http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 16. oktober 2012

Hjemmebakt grovbrød

Her skal du få oppskrift på 2 brødsorter som er basert på den samme oppskrifta.
Det blir to små brød av hver oppskrift, og en lettvint deig å håndtere, enten du baker for hånd eller i maskin.
Brødene er fine å fryse. Da må de avkjøles helt først.




 
 
Øverst på bildet ligger to brød med rug i deigen. Nederst, brød med havregryn.
Begge brødsortene får sprø skorpe og er kjempegode og smakfulle hverdagsbrød. Det lover jeg deg!
 
 
2 brød
 
Dette er felles for begge brødene:
50 g gjær
4 dl vann eller skummet kulturmelk (brødet blir absolutt best med melk)
2 ss olje (ta den oljen du har, av olivenolje, rapsolje, maisolje ol)
1 ts salt
 
Så kan du velge:
Brød med rug:
3 dl sammalt hvete
2 dl sammalt rug
5 dl hvetemel
 
Brød med havregryn:
4 dl sammalt hvete
2 dl havregryn
4 dl hvetemel
 
 
Fremgangsmåte:
¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du den i melet.
¤ Varm vannet eller melken så det blir fingervarmt og slå det over gjæren. Rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett olje og salt.
¤ Ha til slutt i melet og rør det sammen til en deig som slipper bollen. Kna den godt før du legger den til heving. Godt betyr en 5 minutters tid.
Den første deigen med rug er litt bløtere enn den med havregryn, men den blir fastere under heving, så ikke tilsett mye mer mel om du syns den er løs.
¤ Legg deigen i bakebollen og dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den stå til heving i 30 - 40 minutter. Noen liker å strø litt hvetemel over deigen når den settes til heving.
 
¤ Ta deigen ut på bakebordet og del den i to. Form delene til en kule (du skal ikke kna deigen mer!)
 
 
¤ Klapp de to kulene ut til en rund "kake".
 
 
¤ Rull de flate kakene sammen til en rull (som bildet over viser) og legg dem i smurte brødformer. Jeg smører formene med olje, men du kan like gjerne bruke smør.
 
 
 
¤ Sett brødene til hveing i 30 minutter. Du kan godt dekke brødene med plast eller et klede.
¤ Varm imens ovnen til 220 grader.
¤ Pensle brødene med kaldt vann og prikk dem litt med en gaffel på overflaten og sett formene på en rist på nederste rille i ovnen og stek dem i 40 minutter.
¤ Ta dem ut av formene og avkjøl dem på en rist.
 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar