http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 28. januar 2013

Entrecôte, marinert

Min argentinske svigersønn Andres syns at norsk kjøtt generelt er for magert og derfor har lite smak. Jeg gir han mye rett i det.
Det er vanskelig å få et norsk kjøttstykke til å bli mørt og smakfullt.
Jeg har brukt mye penger på såkalt "ferdigmørnet" kjøtt opp gjennom årene, som ved nennsom tilberedning er og blir seigt og smakløst.
Det eneste kjøttet jeg alltid er fornøyd med er hjortekjøttet jeg hvert år får kjøpt av min bror. Det har hengt i 40 døgngrader og er mørt og smakfullt, bestandig.
En eller annen plass i produksjonen av såkalt norsk kjøtt må det ligge en feil.
Nå har jeg tatt Andres på ordet, og kjøpt kjøtt fra Uruguay endel ganger. Fra frysedisken på Rema. Det har mye mer fett i seg og er litt grovere i konsistensen enn det norske kjøttet, men du verden så smakfullt, og mørt.

Her skal du få trinn-for-trinn-oppskrift på det stykket entrecôte (antrekåt) jeg kjøpte fra frysedisken på Rema. Jeg har funnet oppskrifta i en kokebok av Andreas Viestad.
Stykket var ca 1.7 kg og i et stykke:


Et kjøttstykke på ca 1,5 kg trenger et døgn for å tine (i kjøleskap), så begynn i god tid.

Det er nok mat til 6, kanskje 7 personer:
1 stykke entrecôte fra Uruguay
1 ss salt, gjerne grovsalt
2 ss grovmalt pepper


Marinade:
3 ss finhakket frisk persille
2 ss timian, her kan du godt bruke tørket
3 hvitløkfedd, hakket
1 dl vodka (du kan også bruke akevitt, konjakk, brandy eller rom)

Til bruning:
2 ss olje, gjerne olivenolje, men annen olje går også bra

Tilsetning i sausen (som blir laget av marinaden):
4 ss usaltet smør (bruker du saltet smør så smak deg frem, marinaden er ganske salt fra før).



Marinering:
¤ Gni kjøttet inn med salt og pepper.


¤ Plasser kjøttet i en dobbel plastpose.


¤ Bland marinaden (persille, timian, hvitløk og vodka, eller annet brennevin).


¤ Tøm marinaden inn i posen med kjøttet.
¤ Press mest mulig luft ut av posen og knytt igjen.
¤ Snu og vend litt på posen så marinaden fordeler seg.
¤ Nå kan kjøttet ligge slik (i kjøleskapet) i alt fra 2 timer til 3 døgn. Lar du det ligge i noen døgn må du snu på posen et par ganger i døgnet slik at kjøttet blir jevnt marinert.

Når det er tid for å steke kjøttet, så ta det ut av kjøleskapet i god tid, gjerne 2 timer før. La det ligge i posen på kjøkkenbenken. Dette gir nemlig et jevnere og bedre resultat enn om kjøttet er kjøleskapskaldt når det settes i ovnen.


Steking:
¤ Forvarm ovnen til 200 grader.
¤ Ta kjøttet ut av posen. Ta vare på marinaden. Den skal du bruke til saus.
¤ Varm en stor stekepanne med 2 ss olje. Bruk god varme.
¤ Legg kjøttet i panna og brun det godt på 2 sider, tilsammen i ca 5 minutter.


¤ Plasser kjøttet i en ildfast form. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet, slik at termometerspissen ligger sånn ca midt i kjøttet.


¤ Sett fatet med kjøttet inn i ovnen, midt i ovnen hvis det er plass, eller nederst hvis kjøttstykket er for tykt til å settes på midterste rille.
¤ Kjøttet skal stekes til termometret viser 58 grader. Det tar mellom 1 time og 15 minutter og 1 og 1/2 time.
¤ Når kjøttet er ferdig tar du det ut av ovnen og lar det "hvile"  på kjøkkenbenken i fatet i minst 20 minutter. Ikke dekk det til med noe, bare la det ligge slik:


¤ Like før du skal servere maten skal du lage saus av marinaden.

¤ Ha marinaden i en kasserolle. Tilsett sjyen som har dannet seg i fatet med kjøttet.

 
¤ Likeså kan du tilsette (i sausen) den kjøttsafta som renner ut når du skjærer opp kjøttet i skiver.
¤ Når alt dette er kokt opp, tar du kasserollen av plata og rører inn 4 ss med usaltet smør (husk å smake deg fram hvis du bruker vanlig saltet smør).

¤ Da er sausen ferdig.

¤ Skjær opp kjøttet i skiver, så tynne som du greier å få til.

 
 
¤ Du ser at det er fett i kjøttet. Det kan du skjære bort når du spiser. Da har det gjort sin misjon og satt god smak på kjøttet.
 
 
 
¤ Jeg kokte poteter og stekte noen grønnsaker i panna og serverte til (squash, auberginer, brokkoli og en rød paprika). Du kan godt koke bare erter eller andre grønnsaker til. Det blir like bra.
 
Håper det smaker!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar