Retten smaker både fortreffelig og pikant. I tillegg er den enkel å lage, mye enklere enn tradisjonell baccalao.
Til 4 personer:
800 g torskefilet
4 store røde tomater
2 røde paprika (du kan bruke syltet paprika, av typen som er grillet og flådd og syltet)
3 løk
6 fedd hvitløk
2 dl svarte oliven
1 dl olivenolje
Kvister av frisk timian (du kan bruke tørket timian også, ca 1-2 ts)
Salt og pepper
¤ Begynn med paprikaen. Den skal grilles og flås (hvis du ikke bruker ferdig syltet, som du får kjøpt på glass på Rema. Den bruker du som den er.)
¤ Sett ovnen på grill.
¤ Del paprikaen i to på langs. Ta ut frøene.
¤ Legg paprikaen på en stekeplate og sett det hele øverst i ovnen ganske nært grillen.
¤ La det stå til skinnet på paprikaen er nesten svart. Det tar 5-6-7 minutter. Da tar du det ut av ovnen.
¤ Putt paprikaen i en plastpose (det er varmt, men det går) og lukk posen. La det ligge slik i 5 minutter. Da kan du ta ut paprikabitene og flå av skinnet. Nå har du fått søte, smakfulle paprikabiter som du skal bruke i rette.
¤ Forvarm ovnen til 200 grader.
¤ Smør en ildfast form eller en liten langpanne med olje.
¤ Vask og del tomatene i litt grove skiver og legg dem utover fatet.
¤ Del fisken i passende serveringsbiter og legg dem over fisken. Strø over salt og pepper.
¤ Skrell hvitløkfeddene og knus dem med et knivblad slik at de sprekker.
¤ Legg hvitløkfeddene innimellom fiskebitene.
¤ Skrell løken og skjær den i båter. Plasser den også innimellom fiskebitene.
¤ Fordel resten av tomatene (hvis du har noe igjen), paprikabitene (som du ha skåret i biter), oliven og timiankvister over det hele.
¤ Tøm 1 dl olivenolje over (ikke spar på oljen. Den gir god kraft/saus).
¤ Sett fatet midt i ovnen i 30 minutter.
Her må jeg tilføye at originaloppskrifta sier 160 graders varme på ovnen og steketid 25 minutter. Dette gir rå fisk i min ovn. Jeg har prøvd begge deler og foretrekker 200 grader og 30 minutter, men nå kan du utforske det selv.
Nam-nam!
SvarSlett