http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 16. april 2012

Makaronigrateng

God og enkel hverdagsmat.
Dette er en modernisering av en middagsrett min mor kalte "skinkegrateng". Hun brukte bare makaroni og kokt skinke i retten. Det ble servert med kokte poteter og smeltet smør til.
Fremdeles syns jeg denne retten er god uten grønnsakene i, altså med bare skinke og makaroni under gratengsaus av egg og melk.
Denne oppskrifta er som sagt litt videreutviklet og har grønnsaker i retten.
Oppskrifta er til 4 personer, men den kan lett forminskes. Jeg har en god regel for gratengsausen, som bare består av sammenvispet egg og melk... bruker du 4 egg som her, tar du 4 dl melk, bruker du 3 egg tar du 3 dl melk osv... Slik kan du sjonglere med mengden du vil lage.
Fremdeles serverer jeg kokte poteter og litt smeltet smør til.
5 dl makaroni
250 g kokt skinke (jeg kjøper oftest billig skinkepålegg og skjærer i strimler.)
1 løk
2 hvitløkfedd
3 ss olje til steking
1 ts oregano, timian eller basilikum (velg det du har eller liker best, eller utelat hele greia...)
1/2 purre
2 paprika
1 liten boks mais
4 egg
4 dl melk
1 ts salt
pepper
ca 2 dl revet ost

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Kok makaronien etter anvisningen på pakken.
¤ Finhakk løk og hvitløk og surr det litt i olje i en stekepanne sammen med krydderet.
¤ Hakk skinken i  fine strimler.
¤ Skjær purre i tynne skiver og paprika i tynne strimler.
¤ Ha makaronien i en smurt ildfast form eller en liten ovnsplate.
¤ Bland inn resten av ingrediensene i makaronien (stekt løkblanding, skinke, paprika, purre og mais).
¤ Visp lett sammen eggene og melken. Tilsett saltet.
¤ Ha eggeblandingen i formen.
¤ Riv osten og strø den på toppen.
¤ Sett formen midt i ovnen i 30 minutter. Da skal eggestanden ha stivnet og osten blitt litt gylden.

Du kan servere salat til, kokte poteter og smeltet smør.
Prøv også samme oppskrift, men utelat alle grønnsakene og bruk bare skinke og makaroni og egg og melk... og litt salt. Stek på samme måte og server da også salat og poteter og smeltet smør til. Det blir godt det også!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar