http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 26. juni 2013

Stekt / grillet småfisk med sommerkål

Det går litt i rykk og napp med bloggen når det er sommer.
Her skal du få en oppskrift på sommermat. Du kan sløyfe poteten hvis du vil og istedet lage mye sommerkål.
Er du glad i å grille, så egner denne fisken seg ypperlig på grillen. Jeg er ingen grillekspert nemlig, men jeg kan gi deg ca-grill-tider. Å fyre på grille må du gjøre selv. Det er du helt sikkert bedre enn meg på!

 
Til 4 personer:
Du trenger en små-fisk til hver (ørret, rør eller makrell) 
Salt
Pepper
1 sitron i tynne skiver
1 bunt frisk dill
(Skal du grille trenger du ca 2 ss olivenolje til å smøre inn fisken med)
Skal du steke i panna trenger du 2 ss smør.
 
Til sommer kål:
2 sommerkål /spisskål
2 ss smør
1 ss hvitvinseddik / eller 2 ss riseddik
1 ts sukker
 
 
Jeg kjøpte små ørreter, ca 200 g hver, (fra Peru) fra frysedisken på Rema. De var faktisk veldig gode. De er dypfryste, så de trenger å tine sakte i kjøleskapet, og det tar ca 1 døgn...Sånn ser pakken ut:
 
 
 
¤ Vask og tørk fisken godt. Klipp bort finner. Jeg lar hodet og spol være på.
 
 
(Skal du grille fisken, gnir du den inn med olivenolje før du salter og peprer)
¤ Salte og pepre fisken inn i buken og utenpå.
¤ Legg tynne skiver med sitron og godt med dill i buken på fisken. (Ikke spar på dillen.)
Du kan sikkert binde tråd rundt fisken så sitronen og dillen holder seg på plass. Selv orker jeg sjelden dette fikle-arbeidet med tråd. Har du en god stekespade når du skal snu fisken, så holder det i massevis..
 
 
¤ Varm smøret i panna og la det bli brunt og varmt. (Eller fyr opp grillen).
¤ Legg fisken i panna og stek den ca 4 minutter på hver side. Bruker du makrell som er litt større enn ørret og rør, så må du steke 8 - 9 minutter på hver side.
(Grill: Bruk fiskerist er min anbefaling, og legg fisken inn i den. Grill over god varme ca 4 minutter på hver side for ørret og rør, og 10 -12 minutter for makrell).
 
 
Så var det sommerkålen:
¤ Vask og del kålen i ganske tynne båter (sånn at du deler hver kål i 8 båter ca).
¤ Smelt smør i en vid panne eller kasserolle.
¤ Ha eddik og sukker sammen med smøret.
¤ Ha  i sommerkålbåtene og rør i kasserollen mens kålen stekes. Stek slik til kålen "faller sammen" og blir myk. Da er den ferdig til servering. Det tar 2 -3 -4 minutter alt etter hvor mye kål du har.
 
 
 
 
Server fisken og kålen varm. Det er godt med kokte poteter til, men som sagt, kålen alene er egentlig nok følge til fisken.
 
 


mandag 3. juni 2013

Appelsinsaus med chili til stekt fisk

Det høres kanskje litt uvant ut, men det smaker kjempegodt. Bare prøv!
Jeg bruker sausen til stekt, hvit fisk. Så serverer jeg potetmos og spinat til. Kjempegodt!

Til 4 personer trenger du:
ca 800 g fiskefilet av torsk, sei, breiflabb, steinbit eller andre hvite fisker du måtte ha.
2 ss smør til steking
2 ts salt
Litt pepper

Potestappe:
10-12 poteter, skrellet
ca 4 dl melk
2 ss smør

Spinat:
200 g frisk spinat (jeg bruker en hel pose som du får kjøpt)
1 ss smør

Appelsinsaus:
Saften av 3 appelsiner
1 rød chili
4 ss smør
Litt salt og pepper etter smak



¤ Begynn med potetene. Kok dem til de blir møre.
¤ Mos dem.
¤ Rør inn smøret i den varme poteten og la det smelte.
¤ Spe tilslutt med melken til passe konsistens.
¤ Varm det før servering.

Sausen:
¤ Press ut saften av 3 appelsiner og ha den i en kasserolle.
¤ Vask chilien, del den i 2 på langs. Ta ut frøene og hakk det røde skallet. Tilsett det i kasserollen.


¤ Kok det til det bare er halvparten igjen av safta (safta reduseres).
Hit kan du forberede i god tid. Like før servering:
¤ Varm opp safta og ta kasserollen av plata.


¤ Del smøret i 4-5 biter og tilsett i kasserollen. Pisk jevnt til smøret er smeltet i sausen. Nå bør ikke sausen koke mer etter at smøret er hatt i, men den kan varmes.
¤ Smak sausen til med salt og pepper. Du trenger litt av begge deler.



Fisken:
¤ Smelt smøret i panna og la panna bli god og varm. Smøret kan godt bli litt brunt (det vil si at smøret bruser litt først, så kommer brusingen bort og smøret blir mer og mer brunt etterhvert).
¤ Salte og pepre fisken og del den i passe serveringsstykker.
¤ Stek fisken på begge sider til du ser den er hvit helt igjennom. Tiden avhenger av hvor tykk fiskefilet du har. Jeg har et mål: Når fiskefileten er ca 3 cm tykk trenger den 3 minutter på hver side, er den 4 cm trenger den litt mer, men ikke alltid 4 minutter på hver side. Du må holde øye med fisken, og ikke stek den for lenge.

Spinaten:
¤ Smelt smøret i en vid kasserolle.
¤ Vask spinaten og rist bort det meste av vannet.
¤ Når smøret er smeltet har du i all spinaten. Det fyller kasserollen, men den faller raskt sammen.
¤ Rør litt i spinatmassen slik at alle bladene får varme fra smøret.
¤ Tilslutt faller spinaten helt sammen. Hele prosessen tar bare 1 minutt ca. Ferdig!



¤ Legg potetmos først på tallerkenen.
¤ Legg et fiskestykke over.
¤ Så litt spinat på toppen.
¤ Dander sausen rundt det hele.

Velbekomme!
Det kommer til å bli suksess!