke bruke tilsetningsstoffer i syltetøyet. Da må det fryses.
Ikke kok for store porsjoner med syltetøy. Store porsjoner gir tynt syltetøy og i tillegg har bærene en tendens til å flyte øverst.
Her er en grunnoppskrift på koking av syltetøy uten tilsetningsstoffer, og dette blir tykt og smaker godt.

Syns du det høres rart ut med vanilje i syltetøyet, så kan du bare utelate det. Men prøv det engang, for det blir godt!





1 liter bringebær
1 liter rips
9 dl sukker
1/2 vaniljestang

¤ Rens bærene. Ta ripsbærene av stilken.
¤ Ha bærene i en kasserolle og kok opp.
¤ La dette koke under lokk i 10 minutter. Bruk svak varme, for det har en tendens til å koke over og det er no' orntlig kliss å få på plata, så ha det under oppsikt.
¤ Etter 10 minutter tilsetter du alt sukkeret og rører slik at sukkeret blir oppløst.
¤ Tilsett vaniljestanga, som du har klippet opp på langs. Du behøver ikke skrape ut frøene.
¤ Så koker du det hele (fremdeles på ganske svak varme, men det må koke..) i 10 nye minutter. Denne gangen uten lokk. Du skal ikke røre i gryta! Nå tykner syltetøyet endel.

¤ Når det er ferdigkokt tar du opp vaniljestanga og skummer. Det betyr at du skal ta bort skummet som har dannet seg øverst. Jeg bruker en spiseskje til dette.
¤ Så heller du syltetøyet i egnede kopper. Jeg fryser det som sagt.

fredag 16. august 2013

Epleterte

Jeg vet ikke helt om dette er en terte, men et navn må jo kaka ha. Det er liksom ikke en kake. Den er superenkel og den er god. Det er ikke en kake du baker dagen i forveien. Spis den lunken og nystekt. Her gir jeg deg forslag til krem med litt calvados (brennevin) som du kan servere til, men den smaker like godt med vaniljeis.
Kaka, eller terten, er en mellomting mellom en kake og en dessert.

 

 
Dette trenger du til en terte på størrelse med en ovnsplate:

3 ferdigkjøpte butterdeigsplater (syns du dette er litt snaut, tar du 4)
4- 5 syrlige epler
3 ss sukker
3 ss smeltet smør
4-5 ss aprikosmarmelade
(noen valnøtter hvis du er glad i det)

Serveres til:
3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker
3 ss calvados (fransk eplebrennevin). Denne tilsetninga i kremen er ikke barnevennlig.

 
¤ Varm ovnen til 220 grader.
 
 ¤ Ta butterdeigsplatene ut fra fryseren 15 minutter før du skal kjevle dem. Legg dem på kjøkkenbenken.
¤ Legg et bakepapir på benken og kjevle butterdeigsplatene rett på papiret (så slipper du å flytte deigen over på papiret når den er kjevlet tynn). Jeg bruker ofte litt hvetemel som jeg strør over butterdeigen når jeg kjevler. Da setter ikke kjevlet seg fastt i deigen.
Under ser du at jeg legger platene litt over hverandre og klemmer dem lett sammen i skjøten.


¤ Kjevle platene så tynne som mulig og på størrrelse med ovnsplata di. (Jeg har laget en liten terte av bare 2 butterdeigsplater).


¤ Brett kantene dobbel rundt hele kakebunnen. Bare en smal kant.
¤ Skrell eplene (orker du ikke det så kan du bruke eplene med skallet også.)
¤ Skjær eplene i tynne båter og legg dem tett i rekker over bunnen (som på bildet under).
 

 
 ¤ Hvis du liker valnøtter (som meg) kan du strø noen nøtter over kaka.
¤ Smelt smøret og pensle det over eplene og strø sukkeret over det hele.
Aprikossyltetøyet skal du pensle over når kaka er ferdigstekt.

¤ Stek kaka på miderste rille i 25- 30 minutter. Eplene skal bli myke og kantene få en fin gyllen farge.
¤ Varm aprikossyltetøyet og pensle det over den nystekte, varme kaka.


Server denne kremen til:
Pisk kremfløten stiv med sukker og vaniljesukker.
Tilslutt røres litt calvados inn i kremen.


 

tirsdag 13. august 2013

Kyllingsalat med pasta

En utrolig velsmakende salat med få ingredienser.
Det er et produkt i dressingen som kanskje ikke finnes i alle kjøkkenskap, og det er sennepspulver. Jeg legger inn bilde av boksen med sennepspulver nederst på denne sida. Har du det ikke, kan du rett og slett bruke sennep istedet. Det har jeg gjort av og til, i nødens stund, og jeg lurer på om det i det heletatt kjennes på smaken.
Det er en gammel oppskrift som jeg har brukt i årevis. Smaker like godt bestandig!

Dette trenger du til 4 personer:

500 g pastaskruer eller pastarør
1 grillet kylling
1 moden avokado
6-8 sjampinjonger, delt i skiver (eller bruk egen sopp som du har plukket)
2 stilker hakket stangselleri
Frisk persille, hakket

Dressing:
1 kryddermål sennepspulver (eller 1 ts sennep)
2 ss hvitvinseddik
12 ss olivenolje
1/2 ts sukker
1 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Krydder: Timian og rosmarin ca 1/2 ts av hver (bruk friske hvis du har, men tørkede går helt fint)

¤ Kok pastaen etter det som står på pakken.
¤ Sil pastaen etter at den er ferdig og ha den under rennende kaldt vann.
¤ Rens kyllingen for ben og del den i passe biter.
¤ Del avokadoen i to. Ta bort steinen og skrap ut avokadokjøttet med en skje.
¤ Bland alle salatingrediensene (pasta, kylling, avokado, sopp, stangselleri og persille) i en salatbolle.
¤ Lag dressingen:
Rør sennepspulvret (eller sennepen) ut i hvitvinseddiken.
Rør inn sukker, finhakket hvitløk og krydder og tilslutt olivenoljen.
Ha dressingen over salaten og bland godt.
Håper det smaker!



Her er boksen med sennepspulver: