http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 15. mars 2012

Kyllingfrikasse

Hønsefrikasse heter egentlig retten, men de siste årene har jeg alltid brukt kylling, derav navnet. 
Det har ikke alltid vært lett å få tak i fersk høne, ikke fersk kylling heller for den del, men nå har Rema disse store kyllingene fra Solvinge i frysedisken, og det forenkler saken.
En vanlig kylling må koke ca 1 time, mens disse store fra Rema trenger 1 og en halv times kok.
Retten kan kokes ferdig dagen før den skal serveres, og varmes opp. Den tar litt tid å lage nemlig.
Den smaker utrolig godt selv om den ser litt unnselig ut!



Dette er nok til 4:
1 stor kylling
1 laurbærblad
10 - 12 hel sort pepper
2 ss hvetemel
2 dl fløte
1 ts hel svart pepper (det skal være pepper 2 ganger i oppskrifta!)
3 gulerøtter, skåret i biter
5- 6 poterer, skrellet og delt i biter
3 selleristilker, oppskåret i biter
2 grønne eller gule epler, skrelt og delt i biter
3 dl hvitvin
salt
Frisk persille

¤ Ha kyllingen i en gryte sammen med laurbærblad og pepper (10 -12 helpepper) og 2 ts salt.
¤ Ha på vann så det dekker.
¤ Kok opp og la det koke i 1 - 1 1/2 time med lokk, til kjøttet er så mørt at det faller lett fra bena.
¤ Ta opp kyllingen og rens kjøttet fra bena og del det i mindre biter.
¤ Kok inn krafta (det vil si at du fosskoker den krafta som kyllingen har kokt i, slik at mengden reduseres. Den må da koke uten lokk). Kok til det bare er ca 5 dl igjen. Hvis du ikke gidder å koke så lenge, kan du ta 5 dl av krafta og bruke. Resten kan du fryse og bruke siden. MEN, så må det sies at kraft som er kokt inn (redusert) smaker kraftigere og mye bedre enn en vanlig kokekraft.
¤ Rør melet ut i litt kaldt vann slik at det blir klumpfritt.
¤ Nå har du 5 dl kraft i gryta. Så skal du tilsette ca halvparten av melblandingen (det er ikke sikkert du trenger alt nemlig). Rør godt så krafta ikke klumper seg.
¤ Tilsett videre: Fløte, pepper (1 ts hel svart), oppskårne gulerøtter, poteter og kyllingkjøtt.
¤ La dette koke under lokk i 7 -8 minutter.
¤ Så skal du ha i: Oppskåret stangselleri, eplebiter og vin.
¤ La det hele koke under lokk i 8 - 10 minutter.
¤ Smak til med salt og strø frisk persille over når du serverer.
¤ Er frikasseen veldig tyntflytende, så tilsetter du mer av melblandingen og koker opp.

Sett flatbrød på bordet.

2 kommentarer:

  1. Datt innom bloggen din, elsker å lage mat, så her blir æ værende;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei tilbake!
      Så hyggelig å høre! Da deler vi en lidenskap tydeligvis! Hilsen Brita

      Slett