http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 11. november 2011

Fødselsdagskringle

En  fødselsdagskringle for å feire Namsos Rock City!

Dette er en skikkelig "bestemorkringle". Den er mektig og uforskammet god.
Kringla lages med kaldhev, det vil si at gjæren løses opp i kald væske og trenger lang hevetid.  Jeg hever den over natta. Den er aller best nybakt, men om du fryser den, så er den god om du tiner den sakte ved 150 grader i ovnen.
Du kan selvsagt lage fyllet selv ved å male mandler og tilsette melis og eggehvite (jeg legger inn oppskrift på det også), men jeg kjøper ferdig makronfyll som jeg tilsetter vann, enkelt og greit, og nesten like godt (men kanskje bare nesten...)

Dette trenger du til en stor kringle:
500 g (8 dl) hvetemel
200 g smør
50 g gjær
3 dl kald melk
1 egg
1 eggeplomme (av og til bruker jeg 2 egg istedet for å få en eggehvite til overs)
2 ss sukker

Fyll:
2 pk makronfyll (det står på pakken hvor mye vann du skal tilsette fyllet)
eller:
200 g malte mandler
150 g (2 1/2 dl) melis
2 eggehviter

Til pensling og overdryss:
1 egg
1 pose mandelflak
perlesukker (jeg bruker ca 2 -3 spiseskjeer)

¤ Smuldre smøret i melet. Det vil si at du klemmer smøret med fingrene inn i melet, slik at smøret blir i småbiter inni melet. Du kan bruke foodprosessoren: Ha ca halvparten av melet (du får som regel ikke plass til alt melet i bollen) og smøret, som er delt i store biter, i maskinen og la den gå til smørklumpene er borte i melet. Så blander du dette med resten av melet. Da er smøret smuldret i melet som det heter.
¤ Rør gjæren ut i kald melk i en stor bakebolle.
¤ Tilsett egget (pisk sammen egget og eggeplommen litt), sukkeret  og mel-smørblandingen.
¤ Rør deigen sammen.  Den skal slippe bollen og ikke være klissete. Tilsett litt mer mel hvis du syns det. Ikke kna og arbeid så mye med den, da blir den seig og ikke så god å arbeide med.
¤ Kjevle deigen ut til et avlangt stykke, ca 20 cm bred og 80 cm lang. Ta det på øyemål. Du trenger ikke ta fram målbåndet :-)))
¤ Lag fyllet og smør det utover leiven (deigen som er kjevlet). Ikke la fyllet gå helt ut i kantene på langsidene.
¤ Rull deigen sammen så den blir et langt "brød".
¤ Dekk en stekovnsplate med bakepapir.
¤ Legg den sammenrullede deigen på plata, med skjøten ned, formet som en kringle.
¤ Nå skal deigen legges til heving lenge. Legg alminiumsfolie over kringla slik at det dekker over hele plata. Hvis du klarer å få alminiumsfolien til ikke å berøre deigen er det bra, for den klistrer seg lett fast, men hvis du ikke greier det går det bra allikevel. Bare ikke riv alminiumsfolien raskt av når du skal fjerne den, men ta den sakte av, så går det bra.

¤ Den bør heve i minst 6 timer på et kaldt sted og gjerne natt over. Jeg har satt den til heving på kvelden i åtte-tida og stekt den neste dag kl 15.00. Det gikk helt fint med så lang hevetid.

¤ Når du skal steke kringla tar du den fram i romtemperatur en halv time før du skal steke den. Ta alminiumsfolien forsiktig av.
¤ Sett ovnen på 225 grader.
¤ Pensle kringla med sammenvispet egg og dryss med mandelflak og perlesukker.
¤ Stek kringla midt i ovnen i 20 minutter og avkjøl den etterpå på en rist.

1 kommentar:

  1. Ser det er en gammel oppskrift, men jeg har laget denne kringlen ikveld, hatt i smør og sukker og kanel, og satt den i kjøleskapet. Så dette blir spennende !

    SvarSlett