http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 29. mai 2013

Fantastiske småbrød

En oppskrift som krever minimal innsats ved kjøkkenbenken.
Det er eltefrie rundstykker. Du rører sammen deigen, lar den heve i 1 time, klapper den ut på melet bakebord, skjærer deigen i biter og steker dem med en gang.
De har sprø skorpe den første dagen, blir litt seige neste dag, men 3. dagen er de derimot ikke spesielt gode. De egner seg ikke å fryse.
Jeg har halvert originaloppskrifta, og du får ca 14 små rundstykker av min deig. Vil du bruke dem til hamburgerbrød (det egner de seg kjempegodt til) må du bake dem større, og da holder denne oppskrifta bare til 7- 8 stykker.
Jeg har halvert alle mengdene av ingredienser, så det er enkelt å doble hvis du vil det.


Dette trenger du til ca 14 småbrød:

2 1/2 dl lunkent vann
1/2 dl melk (kan være kald)
1/4 pk gjær
1 ts salt
1 ss honning (den trenger du ikke doble hvis du dobler oppskrifta)
6 dl hvetemel
1 dl sammalt hvete
hvetemel til utbaking

Ikke bruk kjøkkenmaskin til denne deigen. Den skal bare røres sammen for hånd.

¤ Smuldre gjæren i en bakebolle.
¤ Ha salt og honning over gjæren.
¤ Tilsett vann og melkeblandingen. Jeg har av og til brukt yoghurt istedet for melk, og det gikk også utmerket. Da måtte jeg ha 1/2 dl mer vann i tillegg.
¤ Rør litt i blandingen så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett melet og rør deigen raskt sammen. Deigen blir litt løs, men ikke klissete.
¤ Strø  2-3 ss hvetemel over deigen før den settes til heving i 1 time. Legg en kjøkkenhåndduk over eller plast. Om du ikke har tid til å ta deigen etter 1 time, kan den godt stå 1/2 time til, ingen problemer.

HUSK å varme ovnen til 250 grader (240 grader er også ok) i god tid, for når brødene bakes ut skal de stekes med en gang.

Etter heving:
¤ Ha godt med mel på bakebordet (1/2 dl eller så).
¤ Hvelv ut deigen og strø mel over også.


¤ Klapp deigen flat med hendene. Du skal IKKE kna.


¤ Del deigen i "remser" og del hver "remse" i passe småbrødbiter. Jeg gjør dette med en stekespade.


¤ Legg brødene på en stekeplate. De skal ikke smøres eller strøs med noenting.

 
¤ Stek dem med en gang midt i ovnen på 250 grader i 17 - 20 minutter. Har du en ovn som ikke går lenger enn til 240 grader, så trenger de 20 minutter, mens på 250 grader er 17 minutter nok.
¤ Avkjøl dem på rist. Er du ikke tilhenger av sprø skorpe så legger du en kjøkkenhånduk over brødene mens de kjølner.

De er kjempegode nybakt, så spis ivei!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar