Jeg har vært i tvil om jeg skulle legge ut oppskrifta, for det er en stor porsjon og den må lages med H-melk og meierismør. Hvis du vil bruke lettmelk og margarin, så må du heller bruke en annen oppskrift. Dette er nemlig en oppskrift på godt brød, men kanskje ikke av det sunneste...
Oppskrifta er fin å halvere, da halverer du mengden av alle ingrediensene, men bruker 50 g gjær.
Av denne oppskrifta får du 25 rundstykker, 2 fletteloff og 2 formloff, men vil du bake bare rundstykker eller bare formloff eller fletteloff, så går også det helt utmerket.
Jeg bakte pølsebrød til barnebursdager av denne oppskrifta, og det hører med til historien at en av ungene kom og spurte om å få en pølse med brød til, men uten pølse. Så de smaker godt, uten tvil!
Her er oppskrifta:
2 kg hvetemel
2 ts salt
160 g meierismør
120 g gjær
15 dl H-melk
1 egg til pensling
¤ Smelt smøret og tilsett melka. La det bli fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Ha smør- og melkeblandingen over og rør litt så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett salt.
¤ Tilsett melet.
¤ Arbeid deigen sammen. Jeg bruker kjøkkenmaskin til dette, for deigen er stor. Den fyller bakebollen på mixeren når den er ferdighevet. Deigen blir litt klisset, men ikke tilsett mer mel. Bruk heller godt med mel på bakebordet når du kommer så langt.
¤ Legg plast eller et klede over bakebollen og la den heve i 30 minutter.
¤ Ha godt med mel på benken og hell deigen ut.
¤ Kna den litt sammen, men ikke jobb veldig mye med en.
¤ Jeg deler deigen i 3 og baker den ene delen ut til 25 rundstykker, den andre til 2 fletteloff og den tredje til 2 formloff.
¤ La alt heve i 20 - 30 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Pensle rundstykkene og fletteloffen med sammenvispet egg. Du kan også strø den med frø hvis du vil, sesamfrø eller valmuefrø.
¤ Først steker jeg rundstykkene i 12 minutter på midterste rille.
¤ Så steker jeg fletteloffen på nederste rille i 25 minutter.
¤ Tilslutt stekes formloffen på nederste rille i 40-45 minutter.