http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 26. september 2012

Krydderte

Her må du til invandrerbutikken. Kardemommekapsler tror jeg har gått ut av vareutvalget hos norske butikkjeder.
Invandrerbutikken her i Namsos har et fantastisk utvalg i krydder, både hele krydder og malte. Så jeg anbefaler deg å ta en tur dit.

Det var reklamen, her er oppskriften:


Til en kopp te:

3 - 4 skiver frisk ingefær (skrell den først)
4 hele kardemommebelger
En bit kanelstang
Kokende vann
En skvett melk
1 ts honning

La det hele trekke en 3- 4 minutter. Du vil kjenne at det dufter godt etterhvert, så du kan smake og kjenne om du syns den er sterk nok. Trekker den for lenge kan ingefæren gi en litt besk smak. Noen liker det også, så prøv deg fram.
En varmende, smaksrik te.


Ølhøne

Dette er litt god-tid-mat.
Jeg bruker hel kylling i denne retten. Det går an å dele opp kyllingen for å spare steketid. Da bruker du ca halv steketid i ovnen.
Kjøttet må ligge litt i marinaden før du steker det, 1/2 time eller 1 time, alt etter hva du har av tid. Det går også fint å legge kyllingen i en dobbelplastpose og fylle med marinaden og la det hele ligge i kjøleskapet over natta.
Det blir kjempegod kraft!
Jeg kokte noen sukkererter og litt grønne bønner til og serverte med kokte poteter. Men kokt ris, litt broccoli eller fennikel smaker også bra.

Til 4 personer

1 stor kylling (er den liten kan du bruke 2 stk)
1 flaske lyst øl (pils går bra)
100 g smør
1/2 dl soyasaus
12 fedd hvitløk, knuste (skrell dem og knus dem med flatsida av en kniv)
1 ss brunt sukker (du kan også bruke samme mengde brun sirup)
1 ts sesamolje (har du det ikke så sløyf det, ikke bruk annen olje)
1 ts sambal oelek. Du kan bruke 1 finhakket rød chili istedet, vasket og tatt bort frøene inni.
Knapt 1/2 kyllingbuljonterning (et hjørne av terningen greier seg)
Salt og pepper

Litt sitronsaft og 2 ss kaldt smør til å piske inn i sausen tilslutt.

¤ Bland marinaden: Øl, soyasaus, sambal oelek, hvitløk, brunt sukker, sesamolje, salt (1/2 ts) og pepper og buljongterning. (NB: Smøret skal ikke i marinaden!)
¤ Legg kyllingen i denne marinaden en stund. Øs marinaden over kjøttet et par ganger underveis, eller fyll det i en dobbel plastpose og legg kyllingen i, og snu og vend litt på det hele.

¤ Varm ovnen til 160 grader.
¤ Smelt smøret.
¤ Bland smør og marinade i et ildfast fat og legg kyllingen oppi.
¤ Øs væsken over kyllingen før du setter det i ovnen.
¤ Sett det hele midt i ovnen. Her skal det stå i 1 1/2 til 2 timer. (Du kan halvere tida som sagt, ved å dele opp kyllingen).
¤ Hver halvtime (det står hvert kvarter i originaloppskrifta, så hvis du orker....) åpner du ovnsdøra og øser væske over kyllingen.



¤ Prøv med en kniv og kjenn etter om kjøttet slipper bena og om det siver ut klar kraft (ikke rosa farge, da må den stekes litt til). Slipper kjøttet bena, og har krafta som siver ut klar farge, er den ferdig.
¤ Kyllingen har godt av å hvile litt før du deler den opp til servering.
¤ Ha krafta i en kasserolle. Smak den til med litt sitronsaft og kjenn om det er passe med salt og pepper.
¤ Ta kasserollen av plata og pisk inn kaldt smør tilslutt.
¤ Syns du sausen er for tynn, kan du løse opp litt maisenamel (eller hvetemel) i kaldt vann og røre i sausen og gi den et oppkok.
¤ Server med kokte poteter eller ris med noen kokte grønnsaker til.




mandag 24. september 2012

Rognebærgele med epler

Nå er rognebærene på sitt fineste.
Denne oppskrifta gir alltid stiv gele. Om det er eplene som gjør det vet jeg ikke.
Jeg har utallige ganger laget rognebærgele som bare ikke har blitt stiv.

Mitt råd er å lage bare en sånn liten porsjon som denne av gangen. Av og til gir denne mengden bær 6 dl saft, og enkelte ganger bare 2 dl.



300 g faste, rensede rognebær
200 g epler i biter (jeg skreller dem ikke, tar bare ut kjernene)
2 dl vann
450 g sukker pr 6 dl saft (får jeg bare 2 dl saft bruker jeg 200 g sukker)

¤ Kok opp epler og vann først.


