Dette brødet er enkelt å lage, men jeg husker at jeg strevde litt første gang jeg bakte det. Nå har jeg fått mer "dreisen" på det etter å ha laget det mange ganger. Bare husk å bruke mye hvetemel, både på benken og over deigen når du baker det ut. Det gjør ingenting om det er litt hvetemel på toppen av brødet når du steker det. Du banker, eller børster det bare av når det er ferdigstekt.
Godt blir det, nesten som et franskt bondebrød med sprø skorpe.
Perfekt til supper og salater!
Du får 3 runde brød av denne porsjonen.
25 g fersk gjær
2 ts salt
1 ss honning (jeg bruker flytende honning, men har du annen honning går det helt sikkert greit)
1/2 liter lunkent vann
1 dl lunken melk
13 dl hvetemel
¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Ha saltet og honningen over gjæren og tilsett væsken (lunkent vann og melk).
¤ Rør litt så du ser at gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett melet.
¤ Rør kraftig rundt med en sleiv. Deigen blir løs og skal være det.
¤ Strø litt hvetemel over deigen og legg plast eller et klede over bakebollen og sett deigen til heving i 1 time.
¤ Varm ovnen til 250 grader. Deigen skal verken knas eller heves, så ovnen må være varm når deigen er ferdighevet.
¤ Etter heving: Ha godt med mel på bakebenken og hell deigen ut på melet. Ha litt mel over deigen også.
¤ Ikke kna, bare del deigen i 3 deler.
¤ Nå skal hver av de tre deigbitene formes til runde brød. Jeg bruker en flat stekespade og løfter deigen slik at den blir mest mulig rund.
¤ Du må få plass til alle tre brødene på en og samme bakeplate for de skal ikke heves mer, men stekes med det samme.
¤ Så senker du varmen til 200 grader (ikke ta ut brødene!) og steker dem videre i 15 minutter.
¤ Avkjøl brødene på en rist.
De smaker uforskammet godt når de er lunkne og med en klatt meierismør på.