http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 21. november 2011

Flettet brød med parmesan

Dette er et stort brød, som smaker godt av parmesanosten. Det får sprø skorpe og er ganske luftig.
Jeg syns det er godt å ha litt forskjellige brødsorter i jula. Fordelen med brød er at det kan bakes i god tid før jul og fryses ned.
Når jeg baker til jul tenker jeg alltid på mormora mi, Jenny i Gangarvika. Hun var god til å bake, og hun hadde alltid gode og vellykkede kaker. MEN hun bakte aldri på "fallende-sjø" som hun sa, og det måtte alltid bakes til jul på "voksende-måne". Dette rådet følger jeg aldri, men hvem vet, kanskje blir gjærbakst og kakebakst mer vellykket om man tar rådet til etterretning....


Dette trenger du til 1 stort brød:
4 dl vann
50 g gjær
1/2 dl olivenolje
1 ss honning
1 ts salt
175 g rugmel
500 g hvetemel
2 ts tørket oregano
35 g revet parmesan (det er ganske lite ost, men ikke fall for fristelsen og bruk mer, da blir brødet for salt og litt tungt)

1 egg til pensling

Jeg baker dette brødet for hånd. Deigen er ikke så stor og den er lett og god å arbeide med.

¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Tilsett vannet som må være fingervarmt og rør så gjæren løses opp.
¤ Tilsett olivenolje, honning, salt, oregano og begge melsortene. (Vent med å tilsette parmesanen.)
¤ Kna sammen deigen så det blir en glatt deig uten klumper. Deigen skal ikke være klissete. Dette regulerer du ved å tilsette mer mel slik at den blir god å arbeide med.
¤ Når deigen er blitt en god arbeidsdeig, så tilsetter du revet parmesan og arbeider den inn i deigen.

¤ Legg et kjøkkenhåndkle over deigen og hev den i 45 minutter.

¤ Ha litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet.
¤ Kna den litt, men du behøver ikke kna så lenge. Jeg ruller den rundt noen ganger. Det holder.
¤ Del deigen i 3 like store deler.
¤ Rull hver del ut til pølser som er litt lenger enn stekeplata di.
¤ Fest pølsene sammen i den ene enden og flett dem sammen og klem endene sammen også i den andre enden.
¤ Legg brødet på stekeplate dekket med bakepapir.
¤ Legg et kjøkkenhåndkle over brødet og la det heve slik i 20 minutter.

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Når brødet er ferdighevet pensler du det med sammenvispet egg, setter det midt i ovnen og steker det i 25 minutter.
¤ Avkjøl det på rist.

Brødet er så stort at jeg bruker å dele det i 2 og fryse hver del for seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar