http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

tirsdag 13. desember 2011

Torsk med fennikel

Tenkte jeg skulle "slå-et-slag" for fennikelen. Den er en grønnsak som blir lite brukt. Den har en snev av anissmak som er litt uvant for oss.
I denne retten kokes fenniklen først og da blir den litt søt i smaken. Det passer veldig godt til den milde torsken. Med litt pesto på toppen smaker det kjempegodt!


Til 4 personer trenger du:
3 fennikler (kanskje 4 hvis de er små)
6 dl grønnsakbuljong
4 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
800 g torskefilet (du kan også bruke seifilet, det blir like godt)
1 1/2 dl fløte
ca 100 g revet hvit ost (gjerne med litt smak, som jarlsberg)
salt, 2 ts
pepper, 1 ts

Pesto (du kan kjøpe ferdig pesto hvis du vil):
2 ss pinjekjerner
frisk basilikum, ca 1/2 plante
1 dl olivenolje
25 g parmesan
salt og pepper, 1/2 ts av hver

Sett ovnen på 250 grader og ha gjerne på grillelementet. Når ovnen står på 250 grader så blir ikke grillelementet rødglødende, men maten blir litt gylden og sprø på toppen allikevel, men ikke brent. Det gir god smak.

¤ Vask fennikelene og ta bort "bustene" på toppen, og skjær bort litt av bunnen på hver av dem.
¤ Del hver fennikel i 6-8 båter.
¤ Ha dem i en kasserolle sammen med 6 dl grønnsakbuljong, 4 grovhakkede fedd hvitløk og 3 ss olivenolje.
¤ Kok opp og la det koke under lokk på ganske sterk varme i 15 minutter.

¤ Mens fenniklene koker lager du pestoen.
¤ Ha alle ingrediensene (untatt salt og pepper) i foodprocessoren og la den gå til det er blitt en jevn masse. Smak det til med salt og pepper tilslutt.

¤ Når fenniklene er ferdig kokt løfter du dem forsiktig over i et ildfast fat. Tøm bort grønnsakvannet.
¤ Del fisken i store biter og legg den over fenniklene i forma.
¤ Strø over salt og pepper.
¤ Hell på fløten.
¤ Ha pestoen over det hele. Jeg klatter den litt over her og der.
¤ Riv osten og strø den på toppen.
¤ Sett forma høyt i stekovnen og stek i 10 minutter til fisken er gjennomstekt.

Du kan servere brød til eller koke litt ris.

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg prøvd i kveld. Ikke dum :-)
    Gjør ikke noe om posten er gammel. Når man søker på "Torsk + fenikkel", kommer den opp.

    SvarSlett
  2. Hei tilbake!
    Nei, oppskrifta er ikke så dum :-) Det er en "ny vri" på torsken, men den smaker godt.
    Hyggelig av deg å ta deg tid til en kommentar! Takk skal du ha!

    SvarSlett