http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 8. august 2011

Pappas grovbrød.






4 brød i form

1 pk gjær (50 g)
1,2 l vann (eller sur melk av et eller annet slag)
3 ts salt
2 kg mel tilsammen (her kan du bruke 1 kg grovt mel, sammmalt grov hvete, og 1 kg hvetemel)


Du kan sjonglere med meltyper, bare du bruker 2 kg tilsammen. Du kan bruke bare grovt mel hvis du vil. Litt havregryn er også godt (da må du kanskje bruke litt mer væske). Du kan tilsette et par never frø og nøtter. Summen av hva du enn bruker skal være 2 kg.

¤ Varm vannet eller melken så det er fingervarmt (du kan tappe lunkent vann fra springen).
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og ha over vannet / melken. La gjæren løse seg litt opp.
¤ Hvis du bruker tørrgjær så skal du blande den i melet og tilsette den sammen med det.
¤ Tilsett olivenolje hvis du vil ha det, men det går godt uten.
¤ Tilsett alt det tørre, det vil si alt melet og saltet.

¤ Kna, det vil si rot sammen alt så det tilslutt blir en samlet masse, en deig. Du kan bruke fingrene eller ei sleiv. Blir deigen klissete tilsetter du mer hvetemel. Er den fast så kan du ha litt lunkent vann i bakebollen og arbeid det inn.

Det gjør egentlig ikke noe om deigen er løs (litt klissete), strø  bare litt hvetemel over den legg et rent kjøkkenhånkle over bakebollen (eller bruk plast) og sett den til heving ca 45 minutter.
Nå skal deigen ese ut og bli større.

¤ Smør 4 brødformer med smør eller olje, i bunnen og sidene.

¤ Etter at deigen er ferdig hevet, strø litt mel på bordet og ha deigen på melet.
¤ Klem og snu og jobb med den så den blir en god deig å jobbe med. Kanskje må du tilsette endel hvetemel for å få den god.
¤ Del deigen i 4. Rull delene til brødfasong og legg dem i formene.
¤ Sett stekovnen på 220 grader.
¤ La brødene heve i formene mens ovnen blir varm, ca 30 - 40 minutter.

¤ Stek brødene på rist på nederste rille i ovnen i 45 minutter.
¤ Når du tar dem ut av ovnen så hvelv dem ut av formene og legg dem på en brødrist til de er avkjølt. Hvis du skjærer av brødet før det er avkjølt så blir det rått og klissete ... så ikke gjøre det :-)

Pakk brødet i plastpose før det er helt avkjølt, men ikke putt det i fryseren før det er helt  kaldt.

1 kommentar:

  1. Hva med å legge ut pappas spesialoppskrift på risengrynsgrøt :)

    SvarSlett