I denne oppskrifta må du brune kyllingfiletene før du har dem i langpanna, og det smaker godt med ris til. Altså, du søler ut en stekepanne og en kasserolle i tillegg til langpanna. Det blir litt oppvask etterpå, selv om det er en langpannerett.
Dette er også en enkel rett å lage til mange. Oppskrifta du får, fyller langpanna og er nok til bortimot 8 personer (med 2-3 storspisere er det nok til 6 personer).
Du må beregne 1 time fra du starter å lage denne maten til den er ferdig.
Jeg har fått en kommentar fra en venninne om at fløten i denne retten (matfløten) sprekker under steking i ovnen. Det stemmer faktisk. Originaloppskrifta er med matfløte, men jeg bruker sjelden lettprodukter i maten min og har alltid laget retten med kremfløte. Nå har jeg selv prøvd det ut, og lettfløten sprekker, så jeg har skiftet ut lettfløte med kremfløte i ingredienslista. Så kan jo du gjøre som du selv syns, men nå er du advart :-))
3 ss olivenolje
7 tomater
8 kyllingfileter
1 stor løk (eller 2 små)
2 fedd hvitløk
1 gul paprika
1 rød paprika
6 dl kremfløte
150 g revet ost (jeg bruker vellagret Norvegia eller Jarlsberg)
salt
pepper
Litt frisk persille. Du kan sikkert bruke annet krydder som du liker, basilikum, oregano...
¤ Varm stekeovnen til 200 grader.
¤ Smør langpanna med litt olivenolje.
¤ Vask tomatene og skjær dem i skiver og legg dem i bunnen av langpanna.
¤ Del hver kyllingfilet i 4 -5 biter.
¤ Ha 1 ss olivenolje i stekepanna og brun halvparten av kyllingfiletene på ganske sterk varme. Strø litt salt over. Kyllingen skal bare få brun skorpe. De skal gjennomstekes i ovnen etterpå.
¤ Fordel kyllingbitene over tomatene.
¤ Gjør det samme med resten av kyllingbitene.
¤ Skrell løk og hvitløk og skjær begge i skiver og brun dem litt i panna etter at du er ferdig med kyllingen. Løken skal bli blank og myk. Det tar 3 - 4 minutter.
¤ Vask paprikaen og skjær den i staver. Fjern frøene.
¤ Fordel løken og paprikaen over kyllingen.
¤ Hell over fløten. Strø på salt og pepper.
¤ Riv osten og strø den på toppen av retten.
¤ Sett langpanna litt lavt i ovnen og la den steke i 40 minutter.
¤ Strø litt hakker persille over retten ved servering.
Server ris til. Det smaker også godt med en grønn salat til.
onsdag 28. mars 2012
Laks i langpanna
Å putte hele middagen i langpanna er lettvint og raskt og du sparer en del vask av kopper og utstyr. Det er greit av og til.
Har du komfyr på hytta er jo dette også lettvint påskemat.
Retten høres kanskje litt kjedelig ut, men det er den faktisk ikke. Den smaker godt, det går jeg god for.
Til 4 personer:
6 store poteter
1 stor søtpotet (ikke utelat den, den smaker godt i denne retten)
4 gulerøtter
1 søt paprika ( av den lange slanke typen)
1 pk frosne brekkbønner (du kan selvsagt bruke friske, men det er det stort sett bare invandrerbutikken som har, og ofte er det også tomt der)
ca 1 ts salt
pepper
4 ss olivenolje
1 kg laksefilet (jeg har storspisere i huset, så kanskje du trenger litt mindre enn meg? 600 - 800 g)
Frisk persille
En rømmeklatt til servering
¤ Varm ovnen til 240 grader (varmluft 225)
¤ Vask potetene og del dem i båter (du trenger ikke skrelle dem)
¤ Skrell søtpoteten og del den i biter.
¤ Skrell gulerøttene og del opp i biter.
¤ Vask og skjær paprikaen i tykke skiver. Fjern frøene.
¤ Frosne brekkbønner brukes som de er, men har du friske må du vaske dem og skjære av endene..
¤ Smør langpanna med litt olivenolje (ikke bruk 4 ss, du skal helle olivenolje over retten tilslutt).
¤ Ha alle grønnsakene opp i langpanna.
¤ Hell resten av olivenoljen og salt og pepper over grønnsakene.
¤ Sett langpanna på midterste rille i ovnen og la grønnsakene steke i 20 minutter.
¤ I mellomtiden fjerner du eventuelt skinnet fra laksen og tar bort beina.
¤ Del laksen i serveringsstykker og strø salt og pepper på laksebitene.
¤ Ta langpanna ut av ovnen etter 20 minutter og sett ned varmen til 200 grader (ovnen).
¤ Rør litt rundt i grønnsakene før du legger laksestykkene på toppen.
¤ Strø hakket persille over.
¤ Sett langpanna tilbake i ovnen og la det hele steke i 15 minutter.
Rømme smaker godt til, og du kan selv bestemme hvilken type rømme du vil servere til. Godt blir det uansett!
Har du komfyr på hytta er jo dette også lettvint påskemat.
Retten høres kanskje litt kjedelig ut, men det er den faktisk ikke. Den smaker godt, det går jeg god for.
Til 4 personer:
6 store poteter
1 stor søtpotet (ikke utelat den, den smaker godt i denne retten)
4 gulerøtter
1 søt paprika ( av den lange slanke typen)
1 pk frosne brekkbønner (du kan selvsagt bruke friske, men det er det stort sett bare invandrerbutikken som har, og ofte er det også tomt der)
ca 1 ts salt
pepper
4 ss olivenolje
1 kg laksefilet (jeg har storspisere i huset, så kanskje du trenger litt mindre enn meg? 600 - 800 g)
Frisk persille
En rømmeklatt til servering
¤ Varm ovnen til 240 grader (varmluft 225)
¤ Vask potetene og del dem i båter (du trenger ikke skrelle dem)
¤ Skrell søtpoteten og del den i biter.
¤ Skrell gulerøttene og del opp i biter.
¤ Vask og skjær paprikaen i tykke skiver. Fjern frøene.
¤ Frosne brekkbønner brukes som de er, men har du friske må du vaske dem og skjære av endene..
¤ Smør langpanna med litt olivenolje (ikke bruk 4 ss, du skal helle olivenolje over retten tilslutt).
¤ Ha alle grønnsakene opp i langpanna.
¤ Hell resten av olivenoljen og salt og pepper over grønnsakene.
¤ Sett langpanna på midterste rille i ovnen og la grønnsakene steke i 20 minutter.
¤ I mellomtiden fjerner du eventuelt skinnet fra laksen og tar bort beina.
¤ Del laksen i serveringsstykker og strø salt og pepper på laksebitene.
¤ Ta langpanna ut av ovnen etter 20 minutter og sett ned varmen til 200 grader (ovnen).
¤ Rør litt rundt i grønnsakene før du legger laksestykkene på toppen.
¤ Strø hakket persille over.
¤ Sett langpanna tilbake i ovnen og la det hele steke i 15 minutter.
Rømme smaker godt til, og du kan selv bestemme hvilken type rømme du vil servere til. Godt blir det uansett!
tirsdag 20. mars 2012
Risotto med bacon og sopp
For å lage skikkelig risotto må du kjøpe risottoris. Våre butikker er ikke veldig assorterte, men stort sett har de denne typen ris etterhvert. Her i Namsos er invandrer-butikken den sikreste i så måte.
En god risotto må kokes og spees sakte. Det vil si at du ikke skal ha i all væsken med en gang, men spe med den litt etter litt.
Jeg har brukt bacon i denne retten, men du kan godt bruke stekt kyllingfilet istedet.
Dette er til 4 personer:
4 dl risottoris
4 sjalottløk
1 dl hvitvin (har du ikke det så bare utelat det, pluss bare på med 1 dl ekstra buljong og bruk 2 ss sitronsaft i tillegg)
10 dl kyllingkraft (fra buljongterning)
ca 5 dl sopp (er det soppkraft på soppen så bruk det i buljongen)
olivenolje
4 ss smør
revet parmesan (her kan du selv bestemme mengden, jeg bruker ca 2 - 3 dl revet ost)
10 - 12 skiver bacon
4 -5 vårløk
Frisk bladpersille til å strø over tilslutt
¤ Baconet skal sprøstekes i en panne og holdes varmt.
¤ Sprøstek så soppen i baconfettet og hold det også varmt.
Slik lager du selve risottoen:
¤ Kok opp kyllingkraften.
¤ Finhakk sjalottløken.
¤ Varm noen ss olivenolje i en gryte og fres sjalottløken og risen. Begge deler skal bli blanke, ikke brune. Dette tar bare et minutt.
¤ Har du vin du skal bruke, så hell den i gryta med risen og løken, og la vinen koke inn.
¤ Skru varmen litt ned, jeg bruker 4+ eller 5 på induksjon.
¤ Nå skal du spe med kyllingkraft litt etter litt, og la krafta koke inn i risen for hver gang. Rør jevnt hele tiden. Du skal bruke 20 minutter på å spe og koke inn kraft. Da er det ferdig.
Koker det for raskt inn, må du dempe varmen på plata. Prosessen SKAL ta 20 minutter nemlig. Når risen er kokt ferdig ligner konsistensen litt på risgrøt.
¤ Rør inn smør og revet ost i risen.
¤ Smak den til med salt og pepper hvis det trengs.
¤ Ha risottoen i en stor serveringsskål.
¤ Legg over risen: Sprøstekt sopp og bacon, vårløk skåret i tynne skiver og strø persille over.
En god risotto må kokes og spees sakte. Det vil si at du ikke skal ha i all væsken med en gang, men spe med den litt etter litt.
Jeg har brukt bacon i denne retten, men du kan godt bruke stekt kyllingfilet istedet.
Dette er til 4 personer:
4 dl risottoris
4 sjalottløk
1 dl hvitvin (har du ikke det så bare utelat det, pluss bare på med 1 dl ekstra buljong og bruk 2 ss sitronsaft i tillegg)
10 dl kyllingkraft (fra buljongterning)
ca 5 dl sopp (er det soppkraft på soppen så bruk det i buljongen)
olivenolje
4 ss smør
revet parmesan (her kan du selv bestemme mengden, jeg bruker ca 2 - 3 dl revet ost)
10 - 12 skiver bacon
4 -5 vårløk
Frisk bladpersille til å strø over tilslutt
¤ Baconet skal sprøstekes i en panne og holdes varmt.
¤ Sprøstek så soppen i baconfettet og hold det også varmt.
Slik lager du selve risottoen:
¤ Kok opp kyllingkraften.
¤ Finhakk sjalottløken.
¤ Varm noen ss olivenolje i en gryte og fres sjalottløken og risen. Begge deler skal bli blanke, ikke brune. Dette tar bare et minutt.
¤ Har du vin du skal bruke, så hell den i gryta med risen og løken, og la vinen koke inn.
¤ Skru varmen litt ned, jeg bruker 4+ eller 5 på induksjon.
¤ Nå skal du spe med kyllingkraft litt etter litt, og la krafta koke inn i risen for hver gang. Rør jevnt hele tiden. Du skal bruke 20 minutter på å spe og koke inn kraft. Da er det ferdig.
Koker det for raskt inn, må du dempe varmen på plata. Prosessen SKAL ta 20 minutter nemlig. Når risen er kokt ferdig ligner konsistensen litt på risgrøt.
¤ Rør inn smør og revet ost i risen.
¤ Smak den til med salt og pepper hvis det trengs.
¤ Ha risottoen i en stor serveringsskål.
¤ Legg over risen: Sprøstekt sopp og bacon, vårløk skåret i tynne skiver og strø persille over.
mandag 19. mars 2012
Laks med honning og sennepsdekke
Dette er en lettvint og smakfull oppskrift på laks. Sennepen gir mye smak, og laks på denne tiden av året trenger litt smakstilsetninger.
Jeg anbefaler ikke denne oppskrifta til fersk og nytrukket laks, da smaker laksen best uten mye smakstilsetninger annet enn salt og pepper.
Bruk laksefilet av oppdrettslaks eller frosne fileter er mitt råd.
Jeg har brukt dill som krydder på bildet, men frisk koriander smaker himmelsk, så prøv det også en gang.
Denne oppskrifta er til 2 personer:
400 g laksefilet (du trenger 500 g fisk til 2 skikkelig sultne)
2 ss olivenolje
1 ss honning (bruk flytende honning hvis du har)
2 ss sennep
1 fedd hvitløk
Et klem fra en sitron
Pepper og salt (du trenger ikke mye salt!)
Fersk dill (eller koriander)
¤ Legg laksefileten i en smurt ildfast form.
¤ Bland sammen til en marinade: Olivenolje, honning, sennep, sitronsaft og hakket eller presset hvitløk.
¤ Smør marinaden utover laksefileten og la den ligge slik ca 1/2 time før du steker den.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Strø litt pepper og veldig lite salt over fisken.
¤ Hakk dillen eller koriandren og strø den over fisken.
¤ Stek fisken midt i ovnen i 12 - 15 minutter. Er fisken tykkere enn 3 cm trenger du den lengste steketiden. Fisken skal bli gjennomstekt, såvidt.
Server kokt ris til.
Jeg anbefaler ikke denne oppskrifta til fersk og nytrukket laks, da smaker laksen best uten mye smakstilsetninger annet enn salt og pepper.
Bruk laksefilet av oppdrettslaks eller frosne fileter er mitt råd.
Jeg har brukt dill som krydder på bildet, men frisk koriander smaker himmelsk, så prøv det også en gang.
Denne oppskrifta er til 2 personer:
400 g laksefilet (du trenger 500 g fisk til 2 skikkelig sultne)
2 ss olivenolje
1 ss honning (bruk flytende honning hvis du har)
2 ss sennep
1 fedd hvitløk
Et klem fra en sitron
Pepper og salt (du trenger ikke mye salt!)
Fersk dill (eller koriander)
¤ Legg laksefileten i en smurt ildfast form.
¤ Bland sammen til en marinade: Olivenolje, honning, sennep, sitronsaft og hakket eller presset hvitløk.
¤ Smør marinaden utover laksefileten og la den ligge slik ca 1/2 time før du steker den.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Strø litt pepper og veldig lite salt over fisken.
¤ Hakk dillen eller koriandren og strø den over fisken.
¤ Stek fisken midt i ovnen i 12 - 15 minutter. Er fisken tykkere enn 3 cm trenger du den lengste steketiden. Fisken skal bli gjennomstekt, såvidt.
Server kokt ris til.
Rundstykker med fiken og valnøtter
Av en eller annen grunn blir det alltid en halv pakke fiken igjen etter jul. Det smaker ikke med fiken på nyåret liksom.
Jeg bruker fikenrestene i disse rundstykkene.
Rundstykkene blir saftige og litt søte av fikenene og honningen. De er skikkelig grove. De smaker godt med appelsinmarmelade på, eller med ost og er kjempefine som turproviant..
Har du ikke fiken kan du bruke annen tørket frukt, tørkede aprikoser eller svisker eller annet du kan få tak i av tørket frukt.
Det blir ca 20 rundstykker av denne porsjonen:
3 1/2 dl vann eller skummet melk (du kan også bruke en blanding av vann og melk)
50 g gjær
150 g tørket fiken
4 dl sammalt hvete (du kan blande fin og grov, eller bruke en av delene)
4 - 5 dl hvetemel
3 ss olivenolje
1 dl valnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 ss honning
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 egg til pensling
¤ Varm melken eller vannet til det blir fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og tøm væsken over. La gjæren løse seg litt opp.
¤ Skjær fikenen i små biter.
¤ Tilsett alle ingrediensene i bakebollen, men hold av litt hvetemel. Deigen skal bli litt løs og klissete. Blir deigen for fast og slipper bollen, får du steinharde rundstykker. Derfor er det viktig å røre deigen sammen og kjenne at den ikke blir for fast. Jeg bruker nesten 5 dl hvetemel.
¤ Når du har rørt deigen sammen skal den heve i 45 minutter. Legg et klede over bakebollen mens deigen hever.
¤ Tøm så deigen ut på et melet bakebord og kna den litt.
¤ Del deigen i 2 og trill begge delene ut til pølser. Del hver pølse i 10 biter og trill bitene til avlange boller.
¤ Legg dem på en bakeplate som er dekket med bakepapir.
¤ La dem heve på bakeplata i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Skjær et kutt i hver bolle med en skarp kniv og pensle dem med et sammenvispet egg.
¤ Stek dem midt i ovnen i 12 - 14 minutter.
¤ Avkjøles på en rist.
De er fine å fryse.
Jeg bruker fikenrestene i disse rundstykkene.
Rundstykkene blir saftige og litt søte av fikenene og honningen. De er skikkelig grove. De smaker godt med appelsinmarmelade på, eller med ost og er kjempefine som turproviant..
Har du ikke fiken kan du bruke annen tørket frukt, tørkede aprikoser eller svisker eller annet du kan få tak i av tørket frukt.
Det blir ca 20 rundstykker av denne porsjonen:
3 1/2 dl vann eller skummet melk (du kan også bruke en blanding av vann og melk)
50 g gjær
150 g tørket fiken
4 dl sammalt hvete (du kan blande fin og grov, eller bruke en av delene)
4 - 5 dl hvetemel
3 ss olivenolje
1 dl valnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 ss honning
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 egg til pensling
¤ Varm melken eller vannet til det blir fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og tøm væsken over. La gjæren løse seg litt opp.
¤ Skjær fikenen i små biter.
¤ Tilsett alle ingrediensene i bakebollen, men hold av litt hvetemel. Deigen skal bli litt løs og klissete. Blir deigen for fast og slipper bollen, får du steinharde rundstykker. Derfor er det viktig å røre deigen sammen og kjenne at den ikke blir for fast. Jeg bruker nesten 5 dl hvetemel.
¤ Når du har rørt deigen sammen skal den heve i 45 minutter. Legg et klede over bakebollen mens deigen hever.
¤ Tøm så deigen ut på et melet bakebord og kna den litt.
¤ Del deigen i 2 og trill begge delene ut til pølser. Del hver pølse i 10 biter og trill bitene til avlange boller.
¤ Legg dem på en bakeplate som er dekket med bakepapir.
¤ La dem heve på bakeplata i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Skjær et kutt i hver bolle med en skarp kniv og pensle dem med et sammenvispet egg.
¤ Stek dem midt i ovnen i 12 - 14 minutter.
¤ Avkjøles på en rist.
De er fine å fryse.
torsdag 15. mars 2012
Kyllingfrikasse
Hønsefrikasse heter egentlig retten, men de siste årene har jeg alltid brukt kylling, derav navnet.
Det har ikke alltid vært lett å få tak i fersk høne, ikke fersk kylling heller for den del, men nå har Rema disse store kyllingene fra Solvinge i frysedisken, og det forenkler saken.
En vanlig kylling må koke ca 1 time, mens disse store fra Rema trenger 1 og en halv times kok.
Retten kan kokes ferdig dagen før den skal serveres, og varmes opp. Den tar litt tid å lage nemlig.
Den smaker utrolig godt selv om den ser litt unnselig ut!
Dette er nok til 4:
1 stor kylling
1 laurbærblad
10 - 12 hel sort pepper
2 ss hvetemel
2 dl fløte
1 ts hel svart pepper (det skal være pepper 2 ganger i oppskrifta!)
3 gulerøtter, skåret i biter
5- 6 poterer, skrelt og delt i biter
3 selleristilker, skåret i biter
2 grønne eller gule epler, skrelt og delt i biter
3 dl hvitvin (må ikke være for søt)
salt
Frisk persille
¤ Ha kyllingen i en gryte sammen med laurbærblad og pepper (10 -12 helpepper) og 2 ts salt.
¤ Ha på vann så det dekker.
¤ Kok opp og la det koke i 1 - 1 1/2 time med lokk, til kjøttet er så mørt at det faller lett fra bena.
¤ Ta opp kyllingen og rens kjøttet fra bena og del det i mindre biter.
¤ Kok inn krafta (det vil si at du fosskoker den krafta som kyllingen har kokt i, slik at mengden reduseres. Den må da koke uten lokk). Kok til det bare er ca 5 dl igjen. Hvis du ikke gidder å koke så lenge, kan du ta 5 dl av krafta og bruke. Resten kan du fryse og bruke siden. MEN, så må det sies at kraft som er kokt inn (redusert) smaker kraftigere og mye bedre enn en vanlig kokekraft.
¤ Rør melet ut i litt kaldt vann slik at det blir klumpfritt.
¤ Nå har du 5 dl kraft i gryta. Så skal du tilsette ca halvparten av melblandingen (det er ikke sikkert du trenger alt nemlig). Rør godt så krafta ikke klumper seg.
¤ Tilsett videre: Fløte, pepper (1 ts hel svart), oppskårne gulerøtter, poteter og kyllingkjøtt.
¤ La dette koke under lokk i 7 -8 minutter.
¤ Så skal du ha i: Oppskåret stangselleri, eplebiter og vin.
¤ La det hele koke under lokk i 8 - 10 minutter.
¤ Smak til med salt og strø frisk persille over når du serverer.
¤ Er frikasseen veldig tyntflytende, så tilsetter du mer av melblandingen og koker opp.
Sett flatbrød på bordet.
Det har ikke alltid vært lett å få tak i fersk høne, ikke fersk kylling heller for den del, men nå har Rema disse store kyllingene fra Solvinge i frysedisken, og det forenkler saken.
En vanlig kylling må koke ca 1 time, mens disse store fra Rema trenger 1 og en halv times kok.
Retten kan kokes ferdig dagen før den skal serveres, og varmes opp. Den tar litt tid å lage nemlig.
Den smaker utrolig godt selv om den ser litt unnselig ut!
Dette er nok til 4:
1 stor kylling
1 laurbærblad
10 - 12 hel sort pepper
2 ss hvetemel
2 dl fløte
1 ts hel svart pepper (det skal være pepper 2 ganger i oppskrifta!)
3 gulerøtter, skåret i biter
5- 6 poterer, skrelt og delt i biter
3 selleristilker, skåret i biter
2 grønne eller gule epler, skrelt og delt i biter
3 dl hvitvin (må ikke være for søt)
salt
Frisk persille
¤ Ha kyllingen i en gryte sammen med laurbærblad og pepper (10 -12 helpepper) og 2 ts salt.
¤ Ha på vann så det dekker.
¤ Kok opp og la det koke i 1 - 1 1/2 time med lokk, til kjøttet er så mørt at det faller lett fra bena.
¤ Ta opp kyllingen og rens kjøttet fra bena og del det i mindre biter.
¤ Kok inn krafta (det vil si at du fosskoker den krafta som kyllingen har kokt i, slik at mengden reduseres. Den må da koke uten lokk). Kok til det bare er ca 5 dl igjen. Hvis du ikke gidder å koke så lenge, kan du ta 5 dl av krafta og bruke. Resten kan du fryse og bruke siden. MEN, så må det sies at kraft som er kokt inn (redusert) smaker kraftigere og mye bedre enn en vanlig kokekraft.
¤ Rør melet ut i litt kaldt vann slik at det blir klumpfritt.
¤ Nå har du 5 dl kraft i gryta. Så skal du tilsette ca halvparten av melblandingen (det er ikke sikkert du trenger alt nemlig). Rør godt så krafta ikke klumper seg.
¤ Tilsett videre: Fløte, pepper (1 ts hel svart), oppskårne gulerøtter, poteter og kyllingkjøtt.
¤ La dette koke under lokk i 7 -8 minutter.
¤ Så skal du ha i: Oppskåret stangselleri, eplebiter og vin.
¤ La det hele koke under lokk i 8 - 10 minutter.
¤ Smak til med salt og strø frisk persille over når du serverer.
¤ Er frikasseen veldig tyntflytende, så tilsetter du mer av melblandingen og koker opp.
Sett flatbrød på bordet.
mandag 12. mars 2012
Schwarzwaldtårta
Denne kakeoppskrifta fant jeg i et svensk blad som heter "Femina" for 30 år siden. Jeg rev ut siden med oppskrifta og har den fremdeles på et utrevet ark fra bladet.
Jeg har laget den utrolig mange ganger. Den gjør alltid lykke. Den ser lekker ut og ser kanskje litt komplisert ut, men det stemmer ikke for har du foodprosessor så går det som en røyk å lage den.
Den er også glutenfri, og sånne oppskrifter trenger man jo av og til.
Kakebunn
200 g hasselnøtter
2 dl melis
4 eggehviter
Kakefyll
4 dl fløte
1 ss konjakk (kan utelates)
150 g kokesjokolade
Kakao til å strø over kaken (det ser du ikke av bildet... kakaoen må strøes på like før servering, ellers farger den litt av på kremen, og jeg tok selvsagt bilde i god tid ...)
¤ Varm ovnen til 175 grader.
¤ Mal hasselnøttene i en foodprosessor og bland i melisen.
¤ Visp eggehvitene stive og vend dem litt forsiktig ned i nøtteblandingen.
¤ Legg bakepapir på en stekeplate og legg nøttemassen utover bakepapiret i to sirkler ca 20 - 30 cm i diameter (det skal blir to kakebunner).
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter. Bunnene skal ikke bli helt tørre, men skal heller ikke være klissete, så du må kanskje kjenne litt på dem før du tar dem ut av ovnen.
¤ Avkjøl bunnene på bakepapiret på en rist.
¤ Når de er avkjølt kan du dra av bakepapiret.
¤ Visp kremen stiv. Bland ca 1 ss konjakk i kremen hvis du lager en "voksen"-kake, ellers hopper du over hele konjakken.
¤ Når jeg skal montere kaka legger jeg en klatt krem under den nederste bunnen slik at kaka ikke sklir av fatet under servering. Del kremen i 2 og fyll en del oppå den nederste bunnen. Legg den andre bunnen over og fyll resten av kremen over.
¤ Sjokoladepynten lager du slik:
Smelt sjokoladen. Jeg smelter den over vannbad, det vil si at jeg bruker to kasseroller.
Ha litt vann i den største og kok det opp.
Brekk opp sjokoladen og ha den i den minste kasserollen.
Sett den minste kasserollen opp i den største og la det står slik til sjokoladen er smeltet.
Riv et flak av bakepapir eller matpapir og bre den smeltede sjokoladen utover arket.
Legg arket med sjokoladen på et brett og sett brettet i kjøleskapet eller i fryseren.
Når sjokoladen er stivnet skjærer du den i firkanter og pynter kaka med.
¤ Strø litt kakao over kaka like før servering.
Jeg har laget den utrolig mange ganger. Den gjør alltid lykke. Den ser lekker ut og ser kanskje litt komplisert ut, men det stemmer ikke for har du foodprosessor så går det som en røyk å lage den.
Den er også glutenfri, og sånne oppskrifter trenger man jo av og til.
Kakebunn
200 g hasselnøtter
2 dl melis
4 eggehviter
Kakefyll
4 dl fløte
1 ss konjakk (kan utelates)
150 g kokesjokolade
Kakao til å strø over kaken (det ser du ikke av bildet... kakaoen må strøes på like før servering, ellers farger den litt av på kremen, og jeg tok selvsagt bilde i god tid ...)
¤ Varm ovnen til 175 grader.
¤ Mal hasselnøttene i en foodprosessor og bland i melisen.
¤ Visp eggehvitene stive og vend dem litt forsiktig ned i nøtteblandingen.
¤ Legg bakepapir på en stekeplate og legg nøttemassen utover bakepapiret i to sirkler ca 20 - 30 cm i diameter (det skal blir to kakebunner).
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter. Bunnene skal ikke bli helt tørre, men skal heller ikke være klissete, så du må kanskje kjenne litt på dem før du tar dem ut av ovnen.
¤ Avkjøl bunnene på bakepapiret på en rist.
¤ Når de er avkjølt kan du dra av bakepapiret.
¤ Visp kremen stiv. Bland ca 1 ss konjakk i kremen hvis du lager en "voksen"-kake, ellers hopper du over hele konjakken.
¤ Når jeg skal montere kaka legger jeg en klatt krem under den nederste bunnen slik at kaka ikke sklir av fatet under servering. Del kremen i 2 og fyll en del oppå den nederste bunnen. Legg den andre bunnen over og fyll resten av kremen over.
¤ Sjokoladepynten lager du slik:
Smelt sjokoladen. Jeg smelter den over vannbad, det vil si at jeg bruker to kasseroller.
Ha litt vann i den største og kok det opp.
Brekk opp sjokoladen og ha den i den minste kasserollen.
Sett den minste kasserollen opp i den største og la det står slik til sjokoladen er smeltet.
Riv et flak av bakepapir eller matpapir og bre den smeltede sjokoladen utover arket.
Legg arket med sjokoladen på et brett og sett brettet i kjøleskapet eller i fryseren.
Når sjokoladen er stivnet skjærer du den i firkanter og pynter kaka med.
¤ Strø litt kakao over kaka like før servering.
lørdag 10. mars 2012
Pestosnurrer
Farlig godt. Det går an å lage pesto selv, det blir bedre, men til disse gidder jeg aldri, for jeg syns de blir gode uansett. Det er en håndterlig deig, så jeg lager den for hånd. Det går selvsagt an å lage den i mixer.
Til 12 pestosnurrer:
12 muffinsformer, du må bruke dobbelt så mange hvis du ikke har et muffinsbrett å sette dem nedi
50 g smør
2 1/2 dl melk
1 ss honning
25 g gjær
5 dl hvetemel
1/2 ts salt
melk til pensling
Et glass pesto. Du trenger ikke hele glasset, bare ca 1/2 dl.
¤ Smelt smøret og tilsett melken. La det hele bli fingervarmt (37 grader).
¤ Tilsett honningen slik at den løses litt opp i den lunkne væsken.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen (bruker du tørrgjær blander du den i melet).
¤ Tilsett mel og salt og rør sammen til du får en glatt deig som slipper bollen. Ofte må jeg tilsette 1/2 - 1 dl mer mel enn det som står i denne oppskriften, men du får prøve deg fram.
¤ Dekk bollen med et klede og la den heve i 40 minutter.
¤ Strø et tynt lag med mel på benken og tøm deigen oppå.
¤ Kjevle deigen til et rektangel. Sånn ca 60 x 20 cm.
¤ Smør pesto utover deigen, men la det være et tomt felt ytterst på langsidene.
¤ Rull deigen sammen fra langsiden til en pølse.
¤ Del pølsa opp i 12 like lengder og sett hver del i en muffinsform.
¤ Enten bruker du doble papirformer eller med enkle papirformer i et muffinsbrett.
¤ Etterhev dem i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Når snurrene er ferdig hevet pensler du dem med litt melk.
¤ Stek dem midt i ovnen i 15 minutter (på min ovn er de ferdige etter 14 minutter).
De smaker aller best nystekte som all annen gjærbakst!
fredag 9. mars 2012
Tomatsalat med mozzarella
Denne salaten er en gjenganger hos oss. Enkel, men smaker alltid godt.
Du kan bytte ut mozzarellaosten med den gode franske geitosten "chevre". Det blir også bra.
Du må kjøpe gode, røde tomater og ikke la dem ligge i kjøleskapet. Tomater tåler kulde dårlig, derfor er kjøkkenbenken den beste oppbevaringsplassen.
Du kan godt bruke tomater i forskjellig størrelse, fra de største bifftomatene til de små cherrytomatene. Det gjør seg godt på fatet.
Salaten er god til alt stekt og grillet kjøtt og til kylling.
Denne salaten lager jeg litt på "slomp", men jeg skal prøve å gjengi sånn-ca-mengder til 4 personer:
8 tomater
1 mozzarella (ost som ligger i vann i en pose)
En neve frisk basilikum
2 ss olivenolje
1 ss presset sitron
Salt og pepper
¤ Lag salaten på et stort fat. Den er vakker å se på og den kommer litt "bort" hvis den legges i en skål.
¤ Vask og skjær tomatene i skiver, ikke for tynne.
¤ Legg tomatskivene utover fatet.
¤ Ha bort vannet fra osten og del den i mindre biter med fingrene og legg bitene over tomatene.
¤ Strø salt og pepper på.
¤ Drypp olivenolje over.
¤ Skvis sitronsaft over. Ikke utelat sitronsaften, den gir salaten en frisk smak. Det merker du godt hvis du engang lager salaten og glemmer sitronen. Da virker salaten litt tam.
¤ Pynt med basilikumblader. Det gjør salaten vakker og gir god smak.
Du kan bytte ut mozzarellaosten med den gode franske geitosten "chevre". Det blir også bra.
Du må kjøpe gode, røde tomater og ikke la dem ligge i kjøleskapet. Tomater tåler kulde dårlig, derfor er kjøkkenbenken den beste oppbevaringsplassen.
Du kan godt bruke tomater i forskjellig størrelse, fra de største bifftomatene til de små cherrytomatene. Det gjør seg godt på fatet.
Salaten er god til alt stekt og grillet kjøtt og til kylling.
Denne salaten lager jeg litt på "slomp", men jeg skal prøve å gjengi sånn-ca-mengder til 4 personer:
8 tomater
1 mozzarella (ost som ligger i vann i en pose)
En neve frisk basilikum
2 ss olivenolje
1 ss presset sitron
Salt og pepper
¤ Lag salaten på et stort fat. Den er vakker å se på og den kommer litt "bort" hvis den legges i en skål.
¤ Vask og skjær tomatene i skiver, ikke for tynne.
¤ Legg tomatskivene utover fatet.
¤ Ha bort vannet fra osten og del den i mindre biter med fingrene og legg bitene over tomatene.
¤ Strø salt og pepper på.
¤ Drypp olivenolje over.
¤ Skvis sitronsaft over. Ikke utelat sitronsaften, den gir salaten en frisk smak. Det merker du godt hvis du engang lager salaten og glemmer sitronen. Da virker salaten litt tam.
¤ Pynt med basilikumblader. Det gjør salaten vakker og gir god smak.
torsdag 8. mars 2012
Torsk i folie
Denne oppskriften er til en person. Så kan du doble og plusse på etter hvor mange man er.
Når fisken kokes i folie dannes det mye god kraft og det trengs ingen saus i tillegg. Enkelt. Og godt.
Dette trenger du pr. person:
Et stykke folie
200 - 300 g torskefilet (du kan også bruke seifilet)
1 ss mykt smør
1/2 hvitløkfedd, finhakket, eller presset i hvitløkspresse
Frisk persille
2 tomatskiver
1 ss olje (olivenolje eller maisolje eller hva du har)
salt og pepper
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Ha litt olje på et stykke alminiumsfolie.
¤ Legg fisken på folien.
¤ Strø over salt og pepper.
¤ Rør hvitløken i smøret og legg det på fiskefileten. Strø over hakket persille.
¤ Legg tomatskivene øverst.
¤ Pakk folien godt rundt fisken og se at det ikke er rift i folien slik at den gode krafta renne ut.
¤ Legg pakken på en stekovnsplate og stek midt i ovnen i 20 minutter.
Jeg har servert poteter til, men ris er faktisk vel så godt. Grønne eller svarte oliven er godt til. De kan også stekes med i pakken om man vil. Noen ekstra oppskårne tomater smaker også godt.
Når fisken kokes i folie dannes det mye god kraft og det trengs ingen saus i tillegg. Enkelt. Og godt.
Dette trenger du pr. person:
Et stykke folie
200 - 300 g torskefilet (du kan også bruke seifilet)
1 ss mykt smør
1/2 hvitløkfedd, finhakket, eller presset i hvitløkspresse
Frisk persille
2 tomatskiver
1 ss olje (olivenolje eller maisolje eller hva du har)
salt og pepper
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Ha litt olje på et stykke alminiumsfolie.
¤ Legg fisken på folien.
¤ Strø over salt og pepper.
¤ Rør hvitløken i smøret og legg det på fiskefileten. Strø over hakket persille.
¤ Legg tomatskivene øverst.
¤ Pakk folien godt rundt fisken og se at det ikke er rift i folien slik at den gode krafta renne ut.
¤ Legg pakken på en stekovnsplate og stek midt i ovnen i 20 minutter.
Jeg har servert poteter til, men ris er faktisk vel så godt. Grønne eller svarte oliven er godt til. De kan også stekes med i pakken om man vil. Noen ekstra oppskårne tomater smaker også godt.
onsdag 7. mars 2012
Hamburger
Jeg er lite begeistret for ferdigburgere. Det er ganske enkelt å lage en hamburger som både er sunnere og som smaker bedre enn disse.
Her er mitt enkle forslag:
Til 3 burgere:
400 g kjøttdeig
1 egg
3 ss ganske finhakket løk (du kan også bruke litt hakket hvitløk i tillegg)
salt (det avhenger om kjøttdeigen er saltet eller ikke, er den uten salt bruk ca 2 ts)
pepper (jeg bruker mye nykvernet pepper, sikkert 3-4 ts)
Smør til steking
¤ Ha kjøttdeigen i en bolle.
¤ Tilsett egget og den hakkede løken.
¤ Bruk fingrene til å rote sammen det hele til du har en jevn "deig".
¤ Smak til med salt. Du kan smake på den rå deigen...
¤ Bruk pepperkvern og kvern godt med pepper over. Det gir god smak.
¤ Brun smør i en stekepanne og stek burgerne 3-4 minutter på hver side. Du kan kjenne om de er gjennomstekt ved å bruke en kniv og skjære litt i burgeren. Kommer der rød væske ut er den ikke gjennomstekt. Steketiden avhenger av hvor stor og tykk du har laget burgerne, derfor er det vanskelig å angi nøyaktig steketid.
Server med hamburgerbrød (oppskrift under "gjærbakst")og godt tilbehør, thousand islandsaus eller blå saus (begge har jeg lagt ut oppskrifter på under "tilbehør"), salatblad, tomatskiver, løkringer og hva du måtte finne på. Godt er det!
Her er mitt enkle forslag:
Til 3 burgere:
400 g kjøttdeig
1 egg
3 ss ganske finhakket løk (du kan også bruke litt hakket hvitløk i tillegg)
salt (det avhenger om kjøttdeigen er saltet eller ikke, er den uten salt bruk ca 2 ts)
pepper (jeg bruker mye nykvernet pepper, sikkert 3-4 ts)
Smør til steking
¤ Ha kjøttdeigen i en bolle.
¤ Tilsett egget og den hakkede løken.
¤ Bruk fingrene til å rote sammen det hele til du har en jevn "deig".
¤ Smak til med salt. Du kan smake på den rå deigen...
¤ Bruk pepperkvern og kvern godt med pepper over. Det gir god smak.
¤ Brun smør i en stekepanne og stek burgerne 3-4 minutter på hver side. Du kan kjenne om de er gjennomstekt ved å bruke en kniv og skjære litt i burgeren. Kommer der rød væske ut er den ikke gjennomstekt. Steketiden avhenger av hvor stor og tykk du har laget burgerne, derfor er det vanskelig å angi nøyaktig steketid.
Server med hamburgerbrød (oppskrift under "gjærbakst")og godt tilbehør, thousand islandsaus eller blå saus (begge har jeg lagt ut oppskrifter på under "tilbehør"), salatblad, tomatskiver, løkringer og hva du måtte finne på. Godt er det!
Blå saus til hamburger.
Dette er en saus som er god på hamburger. Den er superenkel, men smaker godt. Det er smakstyrken på osten du bruker som bestemmer om sausen blir "skarp" eller ikke. Jeg bruker oftest norzola. Med den får sausen litt "sting" og det gjør seg godt på "burger'n".
Dette er nok til 4 burgere:
3 ss crème fraîche
50 g blåmuggost
¤ Ha begge deler i en bolle. Skvis osten med en gaffel og bland det godt.
Dette er nok til 4 burgere:
3 ss crème fraîche
50 g blåmuggost
¤ Ha begge deler i en bolle. Skvis osten med en gaffel og bland det godt.
Thousand island
Hjemmelaget er faktisk mange ganger bedre enn kjøpt, og spesielt gjelder det denne sausen. Den hjemmelagede versonen er ikke så holdbar som den på flaske, men så var det smaken, den er 100 ganger bedre! Jeg lover!
Her får du min oppskrift som jeg har hentet fra en av matskribent Andreas Viestads bøker.
Jeg bruker den på hamburger spesielt, men thousand island går jo til det meste.
Denne oppskriften gir ca 2 dl ferdig saus:
1 dl majones (ikke bruk lett-majones sier nå jeg, jeg syns den smaker papir...)
1/2 dl lettrømme
3 ss ketsjup
1 ss finhakket løk (og den må hakkes fint-fint, ellers kan du utelate den)
2 ss finhakket rød paprika (det er med den som med løken, den må hakkes fint ellers utelater du den)
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Fint, fint skal det hakkes.....
¤ Bland alle ingrediensene i en bolle og la det hele stå kaldt, helst i kjøleskapet en halv times tid før du spiser det. Da får smakene satt seg og den blir skikkelig god. MEN er du skrubbsulten så kan den spises med en gang. Den smaker bra da også.
¤ Du kan tilsette hakket gressløk og litt chilisaus hvis du vil ha ekstra mye smak.
Her får du min oppskrift som jeg har hentet fra en av matskribent Andreas Viestads bøker.
Jeg bruker den på hamburger spesielt, men thousand island går jo til det meste.
Denne oppskriften gir ca 2 dl ferdig saus:
1 dl majones (ikke bruk lett-majones sier nå jeg, jeg syns den smaker papir...)
1/2 dl lettrømme
3 ss ketsjup
1 ss finhakket løk (og den må hakkes fint-fint, ellers kan du utelate den)
2 ss finhakket rød paprika (det er med den som med løken, den må hakkes fint ellers utelater du den)
1 ts paprikapulver
1/2 ts salt
Fint, fint skal det hakkes.....
¤ Bland alle ingrediensene i en bolle og la det hele stå kaldt, helst i kjøleskapet en halv times tid før du spiser det. Da får smakene satt seg og den blir skikkelig god. MEN er du skrubbsulten så kan den spises med en gang. Den smaker bra da også.
¤ Du kan tilsette hakket gressløk og litt chilisaus hvis du vil ha ekstra mye smak.
mandag 5. mars 2012
Chili con carne
Chili con carne må være litt hot. Det "kler" retten. Ellers har den en tendens til å bli tam. Ulempen er at du må smake på den hele tiden mens du krydrer slik at du ikke risikerer at den blir for sterk.
Det er en god hverdagsrett som du kan sjonglere med etter ditt eget hode, og etter hva du har i skapet.
4 ting er basisen: Kjøttdeig, løk, tomat på boks og hvite bønner i tomatsaus (på boks det også). Til dette kan du legge til smaker du liker.
Her får du mitt forslag:
Til 4 sultne trenger du:
400 g kjøttdeig
2 gule løk
2 bokser tomater (hele tomater, ikke hakket)
2 bokser tomatbønner
Olivenolje til å steke i, 5 -6 ss
Dette er tillegget mitt:
2 paprika, en rød og en grønn
2 buljongterninger (kjøttbuljong eller kylling-)
1 laurbærblad
4 ss soyasaus (har du det ikke så bare utelat det, ikke spring i butikken for soyasausen)
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
2 ts chilipulver (dette må du selv bestemme mengden på egentlig, noen chilipulver er sterkere enn andre, så når du tilsetter dette krydret tilslutt, må du smake deg fram)
Dette er basisen, pluss buljongterning og paprika.
Når du skal lage denne retten så bruk stekepanna til å brune i og en stor kasserolle til å ha de ferdigbrunede ingrediensene over i. Retten skal koke ferdig i kasserollen.
¤ Varm 2 ss olivenolje i stekepanna.
¤ Hakk løken og brun den i oljen. Når den er ferdig har du løken over i kasserollen.
¤ Ha mer olivenolje i panna.
¤ Vask og hakk paprikaen og stek den noen minutter i panna før du heller den over i kasserollen.
¤ Ta resten av olivenoljen i panna, smuldre og brun kjøttdeigen og ha den i kasserollen etterpå.
¤ Tilsett i kasserollen:
Tomatene på boks. Du kan dele dem litt opp etter at du har hatt dem i gryta.
4 ss soyasaus
2 buljongterninger
1 knust laurbærblad
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
Chilipulver og tomatbønner skal ikke tilsettes enda. Bønnene trenger ikke koke og skal bare varmes i retten like før servering. Chilien må smakes i tilslutt.
¤ Syns du retten virker tørr så tilsetter du litt vann.
¤ La det hele koke i hvertfall i 15 minutter, men den kan godt "suse" på plata en halv time.
¤ Tilsett tomatbønnene og la dem bli varme i retten.
¤ Smak til med chilipulver tilslutt. Jeg har brukt 2 ts av denne "Chili Hot" fra Hindu som du ser på bildet.
Sett frem litt flatbrød...
Velbekomme!
Det er en god hverdagsrett som du kan sjonglere med etter ditt eget hode, og etter hva du har i skapet.
4 ting er basisen: Kjøttdeig, løk, tomat på boks og hvite bønner i tomatsaus (på boks det også). Til dette kan du legge til smaker du liker.
Her får du mitt forslag:
Til 4 sultne trenger du:
400 g kjøttdeig
2 gule løk
2 bokser tomater (hele tomater, ikke hakket)
2 bokser tomatbønner
Olivenolje til å steke i, 5 -6 ss
Dette er tillegget mitt:
2 paprika, en rød og en grønn
2 buljongterninger (kjøttbuljong eller kylling-)
1 laurbærblad
4 ss soyasaus (har du det ikke så bare utelat det, ikke spring i butikken for soyasausen)
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
2 ts chilipulver (dette må du selv bestemme mengden på egentlig, noen chilipulver er sterkere enn andre, så når du tilsetter dette krydret tilslutt, må du smake deg fram)
Dette er basisen, pluss buljongterning og paprika.
Når du skal lage denne retten så bruk stekepanna til å brune i og en stor kasserolle til å ha de ferdigbrunede ingrediensene over i. Retten skal koke ferdig i kasserollen.
¤ Varm 2 ss olivenolje i stekepanna.
¤ Hakk løken og brun den i oljen. Når den er ferdig har du løken over i kasserollen.
¤ Ha mer olivenolje i panna.
¤ Vask og hakk paprikaen og stek den noen minutter i panna før du heller den over i kasserollen.
¤ Ta resten av olivenoljen i panna, smuldre og brun kjøttdeigen og ha den i kasserollen etterpå.
¤ Tilsett i kasserollen:
Tomatene på boks. Du kan dele dem litt opp etter at du har hatt dem i gryta.
4 ss soyasaus
2 buljongterninger
1 knust laurbærblad
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
Chilipulver og tomatbønner skal ikke tilsettes enda. Bønnene trenger ikke koke og skal bare varmes i retten like før servering. Chilien må smakes i tilslutt.
¤ Syns du retten virker tørr så tilsetter du litt vann.
¤ La det hele koke i hvertfall i 15 minutter, men den kan godt "suse" på plata en halv time.
¤ Tilsett tomatbønnene og la dem bli varme i retten.
¤ Smak til med chilipulver tilslutt. Jeg har brukt 2 ts av denne "Chili Hot" fra Hindu som du ser på bildet.
Sett frem litt flatbrød...
Velbekomme!
Abonner på:
Innlegg (Atom)