¤ Tilsett rognebærene og la det hele koke  på middels varme (med lokk) i ca 15 minutter. Da skal det bli saft av bærene.



¤ Sil safta gjennom en sil eller et klede og mål opp safta.
¤ Ha safta tilbake i kasserollen( ikke tilsett sukkeret enda!) og kok videre i 10 minutter på svak varme  (med lokk).
¤ Etter at det er kokt i 10 minutter tilsetter du sukkeret og rører det godt ut i safta.
¤ Kok videre uten lokk i 10 minutter på svak varme. Du skal så vidt se at det bobler. IKKE rør i safta i løpet av disse 10 minuttene.
¤ Ha geleen på rene varme glass og skru på lokk.

torsdag 20. september 2012

Kirstens favoritt: Avokadotoast

Er du lei av tørre brødskiver til lunch enkelte dager, som meg, prøv denne varianten.

Den er enkel å lage, har få ingredienser og smaker utrolig godt. Bare spør Kirsten!
Hun er eldstedattera i huset her og har denne som en av sine favoritter. Nå bor hun i Argentina, nærmere bestemt i millionbyen Buenos Aires og der får du sikkert tak i gode avokadoer Kirsten, og for ikke å snakke om bedre bacon enn vi har her.

I originaloppskriften står det at brødet skal grilles over kullgrill (ikke ristes i brødrister). Da får det sikkert en helt spesiell røyksmak som passer godt til avokadosmaken.
MEN for oss her hjemme som tyr til brødrister, litt for umoden avokado og bacon uten fett, er også  denne toasten verd et forsøk.
Bare prøv!


Dette trenger du til 1 toast:
1 skive brød (jeg bruker mitt eltefrie brød som du finner oppskrift på under gjærbakst, men du kan bruke bondebrødtyper, chiabatta o.l). Skjær gode skiver, ikke for tynne.
2 ts god olivenolje
1 fedd hvitløk (lager du 2-3 toaster trenger du bare dette feddet med hvitløk)
1/2 skrelt avokado (den må være myk, uten å være svart inni)
litt salt og grovmalt pepper
litt (sånn ca 1 ts) nypresset sitronsaft
1 skive bacon

¤ Stek baconskiva sprø i stekepanna. Ikke bruk sterk varme, bruk heller mer tid på svakere varme, da blir baconet sprøere.
¤ Pensle brødet med olivenoljen (skal du grille brødskiva så pensler du olivenolje på begge sider).
¤ Rist brødet.
¤ Rens hvitløkfeddet og del det i to.
¤ Gni skjæreflaten på hvitløken over brødskiva.
¤ Legg den halve skrellede avokadoen på brødet og klem den litt flat.
¤ Strø litt salt på og grovmalt pepper.
¤ Klem sitronsaft over og legg på sprøstekt bacon.

Jeg drikker oftest te til, men faktisk smaker det veldig godt med en sterk kopp kaffe til.




tirsdag 11. september 2012

Buljong til å koke fisk.

Jeg vet at fisk ikke skal koke, bare trekke.
Her er en enkel buljong som du kan bruke til fisk istedet for bare salt og pepper når du skal lage kokt fisk.

Så kan du sjonglere selv, ved å tilsette andre ting:
En skvett hvitvin, en gulerot, litt purre, et hvitløksfedd, sjalottløk, urter som estragon og basilikum og timian, selv stjerneanis kan du prøve deg på. Tilsett en eller flere av ingrediensene og prøv deg fram.

1 liter kaldt vann
1 ss salt (kanskje du vil syns at dette er i minste laget)
2 skiver sitron (og du kan IKKE bruke sånn plastsitron som har ferdig sitronsaft!)
1 persillekvast (du kan godt bruke bare stilkene hvis du bruker persilledusken til noe annet)
1 laurbærblad



¤ Ha alt sammen i en kasserolle og la det få et oppkok.
¤ Ta kasserollen tilside og la det stå ca 10 minutter.
¤ Gi krafta et oppkok før du har i fisken og lar den trekke
   5 - 8 minutter for torsk og sei i biter eller skiver
   10 - 12 minutter for laks

Tradisjonell pastasaus

Dette er en lettvint pastasaus som du kan variere etter eget hode. Den passer til spaghetti og til andre typer pasta, pastaskruer og penne og lignende.
I denne oppskrifta har jeg servert den til penne og da rører jeg sausen inn i pastaen. Det gjør du jo som du vil med.
Her er ihvertfall oppskrifta:


Til 2 personer trenger du:

4- 5 skiver bacon skåret i tynne strimler
2 ss olivenolje
1/2  løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili
1 boks hele hermetiske tomater
Salt og pepper
Friske urter etter ønske (jeg har brukt basilikum)
Litt olivenolje til å blande i sausen tilslutt

Revet parmesan til servering.

250 g penne
Penne koker du etter anvisning på pakken og siler av vannet når pastaen er ferdigkokt. Du kan godt gjemme litt av kokevannet, for hvis sausen blir veldig tykk kan du spe den med kokevannet (du kan også bruke vann hvis du glemmer dette...)

¤ Ha 2 ss olivenolje i en panne med høye kanter eller en kasserolle.
¤ Ha i baconet, som er skåret i tynne strimler.


¤ Fres baconet til det får litt farge (det skal ikke bli brunt og brent)
¤ Hakk løken fint (jo finere, jo bedre)
¤ Skrell hvitløken og hakk også den fint.
¤ Vask chilien, del den i 2 på langs og skrap ut frøene som ligger inni. Hakk den.
¤ Tilsett begge løksortene og chilien i panna sammen med baconet.


¤ Fres dette til løken er blank og gyllen.
¤ Tilsett tomatene. Hakk tomatene i mindre biter.



¤ Kok det hele i 15 - 20 minutter på middels varme. Jeg koker uten lokk slik at sausen blir tykk og god.

¤ Når sausen er ferdigkokt smaker du sausen til med salt og pepper og tilsetter en god "klunk" god olivenolje.
¤ Har sausen blitt for tykk kan du som jeg har nevnt før spe med litt av kokevannet fra pastaen.
¤ Hakk urter og strø over. Jeg har brukt basilikum.  Du kan godt bruke timian eller oregano også.


¤ Riv rikelig med parmesan (eller en annen god ost du har) og sett på bordet.

Du kan variere sausen ved å tilsette:
Stekte scampi
eller pølsebiter
eller kjøttrester hvis du har,
eller rester av stekt kyllingfilet
eller sorte oliven hvis du liker det.




fredag 7. september 2012

Grønn te varmer sjelen

Jeg har problemer med finne glede i grønn te. Den smaker beskt, mose, gammel skosole, tørt høy, myr og brakkvann. Du skjønner...?

Denne teen smaker litt av Midt-Østen, tror jeg. Du må ha sukker i, eller rettere sagt JEG må ha sukker i. Jeg bruker 1 ts sukker i 1 kopp te som er ca 2 dl væske. Originaloppskrifta har nesten 4 ss sukker til samme mengde te, så du skjønner smaken er forskjellig.
Frisk mynte er viktig. Det gjemmer smaken av myr og mose og alt det der.

Så her er mitt forslag til en god kopp kvelds-te:


2 dl vann
1 ts sukker (du kan godt bruke brunt sukker eller demarasukker, som er halvbrunt)
1/2 ss grønn te (kanskje noen vil ha 1 ss)
10 blader av frisk mynte

¤ Kok opp vannn og sukker.
¤ Tilsett grønn te og mynteblader og la det hele trekke i 5 -6 minutter.
¤ Sil av te- og myntebladene.
¤ Legg noen nye mynteblader i tekoppen og server.

mandag 3. september 2012

Grove horn

Denne oppskrifta finnes i boka "Fra boller til burritos" som ungene fikk på ungdomsskolen på skolekjøkkenet. Den kommer jeg stadig tilbake til. Brødoppskriftene og gjærbakstoppskriftene i boka er gode. Deigene er greie å ha med å gjøre.

16 grove horn (oppskriften er fin å halvere, med 25 g gjær, 1 ss margarin osv..)

50 g gjær
2 ss myk margarin (hornene blir bedre med margarin faktisk, men du kan også bruke smør)
4 dl lunkent vann
1 ts salt
4 dl sammalt hvete, grov eller fin (jeg syns deigen blir bedre når jeg bruke fin sammalt hvete)
6 dl hvetemel

¤ Smuldre gjæren i en bakebolle (bruker du tørrgjær blander du den i melet).
¤ Smelt margarin i en kjele. Tilsett vannet og la det bli fingervarmt.
¤ Hell blandingen i bakebollen og rør så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett salt og det sammalte melet.
¤ Tilsett hvetemelet tilslutt og arbeid med deigen så den blir en god deig og slipper bakebollen.
¤ Dekk bollen med et klede og la den heve ca 45 minutter.

¤ Ta deigen ut på et bakebord som er lett melstrødd.
¤ Kna deigen litt.
¤ Del deigen i to deler og form dem til to kuler.
¤ Kjevle hver kule til runde, flate kaker 30-40 cm i diameter.
¤ Del hver kake i 8 like store "snipper".



¤ Rull hver "snipp" sammen fra bredsiden.
 
¤ Legg hornene på bakepapirkledd stekeplate.



¤ La hornene hveve ca 30 minutter under et klede.
¤ Varm ovnen til 220 grader.

¤ Pensle hornene lett med vann like før steking.
¤ Stekes på midterte rille i ovnen ca 12 minutter.