Et godt "gammeldags" ostesmørbrød!
Jeg skriver gammeldags i anførsel fordi ostesmørbrød minner meg om gamle dager og ungdomstid. Da kunne ingenting måle seg med et varmt ostesmørbrød når sulten gnagde. Vi hadde ikke avokado og rødløk på, det var en enklere type, men det smakte godt nesten uansett.
Her er et forslag til en litt mer avansert type, men du kan sikkert sjonglere litt med ingrediensene alt etter hva du har i skapet. Ikke utelat sennep, det gir en frisk syrlig smak, og litt krydder må til. Her har jeg brukt timian.
Til to ostesmørbrød trenger du:
2 skiver brød, litt tynt skåret
1 ss smør (kan utelates)
1 ss Dijon sennep
1 tomat i 4 skiver
1/2 avokado i skiver
2 stk skinkeskiver
4 skiver ridderost
1 ss finhakket rødløk
Litt tørket eller frisk timian, ca 1 ts
Salt og pepper (kan utelates)
¤ Varm ovnen til 210 grader
¤ Smør begge skivene med litt smør og deretter med sennep.
¤ Legg skivene på en ovnsplate dekket med bakepapir.
¤ Legg 1 skinkeskive på hvert brød.
¤ Legg avokadoskiver og tomater over.
¤ Strø hakket rødløk over der igjen.
¤ Tilslutt legger du 2 osteskiver på toppen og strør timian på.
Stek dem midt i ovnen i 8 minutter.
Håper det smaker!
mandag 17. september 2018
lørdag 1. september 2018
Torsk med rødbeter og urtemarinade
I denne retten kan du bruke både ferske og hermetiske rødbeter, men resultatet blir mange hakk bedre med ferske.
De må kokes bortimot 1 time, men du har mangedobbelt igjen for det strevet.
Stort sett alle matbutikkene har nå ferske rødbeter hele året.
Hvis du ikke har engangshansker, så bør du anskaffe det, for røbeter setter farge på tilværelsen.
Kommentar fra familien på denne retten: Kjempegodt!
Du får ta oss på ordet.
De må kokes bortimot 1 time, men du har mangedobbelt igjen for det strevet.
Stort sett alle matbutikkene har nå ferske rødbeter hele året.
Hvis du ikke har engangshansker, så bør du anskaffe det, for røbeter setter farge på tilværelsen.
Kommentar fra familien på denne retten: Kjempegodt!
Du får ta oss på ordet.
800 g fersk torsk
4 rødbeter
4-5 poteter i skiver
2 ss olivenolje
Urtemarinade:
2 hvitløkfedd, finhakket
4 ss grovhakket gressløk
4 ss grovhakket persille
4 ss grovhakket basilikum
4 ss olivenolje
1/2 sitron, saft og skall (rives)
salt og pepper
¤ Begynn med å koke rødbetene i god tid. Hele rødbeter trenger mellom 40 min og 1 times koking. Det avhenger av hvor store de er. Vil du korte med på koketiden kan du dele rødbetene i 2 eller 4, da trenger de 20-30 minutters kok.
¤ Varm ovnen til 200 grader
¤ Ha 1 ss olivenolje på en stekeplate.
¤ Fordel skivene av potetene utover plata.
¤ Strø litt salt og pepper over potetene og spre litt olivenolje over også.
¤ Sett plata med potetene midt i ovnen (på 200 grader) og la dem stå i ovnen i 25 minutter.
¤ Lag urtemarinaden:
Bland alle ingrediensene. Her behøver du ikke foodprosessor, bare hakk urtene noenlunde fint.
¤ Skrell av det ytterste skallet på rødbetene når de er litt avkjølt (her trenger du hansker) og del dem i skiver.
¤ Del torsken i mindre biter, ikke i porsjonsbiter, men mindre enn det. Strø litt salt og pepper over fisken.
¤ Når potetene har stått i ovnen i 25 minutter tar du plata ut av ovnen.
¤ Legg først rødbeteskivene over potetene.
¤ Så legger du fisken øverst.
¤ Fordel urtemarinaden over fiskebitene.
¤ Du kan spre litt olivenolje over det hele hvis du vil, det gjør alltid susen...
¤ Sett formen tilbake midt i ovnen i 12 minutter.
torsdag 30. august 2018
Sitronyoghurt med granateple
Ofte har jeg kjøpt med meg et granateple eller to hjem fra butikken, men ikke ant hva jeg skal bruke dem til. De egner seg alltid fint i salater, men det er liksom det hele.
Nå har jeg prøvd meg på nye bruksområder og her får du et forslag til bruk. Det blir en frisk og god dessert og du sliter deg ikke helt ut på å lage den.
3 gelatinplater
1 sitron, saft og skall
3 dl vaniljeyoghurt
80 g sukker
2 eggehviter
1 dl kremfløte
1 granateple
¤ Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter.
¤ Bland yoghurten med 40 g sukker, revet sitronskall og 6 ss sitronsaft.
¤ Klem det meste av vannet ut av gelatinen og smelt den over svak varme. Du kan tilsette 1 ss vann hvis det blir for tørt i kjelen.
¤ Tilsett gelatinen i en tynn stråle i yoghurtblandingen. Rør hele tiden mens du tilsetter den.
¤ Stivpisk fløten og ha den i yoghurtblandingen.
¤ Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret (det vil si 40 g sukker) og tilsett det tilslutt.
¤ Fyll 4 dessertglass med sitronkremen og sett det kaldt. Den trenger å stå minimun 1 time, men gjerne lenger.
¤ Når du skal servere desserten skal du ha granateple over. Del først granateple i to. Press ut litt saft som du først har over desserten, og tilslutt pynter du med de røde granatsteinene.
Nå har jeg prøvd meg på nye bruksområder og her får du et forslag til bruk. Det blir en frisk og god dessert og du sliter deg ikke helt ut på å lage den.
3 gelatinplater
1 sitron, saft og skall
3 dl vaniljeyoghurt
80 g sukker
2 eggehviter
1 dl kremfløte
1 granateple
¤ Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i noen minutter.
¤ Bland yoghurten med 40 g sukker, revet sitronskall og 6 ss sitronsaft.
¤ Klem det meste av vannet ut av gelatinen og smelt den over svak varme. Du kan tilsette 1 ss vann hvis det blir for tørt i kjelen.
¤ Tilsett gelatinen i en tynn stråle i yoghurtblandingen. Rør hele tiden mens du tilsetter den.
¤ Stivpisk fløten og ha den i yoghurtblandingen.
¤ Pisk eggehvitene stive med resten av sukkeret (det vil si 40 g sukker) og tilsett det tilslutt.
¤ Fyll 4 dessertglass med sitronkremen og sett det kaldt. Den trenger å stå minimun 1 time, men gjerne lenger.
¤ Når du skal servere desserten skal du ha granateple over. Del først granateple i to. Press ut litt saft som du først har over desserten, og tilslutt pynter du med de røde granatsteinene.
onsdag 28. februar 2018
Cottage cheese varianter.
Alle disse variantene kan brukes med kesam og yoghurt naturell. For meg er disse et godt alternativ når jeg trenger et lett måltid på kvelden.
Med blåbær og hakkede hasselnøtter:
1 dl cottage cheese. Hakk hasselnøttene og strø dem over. Legg blåbær på toppen. Bruk gjerne tørkede blåbær som du får kjøpt.
Med appelsin og pasjonsfrukt:
1 dl cottage cheese. Skjær 2-3 båter av en appelsin i biter og grav ut frøene av 1/2 pasjonsfrukt og ha over.
Mengden er beregnet til en liten porsjon, men du ser av oppskriften at det er enkelt å lage større porsjoner.
Med avokado og linfrø:
I dl cottage cheese. Skjær 1/4 avokado i terninger og strø over 1 ts linfrø.
Med eple, kanel og flytende honning:
1 dl cottage cheese. Skjær 1/4 saftig eple i terninger (behøver ikke skrelles). Strø over kanel og ha på litt flytende honning.
Med blåbær og hakkede hasselnøtter:
1 dl cottage cheese. Hakk hasselnøttene og strø dem over. Legg blåbær på toppen. Bruk gjerne tørkede blåbær som du får kjøpt.
Med banan og sjokolade:
1 dl cottage cheese. Skjær 1/4 banan i skiver. Riv litt mørk sjokolade og ha det hele over.
Med pære og revet frisk ingefær:
1 dl cottage cheese. Skjær ca 1/4 del av en pære i tynne skiver (behøver ikke skrelles) og riv 1 cm frisk ingefær og ha over.
1 dl cottage cheese. Skjær 2-3 båter av en appelsin i biter og grav ut frøene av 1/2 pasjonsfrukt og ha over.
Abonner på:
Innlegg (Atom)