http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 21. mai 2012

Enkel eplepai

Egentlig er ikke dette en pai, og opprinnelig er det en oppskrift med rabarbra og ikke med epler.
Rabarbrasesongen er kort og hektisk, og det er en grense for hvor mange rabarbrapaier man kan spise i den sesongen. Derfor har jeg bakt den oftest med epler.
Det er ikke en lekker kake, ser litt rotete ut, men den smaker godt!
Server den lunken med litt vaniljeis, eller med en kremdott. Har du noen jordbær å pynte med så ser det fristende ut.
Hver gang jeg lager den så syns vi den er den beste kaka som finnes. Rart igrunnen, for den er utrolig lett å lage og har bare noen få helt vanlig ingredienser.
Prøv den du også, og du vil ikke bli skuffet!
Lag den med rabarbra også i sesongen, og nå er det sesong. Rabarbra gir en friskere og syrligere smak. Det smaker godt det også.

Deig:
2 dl hvetemel
1 dl brunt sukker
2 ts kanel (lager du paien med rabarbra så bruk bare 1 ts kanel)
125 g smør
ca 1 dl valnøtter, grovhakket (du kan godt bruke dem som de er også)

Med rabarbra:
ca 700 g renset rabarbra
1 dl vanlig sukker
3 ss hvetemel

Med epler:
4 epler (av den sure typen)
1 ss hvetemel

Sure, grønne epler gjør paien best, og friskest.

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Bland deigen slik: Ha hvetemel, sukker og kanel i en bolle og smuldre smøret inn så det blir en grynete masse. Du kan også bruke foodprosessoren til dette.
¤ Bland valnøttene inn i deigen.

Med rabarbra:
¤ Skrell rabarbraen og skjær av den nederste grove enden.
¤ Del hver stilk i to på langs og deretteri stykker  på 2- 3 cm.
¤ Smør en paiform eller en liten langpanne.
¤ Bland rabarbraen med sukkeret og hvetemelet og ha det i den smurte formen.
¤ Så har du deigen utover rabarbraen og fordeler den utover som best du kan. Den dekker ikke, men du smuldrer den bare utover.

Med epler:
¤ Vask og del eplene i båter (de trenger ikke skrelles).
¤ Del hver eplebåt i 3-4 biter.
¤ Smør en paiform eller en liten langpanne.
¤ Fordel eplene utover i bunnen av forma.
¤ Strø 1 ss hvetemel over eplene (det gjør at paien ikke blir så klisset).
¤ Fordel deigen over eplene som best du kan.

¤ Stek paien midt i ovnen på 200 grader i 35 minutter. Det kan hende at rabarbrapaien trenger 40 minutter i ovnen. Det avhenger litt av typen rabarbra.


Sånn ser kaka, eller paien ut når den er ferdigstekt, ikke særlig imponerende.
Når du har dandert den med litt is eller krem og noen jorbær i store glass så kommer den til å bli en suksess! Bare prøv!
Paien kan selvfølgelig spises som den er, uten verken is eller krem eller jordbær. Den er god som den er!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar