Begynn i god tid med retten for den trenger lang koketid, en til en og en halv time.
Retten passer seg selv på plata så du kan gjøre helt andre ting i mellomtiden. Alt du trenger å gjøre er å koke poteter til.
Er du glad i litt mer smak på gryta, kan du skjære 4-5 skiver med brun geitost og røre i gryta helt tilslutt.
Til 4 personer:
800 g viltkjøtt skåret i biter
2 ss smør
5 sjalottløk, skåret i båter
5 dl kraft (5 dl vann +1 kjøtt-buljonterning)
200 g kantareller
2 gulrøtter, skåret i biter
3 dl fløte
3 vårløk i skiver
3 enebær, knuste
¤ Brun smøret i en gryte på god varme (først skal det bruse, så blir det brunt).
¤ Tilsett halvparten av kjøttet og brun det godt. Det vil si at du lar kjøttet brunes på den ene siden i 1-2 minutter, så rører du litt i bitene slik at de brunes på den andre siden. Det gjør ingenting om ikke alle bitene blir brunet rundt det hele.
¤ Ta opp kjøttet og brun den andre halvparten på samme måte. Ta opp kjøttet.
¤ Kutt opp grønnsakene (ikke kantarellene) og brun dem lett i den samme gryta og i det samme smøret.
¤ Når grønnsakene er ferdig brunet tilsetter du kjøttet i gryta og heller over krafta (ikke ha i fløten).
¤ Tilsett enebær.
¤ La det hele trekke (ikke fosskoke) på svak varme minst 1 time, men kanskje mer. Det avhenger av hvor store biter du har av skåret kjøttet i og hvor mørt det er. Jeg regner ofte 1 og en halv time på denne retten.
¤ Brun i mellomtiden kantarellene i meierismør.
¤ Når kjøttet er ferdigkokt, siler du av det meste av krafta (jeg bruker ofte en øse og øser krafta opp i en egen kasserolle).
¤ Kok opp krafta med fløten og la det koke inn så den blir tykk. Det tar 5-7 minutter.
¤ Ha krafta tilbake i gryta med kjøttet og tilsett kantarellene.
¤ Server med tyttebær, sylteagurker og kokte poteter.
Velbekomme.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar