http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 16. desember 2011

Brente mandler.

De hører liksom jula til.
Dette er arbeid for voksne, brennvarmt og skummelt, men gode er de og verd strevet. Det tar forresten ikke så lang tid å lage, så ordet "strev" var kanskje litt malplassert.
Jeg rister mandlene i ovnen først, det gir dem sprøhet og de blir nesten alt for gode...


Du trenger:
250 g mandler
1/4 dl vann
75 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
En knapp spiseskje meierismør

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg mandlene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter.

Mens mandlene ristes i ovnen:
¤ Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og kok det opp.
¤ La denne sukkerlaken småkoke i 2-3 minutter til sukkeret er oppløst i vannet.

¤ Ta mandlene ut av ovnen og ha dem i kasserollen med sukkerlaken i.

¤ Nå begynner jobben, og du må røre hele tiden.

¤ Bruk middels varme på stekeplata og iallefall ikke høy varme. Prosessen går raskere med høy varme, men sukkeret brennes og det smaker ikke godt.

¤ Først vil sukkeret krystallisere seg og mandlene blir hvit-grå (og litt triste) å se til. Sukkeret er blitt snø-aktig og pulverisert.

¤ Så kommer en ny fase etter noen (kanskje 6-8) minutter hvor sukkret smelter og blir lysebrunt.
¤ Rør videre til alle mandlene er blitt lysebrune og glaserte. Da tilsetter du en knapp spiseskje meierismør og rører det ned i mandlene slik at de blir blanke og fine.
¤ Legg mandlene utover et stekebrett dekket med bakepapir eller matpapir og la dem bli kalde.
¤ Når de er avkjølet brekker du dem fra hverandre og fyller dem på glass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar