http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 28. februar 2013

Lasagne

Det er kanskje tiden for å legge ut oppskrift på lasagne. Frister ikke akkurat å gå i butikken og kjøpe den.
Lasagne tar litt tid å lage. Du må lage kjøttsaus og ostesaus før du kan putte den i ovnen i 30 minutter.
Det er viktig at kjøttsausen er tykk i konsistensen og at den har mye smak av krydder. Så ikke spar på krydderne.
Så må du huske å steke den på nederste rille i ovnen. Ellers tørker lasagneplatene øverst litt mye under stekinga.
Så er det sånn da, at har du først laget denne gode hjemmelagede lasagnen, så går du aldri i butikken og kjøper disse ferdig-greiene igjen.
Gamle gamper duger ikke i lasagne!


Dette trenger du til en liten ovnsplate. Det er mye mat, og nok til 4:

Kjøttsaus:
400 g kjøttdeig
2 gule løk
2 hvitløkfedd
2 ss smør
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
1 ss krydderurter (oregano, timian, basilikum, en blanding av alle tre eller en av dem)
(Av og til tilsetter jeg 1 ss paprikapulver også. Det gir litt peppersmak og fin farge.)
1 grønnsakbuljongterning (jeg skjærer den litt opp så den blir løs før jeg tilsetter den)

Ostesaus:
3 ss hvetemel
8 dl melk
3 -4 dl revet hvit ost
1/2 ts salt

8 lasagneplater
Revet ost til å strø på toppen

Varm ovnen til 225 grader.

Kjøttsausen:
¤ Smelt 2 ss smør i en stekepanne.
¤ Skrell og hakk løken og hvitløken. Ha dette i panna og fres til det blir blankt. Bruk god tid på dette.


¤ Tilsett kjøttdeigen i panna.


¤ Hakk kjøttdeigen opp og brun den godt sammen med løken.
¤ Tilsett i panna: Tomater fra boks, tomatpure, krydderurter og buljongterning.


¤ Rør alt godt sammen. Dette skal bli en tykk saus så ikke tilsett vann. La det koke i ca 3 minutter.
Da har du fått en tykk og sammenkokt saus. Smak og kjenn om du trenger mer krydder. Det er  godt at kjøttsausen har kraftig smak av krydder.

Ostesaus:
¤ Ha  halvparten av melka (4 dl) og 3 ss hvetemel i en kasserolle.


¤ Visp godt så det ikke blir noen klumper.
¤ Tilsett resten av melka (4 dl) og sett kasserollen på plata.
¤ Varm det til kokepunktet mens du rører eller visper hele tiden. Blandingen har lett for å brenne seg fast i bunnen hvis du bruker sterk varme eller rører for lite.
Når sausen tykner (da koker den sikkert også snart), tar du kasserollen av plata.
¤ Riv osten og tilsett den i melkesausen.



¤ Rør til det blir en ganske jevn røre (ikke ha kasserollen på plata). Enkelte oster lager lange tråder og er vanskelig å få til å bli en jevn ostesaus, men det gjør ingenting. Rør til det meste av osten er smeltet.

Så skal du "montere" lasagnen:
¤ Ha halvparten av kjøttsausen i den lille langpanna. Du behøver ikke smøre panna først.


¤ Dekk kjøttsausen med ca halvparten av ostesausen.


¤ Legg lasagneplater over sausen.


¤ Så har du på resten av kjøttsausen, fyller på resten av ostesausen og legger lasagneplater på toppen.
 ¤ Det er viktig at du dytter lasagneplatene litt ned, så de blir dekket av et tynt lag med ostesaus.


¤ Strø revet ost på toppen.


¤ Sett forma på nederste rille i ovnen på 225 grader og stek i 30 minutter.




Du kan servere en enkel grønn salat til, men det er slett ikke nødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar