De er gode til å rulle julematen inn i. Sylte, lammerull, røkelaks, gode oster, sild, alt kan du rulle inn i lefsa og spise. Det blir kjempegodt.
Du må ha kjøttkvern og steketakke, og mixmater.
Har du ikke steketakke, så kan du steke i stekepanna uten fett. Det tar bare litt lenger tid...
Jeg bruker mandelpotet, men det går med annen potet også.
Når du lager deigen, så må du bake ut lefsene og steke dem med en gang. Deigen tåler ikke å ligge noe. Da blir den vassen og håpløs å kjevle.
Dette trenger du til ca 25 lefser:
1 kg mandelpotet
ca 200 g hvetemel
ca 200 g byggmel
1 ts salt
Målene på mel er sånn cirka. Det avhenger litt av størrelsen på poteten, men deigen skal bli smidig og litt seig, god å arbeide med og god å kjevle.
¤ Kok potetene med skallet på, møre i vann, uten salt i kokevannet.
¤ Ta av skallet på potetene mens de er varme.
¤ Mal potetmassen 2 ganger i kjøttkverna.
¤ La så potetmassen avkjøles.
Nå bruker jeg mixmaster videre:
¤ Ha potetmassen i mixerbollen.
¤ Tilsett salt og lik mengde hvetemel og byggmel.
¤ La mixeren gå til deigen har samlet seg til en klump i bollen. Jeg har mixeren på full fart. Du kan tilsette mer mel hvis det trengs, men ikke mer enn 300 g av hver melsort på denne oppskrifta.
¤ Del deigen i ca 25 deler og trill boller, som du igjen kjevler til flate lefser.
¤ Stek lefsene på begge sider på varm steketakke.
De er fine å fryse og tiner raskt.
Skal du ikke spise lefsene samme dag, må de pakkes inn i et klede eller legges i plastpose. De har en tendens til å tørke hvis du ikke gjøre det.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar