Denne potetgratengen er god uten noe følge, men den smaker godt til pølser og stekt kjøtt.
Her har jeg stekt kyllingbryst til.
Du kan sjonglere med andre grønnsaker enn de jeg har her, men noen rotgrønnsaker og løk må du ha.
Så en ting til: Begynn i god tid. Gratengen trenger 40 minutter i ovnen og du bruker 20 minutter på å skrelle og skjære opp grønnsakene, men når den er kommet i ovnen, passer den seg selv frem til du skal spise.
Dette rekker til 4-5 personer:
8 - 10 poteter, skrellet og i skiver ca 1/2 cm tykke
1 gulrot, skrelt og skåret i tynne skiver
3 dl H-melk (bruker du annen melk sprekker den ofte og det danner seg små klumper )
1 buljongterning, grønnsak-
1 liten bit sellerirot skåret i biter eller stenger
1 purre, i skiver
1 løk, skrellet og skåret i båter
1 hvitløkfedd, presset (kan også hakkes)
(litt revet muskat, det kan også utelates)
3 dl revet ost. Jeg bruker cheddar.
Her har jeg lagt til brokkoli i små buketter og selvplukket sopp, men innholdet ovenfor er basisen.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Skrell potetene og gulrota og skjær begge deler i tynne skiver.
¤ Kok opp melken og rør ut buljongterningen i den.
¤ Tilsett potet- og gulrotskivene, sett lokk på kasserollen og kok dette i 5 minutter på svak varme. Det gjør ingenting om poteter og gulrot er over melka i kasserollen, så lenge lokket er på kokes de allikevel.
¤ Skrell og skjær sellerien i terninger eller staver, purre i skiver og løk i båter.
¤ Tilsett disse grønnsakene i kasserollen sammen med poteter og gulrot, og la det koke på svak varme i noen minutter til. 3 minutter pleier å holde.
¤ Ta kasseollen av plata og strø litt salt og pepper over og muskat hvis du liker det.
¤ Skrell hvitløken og press den (eller hakk den) og ha den i kasserollen.
¤ Riv osten og tilsett halvparten av den. Resten skal du strø på toppen av retten. Rør godt rundt i kasserollen så alt blander seg.
¤ Smør en ildfast form og hell alt sammen over i forma.
På bildet ovenfor ser du basisingrediensene.
Så har jeg lagt på litt sopp (den er forvellet fra før, men ikke stekt):
Og noen buketter brokkoli (ikke kokt):
Og strødd ost over tilslutt:
Som sagt, du behøver ikke de to siste ingrediensene (sopp og brokkoli), men du må strø resten av osten på toppen.
¤ Inn midt i ovnen på 200 grader i 40 minutter.
Retten smaker godt som en vegetarrett.
Vil du lage gratengen i god tid (dagen før), kan du oppbevare den kjølig, så legge folie over forma og varme den på 150 grader i 25 minutter før servering.