http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 14. januar 2013

Tjälknöl

Oppskrifta er av svensk opprinnelse, det ser du av navnet.
Det som er spesielt med akkurat denne oppskrifta er at du legger et frossent kjøttstykke i ovnen og lar det steke i 10 - 12 timer på lav varme og legger det i saltlake i 5 timer etterpå.
Resultatet blir alltid mørt og saftig. Og blir det mørt og saftig, så blir det godt.
Det tar lang tid. Du må begynne tilberedningen dagen før du skal spise det.
Du får bare oppskrift på hvordan du steker kjøttet. Tilbehøret avhenger litt av hvilket kjøtt du velger, så det skal du få velge selv.

 
1 - 2 kg fryst stek/kjøtt av storfe, lam, elg eller hjort (helst uten bein, men jeg har prøvd det også, og det gikk helt greit). Jeg har også stekt en fryst svinesteik på samme måten (det ser du på bildet), og det gikk også fint.

Saltlake:
5 dl vann
1 dl salt
2 ts sukker

¤ Forvarm ovnen til 100 grader.
¤ Legg den fryste steken/ kjøttet i en ildfast form (det kommer litt kraft ut av kjøttet under stekingen som du kan bruke til saus).
¤ Sett forma med kjøttet midt i ovnen og la det stå der i 10 - 12 timer. 10 timer steking er nok, men du behøver ikke stå opp kl 06.00 for å ta ut steka, den kan stå til kl 8.
¤ Kok opp saltlaken med både salt og sukker og la den kjølne. Hvis du vil, kan du tilsette urter eller grønnsaker i saltlaken. Det gir smak til kjøttet.
¤ Når kjøttet har stekt i 10 -12 timer tar du det ut og legger det i saltlaken. Dobbel frysepose egner seg godt, eller et trang bolle som passer kjøttstykke. Syns du det blir for lite lake kan du doble vannmengden uten å tilsette mer salt og sukker.
¤ La kjøttet ligge i saltlaken i ca 5 timer. Da er det ferdig til servering.
Kjøttet serveres kaldt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar