De hører liksom jula til.
Dette er arbeid for voksne, brennvarmt og skummelt, men gode er de og verd strevet. Det tar forresten ikke så lang tid å lage, så ordet "strev" var kanskje litt malplassert.
Jeg rister mandlene i ovnen først, det gir dem sprøhet og de blir nesten alt for gode...
Du trenger:
250 g mandler
1/4 dl vann
75 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
En knapp spiseskje meierismør
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg mandlene utover en stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Stek dem midt i ovnen i ca 10 minutter.
Mens mandlene ristes i ovnen:
¤ Ha vann, sukker og vaniljesukker i en kasserolle og kok det opp.
¤ La denne sukkerlaken småkoke i 2-3 minutter til sukkeret er oppløst i vannet.
¤ Ta mandlene ut av ovnen og ha dem i kasserollen med sukkerlaken i.
¤ Nå begynner jobben, og du må røre hele tiden.
¤ Bruk middels varme på stekeplata og iallefall ikke høy varme. Prosessen går raskere med høy varme, men sukkeret brennes og det smaker ikke godt.
¤ Først vil sukkeret krystallisere seg og mandlene blir hvit-grå (og litt triste) å se til. Sukkeret er blitt snø-aktig og pulverisert.
¤ Så kommer en ny fase etter noen (kanskje 6-8) minutter hvor sukkret smelter og blir lysebrunt.
¤ Rør videre til alle mandlene er blitt lysebrune og glaserte. Da tilsetter du en knapp spiseskje meierismør og rører det ned i mandlene slik at de blir blanke og fine.
¤ Legg mandlene utover et stekebrett dekket med bakepapir eller matpapir og la dem bli kalde.
¤ Når de er avkjølet brekker du dem fra hverandre og fyller dem på glass.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar