torsdag 27. februar 2014

Rask kjøttsaus

Det tar ikke lang tid å lage denne sausen, men den må koke i 15 minutter for å bli god både i smak og konsistens.
Lag sausen på vei først, så koker du pastaen mens sausen står og godgjør seg.
Vips så er maten ferdig!


Dette trenger du, og jeg er litt usikker på om det holdet til 4, men til 3 personer er det nok:

3 ss olivenolje
1 gul løk, hakket
2 hvitløkfedd, hakket
400 g kjøttdeig
1 boks hakkede tomater (skal du lage porsjonen til 4 personer, kan du doble og ta 2 bokser)
1 buljongterning. Ta hva du har, men ikke fiskbuljong.
1 ts tørket oregano eller timian

¤ Fres hakket løk  og hvitløk i oljen i en panne (du må ha lokk til panna).
¤ Tilsett kjøttdeigen og mos den sammen med løken.


¤ Tilsett tomatboksen og smuldre buljongterningen og tilsett den også.
¤ Ha i det krydderet du ønsker.
¤ Sett på lokk og la det koke i 5 minutter.
¤ Etter 5 minutter tar du av lokket og lar sausen koke i 10 minutter.


¤ Kok pastaen mens sausen koker.

Riv gjerne litt ost som du strør over retten.
 

tirsdag 25. februar 2014

Potetgrateng

Denne potetgratengen er god uten noe følge, men den smaker godt til pølser og stekt kjøtt.
Her har jeg stekt kyllingbryst til.

Du kan sjonglere med andre grønnsaker enn de jeg har her, men noen rotgrønnsaker og løk må du ha.
Så en ting til: Begynn i god tid. Gratengen trenger 40 minutter i ovnen og du bruker 20 minutter på å skrelle og skjære opp grønnsakene, men når den er kommet i ovnen, passer den seg selv frem til du skal spise.




Dette rekker til 4-5 personer:

8 - 10 poteter, skrellet og i skiver ca 1/2 cm tykke
1 gulrot, skrelt og skåret i tynne skiver
3 dl H-melk (bruker du annen melk sprekker den ofte og det danner seg små klumper )
1 buljongterning, grønnsak-
1 liten bit sellerirot skåret i biter eller stenger
1 purre, i skiver
1 løk, skrellet og skåret i båter
1 hvitløkfedd, presset (kan også hakkes)
(litt revet muskat, det kan også utelates)
3 dl revet ost. Jeg bruker cheddar.

Her har jeg lagt til brokkoli i små buketter og selvplukket sopp, men innholdet ovenfor er basisen.

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Skrell potetene og gulrota og skjær begge deler i tynne skiver.
¤ Kok opp melken og rør ut buljongterningen i den.
¤ Tilsett potet- og gulrotskivene, sett lokk på kasserollen og kok dette i 5 minutter på svak varme. Det gjør ingenting om poteter og gulrot er over melka i kasserollen, så lenge lokket er på kokes de allikevel.
¤ Skrell og skjær sellerien i terninger eller staver, purre i skiver og løk i båter.
¤ Tilsett disse grønnsakene i kasserollen sammen med poteter og gulrot, og la det koke på svak varme i noen minutter til. 3 minutter pleier å holde.
¤ Ta kasseollen av plata og strø litt salt og pepper over og muskat hvis du liker det.
¤ Skrell hvitløken og press den (eller hakk den) og ha den i kasserollen.
¤ Riv osten og tilsett halvparten av den. Resten skal du strø på toppen av retten. Rør godt rundt i kasserollen så alt blander seg.
¤ Smør en ildfast form og hell alt sammen over i forma.


På bildet ovenfor ser du basisingrediensene.
Så har jeg lagt på litt sopp (den er forvellet fra før, men ikke stekt):

Og noen buketter brokkoli (ikke kokt):

Og strødd ost over tilslutt:


Som sagt, du behøver ikke de to siste ingrediensene (sopp og brokkoli), men du må strø resten av osten på toppen.

¤ Inn midt i ovnen på 200 grader i 40 minutter.


Retten smaker godt som en vegetarrett.
Vil du lage gratengen i god tid (dagen før), kan du oppbevare den kjølig, så legge folie over forma og varme den på 150 grader i 25 minutter før servering.
 

tirsdag 4. februar 2014

Laks og ris i langpanna

Denne retten har jeg laget mange ganger og den blir like god hver gang.
Av og til er det greit med mat som passer seg selv i ovnen.
Jeg lager retten i en liten ovnspanne, 20 x 30 cm, men du kan godt lage den i en ildfast form også. Min erfaring er at steker du i ildfast form, trenger retten litt lenger tid i ovnen.

Dette trenger du til 4:

4 dl basmatiris (det går helt sikkert greit med jasminris også)
8 dl kyllingbuljong ( 8 dl vann + 1 1/2 buljongterning)
800 g laksefilet
1 fedd hvitløk
3 ss majones
4 skiver loff
Frisk persille, ca 1 dl hakket
Litt timian, tørket
15 cherrytomater
Salt og pepper

¤ Varm ovnen til 225 grader.

¤ Kok opp vannet og rør ut buljongterningen i vannet.
¤ Mål opp risen.
¤ Ha buljongen og risen i en ovneplate, eller et ildfast fat. Rør litt i blandingen.
¤ Legg alminiumsfolie over forma og sett det midt i ovnen. Der kan den stå ca 10 minutter.
¤ Imens deler du laksefileten i porsjonsstykker.
¤ Hakk eller riv hvitløken og bland den med majonesen. (Har du urtesmør av en eller annen sort liggende, kan du bruke det istedet for majones og hvitløk.) Smør blandingen over fisken.
¤ Ha loffskivene og urtene (persille og timian) i en foodprosessor og la maskinen gå til blandingen blir smuldret.


¤ Ta så risforma ut av ovnen . Fjern folien. Rør litt rundt i risen.
¤ Legg fiskefilenten over risen.
¤ Fordel loff og urteblandingen over fisken.
¤ Del cherrytomatene og legg dem i forma litt rundt omkring.


¤ Dryss på litt salt og pepper.
¤ Hvis du vil, kan du spre litt olivenolje over tilslutt, men det er ikke nødvendig.
¤ Sett forma inn i ovnen i ca 15 minutter. Det pleier å holde.

Håper det smaker.