Ikke et vondt ord om oppdrettslaks egentlig, det er bare tanken på at den lever i fangenskap hele livet og at den reiser langt før den kommer på mitt middagsbord som skremmer meg litt, og gjør at jeg ikke har så lyst til å spise den.
Bruk den laksen du vil i denne oppskrifta. Jeg har laget disse laksekakene både med fersk laks og med rester av kokt laks. De blir mest saftig med fersk laks, men har du rester av kokt laks så lag kakene med den.
Dette trenger du til 4 personer:
Ca 800 g laks skåret i terninger
1 1/2 ts salt (ikke tilsett salt hvis du bruker ferdig kokt laks)
Pepper
3 ss crème fraîche
2 stilker vårløk, hakket
Saft av 1/2 sitron
Friske krydderurter, gressløk, persille eller koriander
Smør til steking
¤ Kjør laksen (som er skåret i terninger) i kjøkkenmaskin til den er passe most.Det kan godt være noen grove biter i farsen.
¤ Tilsett crème fraìche, vårløk, salt og pepper, sitronsaft og krydderurter.
¤ Rør dette sammen. Jeg bruker slikkepotten til å røre med, slik at fisken ikke blir så finmalt.
¤ Form kaker så store som du vil ha den. Jeg lager dem litt store og da får jeg 8-9 laksekaker.
¤ Smalt smør i stekepanna og la de bli brunt.
¤ Stek kakene 3-4 minutter på hver side. Litt kortere hvis du bruker kokt laks.
Når jeg serverer disse laksekakene så lager jeg saus av crème fraîche:
2 dl crème fraìche
1/2 ts sukker
Saft av 1/2 sitron
Salt og pepper
Litt krydderurter
Rør alt godt sammen.
Salat:
Noen vårløk som er kuttet i biter
En liten hakket rødløk
1-2 syrlig eple, i biter (jeg skreller det ikke)
Har du reddik kan du kutte det å ha i
Fennikel, kuttet
Bland alt og ha over dressing av:
Saft av 1/2 sitron, litt sukker, salt og pepper
Kokte poteter smaker godt til.