Her skal du få en oppskrift på sommermat. Du kan sløyfe poteten hvis du vil og istedet lage mye sommerkål.
Er du glad i å grille, så egner denne fisken seg ypperlig på grillen. Jeg er ingen grillekspert nemlig, men jeg kan gi deg ca-grill-tider. Å fyre på grille må du gjøre selv. Det er du helt sikkert bedre enn meg på!
Til 4 personer:
Du trenger en små-fisk til hver (ørret, rør eller makrell)
Salt
Pepper
1 sitron i tynne skiver
1 bunt frisk dill
(Skal du grille trenger du ca 2 ss olivenolje til å smøre inn fisken med)
Skal du steke i panna trenger du 2 ss smør.
Til sommer kål:
2 sommerkål /spisskål
2 ss smør
1 ss hvitvinseddik / eller 2 ss riseddik
1 ts sukker
Jeg kjøpte små ørreter, ca 200 g hver, (fra Peru) fra frysedisken på Rema. De var faktisk veldig gode. De er dypfryste, så de trenger å tine sakte i kjøleskapet, og det tar ca 1 døgn...Sånn ser pakken ut:
¤ Vask og tørk fisken godt. Klipp bort finner. Jeg lar hodet og spol være på.
(Skal du grille fisken, gnir du den inn med olivenolje før du salter og peprer)
¤ Salte og pepre fisken inn i buken og utenpå.
¤ Legg tynne skiver med sitron og godt med dill i buken på fisken. (Ikke spar på dillen.)
Du kan sikkert binde tråd rundt fisken så sitronen og dillen holder seg på plass. Selv orker jeg sjelden dette fikle-arbeidet med tråd. Har du en god stekespade når du skal snu fisken, så holder det i massevis..
¤ Varm smøret i panna og la det bli brunt og varmt. (Eller fyr opp grillen).
¤ Legg fisken i panna og stek den ca 4 minutter på hver side. Bruker du makrell som er litt større enn ørret og rør, så må du steke 8 - 9 minutter på hver side.
(Grill: Bruk fiskerist er min anbefaling, og legg fisken inn i den. Grill over god varme ca 4 minutter på hver side for ørret og rør, og 10 -12 minutter for makrell).
Så var det sommerkålen:
¤ Vask og del kålen i ganske tynne båter (sånn at du deler hver kål i 8 båter ca).
¤ Smelt smør i en vid panne eller kasserolle.
¤ Ha eddik og sukker sammen med smøret.
¤ Ha i sommerkålbåtene og rør i kasserollen mens kålen stekes. Stek slik til kålen "faller sammen" og blir myk. Da er den ferdig til servering. Det tar 2 -3 -4 minutter alt etter hvor mye kål du har.
Server fisken og kålen varm. Det er godt med kokte poteter til, men som sagt, kålen alene er egentlig nok følge til fisken.