Her er en god oppskrift på pizzabunn. Den er god å arbeide med og lett å kjevle. Hemmeligheten ligger i å kna deigen godt. Andreas Viestad (matskribent og kokebokforfatter) sier vi skal kna deigen i 15 minutter, for hånd. Det er tiden fra du begynner å kna til du slutter som er viktig, ikke at du knar hele tiden. Du kan kna i 5 minutter, ta 5 min. pause, kna igjen osv. i kortere og lengre perioder. Noe riktig har han i det, for deigen blir myk og god å håndtere.
Du kan selvsagt bruke kjøkkenmaskin.
Jeg har et forslag til fyll, men her kan du sjonglere som du vil, men jeg anbefaler at du lager den pizzasausen jeg foreslår, for den er god.
Dette er nok til 2 pizzaer som bakes runde på en stekovnsplate:
Deig:
3 dl vann, lunkent
3 ss olivenolje
25 g gjær (du kan godt bruke enda mindre, helt ned i 12 g. Det er lettere å få tynn deig jo mindre gjær du bruker, men ikke bruk mindre enn 12 g på denne porsonen).
1/2 ss sukker
1/2 ts salt
500 g hvetemel eller finbakstmel eller pizzamel (det er noe som heter det, men jeg finner det ikke i butikkene... )
¤ Ha vannet i en stor bolle.
¤ Tilsett gjæren og rør den litt ut i vannet. Bruker du tørrgjær, blander du den i melet.
¤ Tilsett sukker og salt og olivenolje.
¤ Tilsett melet og rør deigen sammen til en klump. Er deigen for tørr tilsetter du litt vann, eller mel hvis den er for klissete, men har du vært nøye med mål og vekt så skal den være passe.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og kna den i 15 minutter som fortalt i inledningen.
¤ Bruker du kjøkkenmaskin har du ingrediensene i bollen i samme rekkefølge og lar maskinen gå i 10 minutter. Deigen har godt av å bli litt "seig".
¤ Dekk bollen med plast eller kjøkkenhåndkle og la den stå til heving i 30 - 40 minutter.
¤ Legg deigen på bakebordet. La den hvile litt (5 min, da blir den lettere å kjevle)
¤ Del deigen i to og kjevle hver del til en tynn leiv som du legger på hver sin stekeplate med bakepapir eller at plata er smurt med litt smør.
Sett ovnen på 250 grader
Pizzasaus:
1 boks tomater (ikke hakkede, for de smaker ikke godt)
1 fedd hvitløk
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
kayennepepper, ikke mye, bare så sausen får litt "sting", ca 1/4 ts
en neve frisk basilikum
¤ Denne sausen skal ikke kokes, bare ha alle ingrediensene i foodprosessoren og bland, eller du kan bruke stavmixer og blande alt til en jevn saus
¤ Bre sausen over pizzabunnene
Her er et forslag til fyll, det fyllet jeg har brukt på bildet:
Mozzarellaost i skiver
Parmesan i flak
Du kan ha overstående på pizzaen og strø på det som står under etter at den er stekt, men jeg har hatt alt oppå pizzasausen og stekt med alt sammen.
Seranoskinke
Ruccolasalat, vasket og tørket og kanskje delt opp litt
Pinjekjerner, ristet i tørr kasserolle til de er gylne
Stek pizzaen på midterste rille i ovnen i 7 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar