Det er høst og fine plommer å få kjøpt.
Kanskje er du en av de heldige som har plommetre i hagen og kan høste av det. Det er de aller beste plommene å bruke.
Dette trenger du til en rund paiform, 24 cm i diameter.
Paideig:
4 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 dl sukker
1 kryddermål salt
100 g margarin /eller smør (jeg syns paideigen blir bedre med margarin)
Plommer: 15 store plommer eller ca dobbelt med små plommer.
Fyll:
2 dl fløte
2 eggeplommer
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Ha hvetemel, bakepulver, sukker og salt til deigen i en foodprosessor.
¤ Tilsett margarinen/smøret og kjør til det blir småkornet. Har du ikke foodprosessor kan du kna sammen deigen raskt med fingrene. Da skal blandingen bli grovkornet, som store havregryn i konsistensen.
¤ Finn fram en paiform og ha deigsmulene i formen og trykk dem litt sammen med hendene.
¤ Del plommene og ta ut steinene og legg plommene i forma oppå deigsmulene. Det må være så mye plommer at det dekker deigen.
¤ Bland sukker og kanel og strø det over plommene.
¤ Sett forma midt i ovnen i 15 minutter.
¤ Mens forma står i ovnen blander du fløte og eggeplommer. Pisk litt i blandingen.
¤ Etter 15 minutter tar du forma ut av ovnen og heller fløteblandingen over plommene.
¤ Sett forma i ovnen igjen og la den steke videre på 225 grader i 25-30 minutter. 25 minutter pleier å holde.
Paien smaker bra lunken, men jeg syns faktisk at den er bedre når den er helt kald.
Velbekomme!
mandag 11. september 2017
mandag 21. august 2017
Tomater tørket i ovn.
Alt for ofte blir det liggende igjen noen tomater på kjøkkenet som blir dvaske og rynket. Disse kan faktisk få et nytt liv ved å tørke dem i ovnen som dette. Da blir de søte og gode og du kan bruke dem på pasta, på brødskiva på ost eller kjøttpålegg, eller servere dem til fisk eller kjøtt, alt etter hva du liker.
Skal du oppbevare dem, så putt dem på et glass og hell over olivenolje så det dekker.
Du kan bruke friske tomater til dette også, men tomater som er godt over pensjonsalderen (uten at de er mugne) er liksom kluet med oppskrifta.
Dette trenger du:
Tomater
Salt og pepper
Litt sukker
Litt olivenole
Frisk timian eller et annet krydder (basilikum, rosmarin, oregano, chili, sitronskall )
¤ Sett stekebrettet midt i ovnen. La det stå i 2 timer for cherrytomater og 3 timer for vanlige store tomater.
Du kan sette ovnsdøra på en liten gløtt hvis du vil, men det er strengt tatt ikke nødvendig.
Skal du oppbevare dem, så putt dem på et glass og hell over olivenolje så det dekker.
Du kan bruke friske tomater til dette også, men tomater som er godt over pensjonsalderen (uten at de er mugne) er liksom kluet med oppskrifta.
Dette trenger du:
Tomater
Salt og pepper
Litt sukker
Litt olivenole
Frisk timian eller et annet krydder (basilikum, rosmarin, oregano, chili, sitronskall )
¤ Sett ovnen på 100 grader og varmluft.
Du kan bruke både cherrytomater, de små, eller vanlige store tomater.
Cherrytomatene deler du i 2 og de store tomatene i skiver.
¤ Legg tomatene utover et stekebrett dekket med stekepapir.
¤ Dryss over litt salt og pepper.
¤ Bruk en spiseskje, fyll den med olivenolje og spre oljen utover tomatene.
¤ Strø litt sukker over tomatene. Her snakker vi teskjeer, ikke spiseskje-mengde.
¤ Strø timian, eller annet krydder over det hele.
¤ Sett stekebrettet midt i ovnen. La det stå i 2 timer for cherrytomater og 3 timer for vanlige store tomater.
Du kan sette ovnsdøra på en liten gløtt hvis du vil, men det er strengt tatt ikke nødvendig.
onsdag 10. mai 2017
Toscakake
En god gammel oppskrift.
Kaker er enten typiske festkaker eller tydelige hverdagskaker. Denne tilhører den siste kategorien. Den er ikke mindre god av den grunn.
Ofte er sånne kaker aller best samme dag som de er bakt, men jeg syns faktisk at denne er vel så god når den har stått en dag. Da må den ligge under plast eller i tett boks for å holde på saftigheten.
Til en kake som passer i en rund form på 22-24 cm i diameter:
Bunn:
100 g smør
2 dl sukker
3 egg
2 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver (ikke vær raus med bakepulveret, da blir kaka for høy og porøs)
Glasur:
1 dl mandler, hakket
3/4 dl sukker
75 g smør
1 ss hvetemel
1 ss melk
Varm ovnen til 180 grader.
¤ Smelt smøret og avkjøl det litt.
¤ Visp egg og sukker luftig. Bruk mixer ellers får du krampe...
¤ Tilsett smøret i eggedosisen og rør det godt sammen (kan godt bruke mixer her også).
¤ Bland hvetemel og bakepulver og ha det i røra (jeg sikter det i så klumper det seg ikke). Når dette blandes sammen må du bruke slikkepotten (ikke mixeren) og bland det forsiktig sammen.
¤ Smør en rund form med løs bunn (22-24 cm i diameter), eller legg bakepapir i bunnen som du klemmer fast når du monterer sammen forma. Da trenger du ikke smøre kantene.
¤ Hell røra i kakeforma.
¤ Sett forma midt i ovnen og stek den (på 180 grader) i 25 - 30 minutter ( i min ovn må den ha 30 minutter)
Mens kakebunnen steker gjør du klar glasuren:
¤ Bland alle ingrediensene til glasuren (du må hakke mandlene først) i en kjele.
¤ Varm det sakte opp slik at sukret smelter, men blandingen må ikke koke. Når du kjenner at sukret er smeltet tar du bare kjelen av plata og lar den stå uten varme.
¤ Ta kaka ut av ovnen etter 25 - 30 minutter.
¤ Smør glasuren utover kaka (etter beste evne) og sett kaka tilbake i ovnen og stek den videre i 15 minutter.
¤ Avkjøl kaka på en rist, men ikke ta den ut av forma før det minst har gått 15 minutter.
Kaka er fin å fryse, men holder seg fint under plast eller i tett boks en 3-4 dager.
Kaker er enten typiske festkaker eller tydelige hverdagskaker. Denne tilhører den siste kategorien. Den er ikke mindre god av den grunn.
Ofte er sånne kaker aller best samme dag som de er bakt, men jeg syns faktisk at denne er vel så god når den har stått en dag. Da må den ligge under plast eller i tett boks for å holde på saftigheten.
Til en kake som passer i en rund form på 22-24 cm i diameter:
Bunn:
100 g smør
2 dl sukker
3 egg
2 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver (ikke vær raus med bakepulveret, da blir kaka for høy og porøs)
Glasur:
1 dl mandler, hakket
3/4 dl sukker
75 g smør
1 ss hvetemel
1 ss melk
Varm ovnen til 180 grader.
¤ Smelt smøret og avkjøl det litt.
¤ Visp egg og sukker luftig. Bruk mixer ellers får du krampe...
¤ Tilsett smøret i eggedosisen og rør det godt sammen (kan godt bruke mixer her også).
¤ Bland hvetemel og bakepulver og ha det i røra (jeg sikter det i så klumper det seg ikke). Når dette blandes sammen må du bruke slikkepotten (ikke mixeren) og bland det forsiktig sammen.
¤ Smør en rund form med løs bunn (22-24 cm i diameter), eller legg bakepapir i bunnen som du klemmer fast når du monterer sammen forma. Da trenger du ikke smøre kantene.
¤ Hell røra i kakeforma.
¤ Sett forma midt i ovnen og stek den (på 180 grader) i 25 - 30 minutter ( i min ovn må den ha 30 minutter)
Mens kakebunnen steker gjør du klar glasuren:
¤ Bland alle ingrediensene til glasuren (du må hakke mandlene først) i en kjele.
¤ Varm det sakte opp slik at sukret smelter, men blandingen må ikke koke. Når du kjenner at sukret er smeltet tar du bare kjelen av plata og lar den stå uten varme.
¤ Ta kaka ut av ovnen etter 25 - 30 minutter.
¤ Smør glasuren utover kaka (etter beste evne) og sett kaka tilbake i ovnen og stek den videre i 15 minutter.
¤ Avkjøl kaka på en rist, men ikke ta den ut av forma før det minst har gått 15 minutter.
Kaka er fin å fryse, men holder seg fint under plast eller i tett boks en 3-4 dager.
Abonner på:
Innlegg (Atom)