Av en eller annen grunn blir det alltid en halv pakke fiken igjen etter jul. Det smaker ikke med fiken på nyåret liksom.
Jeg bruker fikenrestene i disse rundstykkene.
Rundstykkene blir saftige og litt søte av fikenene og honningen. De er skikkelig grove. De smaker godt med appelsinmarmelade på, eller med ost og er kjempefine som turproviant..
Har du ikke fiken kan du bruke annen tørket frukt, tørkede aprikoser eller svisker eller annet du kan få tak i av tørket frukt.
Det blir ca 20 rundstykker av denne porsjonen:
3 1/2 dl vann eller skummet melk (du kan også bruke en blanding av vann og melk)
50 g gjær
150 g tørket fiken
4 dl sammalt hvete (du kan blande fin og grov, eller bruke en av delene)
4 - 5 dl hvetemel
3 ss olivenolje
1 dl valnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 ss honning
1/2 ts salt
1/2 ts bakepulver
1 egg til pensling
¤ Varm melken eller vannet til det blir fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og tøm væsken over. La gjæren løse seg litt opp.
¤ Skjær fikenen i små biter.
¤ Tilsett alle ingrediensene i bakebollen, men hold av litt hvetemel. Deigen skal bli litt løs og klissete. Blir deigen for fast og slipper bollen, får du steinharde rundstykker. Derfor er det viktig å røre deigen sammen og kjenne at den ikke blir for fast. Jeg bruker nesten 5 dl hvetemel.
¤ Når du har rørt deigen sammen skal den heve i 45 minutter. Legg et klede over bakebollen mens deigen hever.
¤ Tøm så deigen ut på et melet bakebord og kna den litt.
¤ Del deigen i 2 og trill begge delene ut til pølser. Del hver pølse i 10 biter og trill bitene til avlange boller.
¤ Legg dem på en bakeplate som er dekket med bakepapir.
¤ La dem heve på bakeplata i 20 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Skjær et kutt i hver bolle med en skarp kniv og pensle dem med et sammenvispet egg.
¤ Stek dem midt i ovnen i 12 - 14 minutter.
¤ Avkjøles på en rist.
De er fine å fryse.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar