http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 30. juli 2012

Marengskake

Jeg må legge ut oppskriften på den beste sommerkaka mi nå før jordbærsesongen er over.
Du trenger ikke nødvendigvis å ha jordbær på toppen av kaka. All slags bær er godt.
Det går an å lage denne kaka helt uten bær også. Den smaker godt da også.


Marengsbunnen må lages en dag i forveien. Den skal stå lenge i ovnen. Jeg pleier å la den stå der over natta.

Husk å smøre bakepapiret før du har på marengsen. Den kan være litt vrien å få av papiret ellers nemlig.


Marengsbunn:
5 eggehviter
2 dl sukker

¤ Varm ovnen til 250 grader

¤ Stivpisk eggehvitene før du tilsetter sukkeret litt etter litt. Her må du bruke mixer ellers tar det for lang tid. Massen skal bli blank og seig.
¤ Legg bakepapir i bunnen på en rund springform. Smør bakepapiret og kantene i forma og ta litt hvetemel oppi og rist rundt så melet fordeler seg i et tynt lag rundt i forma.
¤ Fordel marengsmassen i forma.
¤ Sett forma på nederste rille i ovnen og slå av ovnen. Ja, du leste riktig. Ovnen skal først varmes til 250 grader og når marengsen settes inn skal ovnen slås av.
¤ La marengsen stå i ovnen i minst 5 timer. Jeg lar den som sagt stå over natta.
NB: Ikke åpne ovnsdøra underveis! Da faller marengsen sammen og du må begynne det hele på nytt.

Du trenger ikke å lage marengsbunnen i en springform heller. Bare ha marengsen på en vanlig stekeplate dekket med smurt bakepapir. Form marengsmassen til en runding som passer fatet ditt. Massen har da en tendens til å sige litt utover (ikke mye), så ikke lag rundingen for stor. Så steker du den på sammen måte som jeg beskrev ovenfor.

Sitronkrem:
8 eggeplommer
1,5 dl sukker
1 sitron
3/4 dl sitronsaft

¤ Ha eggeplommer, sukker, revet sitronskall og sitronsaft i en kjele.
¤ Varm opp på svak varme og pisk hele tiden til kremen tykner. Det bør ikke koke for da korner eggeplommene seg og kremen blir klumpet. Visp kraftig slik at kremen blir luftig. Hele denne prosessen tar en 5 minutters tid.
¤ Avkjøl kremen.

Krem:
3 dl kremfløte
1/2 vaniljestang (ikke utelat den, for den gir god smak til kaka. Har du ikke vaniljestang kan du bruke vaniljesukker istedet, 1 ts, men det gir ikke samme gode smaken som vaniljestang)

¤ Splitt vaniljestanga på langs og skrap ut frøene og ha dem i en bolle sammen med fløten.
¤ Visp det hele stivt.

Montering av kaka:
¤ Legg marengsbunnen på et fat.
¤ Ha sitronkremen over.
¤ Øverst legger du den stivpiskede kremen.


¤ Så pynter du tilslutt med bær hvis du vil. Som sagt, kaka smaker godt uten bær også, men den tar seg absolutt godt ut med bær på toppen.



mandag 9. juli 2012

Kylling med tomatsaus og couscous

Dette er enkel og god sommermat.
Her kan du bruke hel, fersk kylling som du deler opp, eller kyllingfilet eller kyllinglår som du også får kjøpt ferske.

Couscous er jo kjempeenkelt. Her er det blandet stekt sopp og purreringer i. Det setter litt mer smak på couscousen.

Til 4 personer:
Kylling:
1 fersk kylling (som du må dele i minst 8 stykker), eller 4- 5 kyllingfileter, eller 6 kyllinglår
1 ts salt
2 ts spisskummen
olje og smør til steking (ca 2 ss av hver

Tomatsaus:
1/2 løk, finhakket
2 hvitløkfedd
1 rød chili (delt i 2 og rensket for frø), finhakket
2 ss olje
1 boks hermetiske tomater
3 friske tomater, skåret i biter
frisk basilikum
salt og pepper (1/2 ts av hver)
ca 2 ts sukker

Couscous:
250 g couscous
2 1/2 dl vann
100 g sopp (jeg bruker selvplukket sopp fra fryseren, men du kan bruke friske sjampinjonger. Du må dele sjampinjongene i skiver)
1/2 purre, kuttet i skiver
persille
1 ss olje
1 ss smør


Begynn med tomatsausen. Den har godt av å stå å trekke litt.
¤ Smelt smør og olje i en kasserolle.
¤ Ha i finhakket løk, hvitløk og hakket chili. La det frese til løken er blank.
¤ Tilsett de hermetiske tomatene og de ferske tomatene (som er skåret i biter).
¤ Kok opp og la det hele trekke på svak varme (uten lokk) i 10 - 15 minutter.
¤ Smak tomatsausen til med salt og pepper og sukker.
¤ Klipp frisk basikikum over.

Stek kyllingen slik:
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Smelt smør og olje i en panne.
¤ Del kyllingen i passende biter. Jeg bruker stort sett kyllingfilet og deler hver filet i 2- 3 biter.
¤ Krydre kyllingbitene med salt og pepper og spisskummen.
¤ Brun bitene på begge sider i stekepanna (de trenger ikke gjennomstekes, du skal ettersteke dem i ovnen).

¤ Ha den ferdigkokte tomatsausen i et ildfast fat.
¤ Legg kyllingbitene på toppen av sausen.
¤ Sett det hele på midterste rille i ovnen og stek det (på 200 grader) i 15 minutter.



¤ Strø basilikum over retten når den er ferdigstekt.

Mens kyllingen står i ovnen lager du couscousen:
¤ Mål opp couscousgryn og ha dem i en serveringsbolle.
¤ Kok opp vannet og ha det over couscousen og la det svelle ca 5 minutter.
¤ Smelt smør og olje i panna og fres purreskiver og sopp slik at det blir litt brunt.
¤ Bland det (stekt purre og sopp) i couscousen.
¤ Strø over persille.