http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 1. juni 2012

Rundstykker med revet gulrot i

Denne deigen kan du variere slik at du får forskjellige rundstykker hver gang du baker. 
Jeg har brukt vann som væske, men du kan bytte ut 1 dl av vannet med cottage cheese eller kesam. Da må du bruke bare 2 ss olje istedet for 3 ss.

Så kan du redusere vannmengden med 1/2 dl og bruke 2 egg istedet.

Du kan hakke friske krydder å ha i deigen og du kan tilsette 1 dl revet ost. Hvis du har i revet ost ( Jarlsberg, cheddar eller parmesan eller hva du har...) må du også bruke bare 2 ss olje.


Her er grunnoppskriften til 20 rundstykker:

6 dl sammalt spelt (har du ikke det, kan du bruke sammalt hvete, fin)
4 dl hvetemel (jeg syns at dette er i meste laget med mel og at deigen blir litt hard, så hold igjen 1/2 dl av hvetemelet slik at du kjenner at deigen blir passe. Den skal "slippe bollen", men ikke bli tørr og hard.
50 g gjær
3 dl lunkent vann
1 revet gulrot (jeg river den fint)
3 ss olje (maisolje, rapsolje eller olivenolje, eller lignende)
1 ts salt (har du urtesalt, så bruk gjerne det)
1 egg til pensling (du kan også bruke vann eller melk)


Til å strø over:
3 ss solsikkekjerner
eller 2 ss linfrø
eller 1 ss sesamfrø

¤ Varm væsken så den blir fingervarm.
¤ Bland alt det tørre i en bakebolle. Ha i oljen og revet gulerot (bruker du tørrgjær har du det i nå)

¤ Bruker du fersk gjær løser du den opp i vannet.
¤ Tilsett vannet i det tørre.

Bruker du speltmel er det viktig at du ikke knar deigen så mye. Bruker du i tillegg kjøkkenmaskin skal du la den gå på lav hastighet hele tiden. Speltmel tåler ikke hard behandlig.
Bruker du sammalt hvete kan du bare kna så mye du vil...

Rør i hvertfall deigen sammen slik at det blir en jevn deig som akkurat slipper bollen.

¤ Dekk til deigen med plast eller et klede og la den heve bortimot 40 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og kna den litt. Her gjeldet det samme: Bruker du spelt, så skal den bare rulles litt rundt og ikke knas så veldig.
¤ Del deigen i 20 deler og rull hver del til en bolle.
¤ Sett bollene på en ovnsplate dekket med bakepapir og la dem heve i 20 minutter.
¤ Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø frø over hvis du ønsker det.
¤ Stek dem midt i ovnen i 20 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.


Rundstykkene er fine å fryse. De smaker kjempegodt med all slags pålegg og egner seg veldig godt i matpakken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar