http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

søndag 23. oktober 2011

Pappas risengrynsgrøt

Denne oppskriften er ikke noen spesiell oppskrift på risengrynsgrøt, men måten den kokes på er kanskje litt spesiell. Det er mannen i huset som opp gjennom årene har kokt grøt på lørdager, derfor husker ungene hans "kamp" med grøten, og de har ønsket seg denne "kampen-med-grøten-oppskriften" i skriftlig form. Kirsten, Ole Severin og Sigrid, her kommer den og det er pappa som har ført selve fremgangsmåten i pennen:


Dette trenger du til 4 personer:
3 dl vann
1 ts salt
1 ss smør
1 hel kanelstang
1 1/2 dl rundkornet ris (grøtris, ikke hurtigkokt)
7 dl melk, her kan du bruke hviken sort søt melk du vil.

Kok opp vannet, tilsett saltet, smøret og kanelstangen og risen. La dette småkoke i 10 minutter.
Ha så i all melken, og sett plata på fullt. Nå begynner jobben!
Det gjelder å røre hele tiden. Bruk en sleiv - gjerne tresleiv - som er flat i tuppen, slik at tuppen hele tiden skraper i bunnen. Varier røringen slik at hele kasserollebunnen blir berørt av røringen. Jeg bruker full styrke på plata slik at dette ikke skal bruke for lang tid. Det gjelder å røre hardt. Snart begynner grøten å koke og nå begynner kampen mellom  deg og grøten. Du kommer til å vinne hvis du rører iherdig nok.
Hvis grøten truer med å koke over, må du ta kasserollen tilside en stund, men er du iherdig nok, går det uten. Etterhvert vil du se at du har vunnet. Grøten har gitt fra seg så mye damp at den synker litt tilbake i kasserollen uten at du behøver å senke varmen. Fortsett litt til slik at grøten blir godt over 100 grader. Ta kasserollen av plata. Legg tettsittende lokk på og la den hvile i 20 - 30 minutter.
Sett kasserollen tilbake på plata. Gi den et oppkok og så server med kanel og sukker og en smørdupp for den som ønsker det.

Ønsker du en litt tykkere grøt, lar du den stå og hvile litt lengre.

Dette er en grøt for de som liker å kjenne riskornene.

1 kommentar:

  1. Det husker jeg. Ivar mot grøten!

    Kanel, sukker og smør. Jeg anbefaler!

    Leandro Rezende Pacheco

    SvarSlett