http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 13. mars 2013

Kålruletter

Kålruletter gir meg minner om skolekjøkken. Jeg tror at dette var den første matretten jeg laget hjemme etter at jeg hadde lært det på skolekjøkkenet. Den gangen, (det ligger 50 år tilbake i tid) var dette en litt "ny" rett, som løftet kjøttkakene, eller kjøttfarsen opp fra brunsausen.

Det tar tid å lage kålruletter. Du må koke kålen og løsne kålbladene og blande farsen.
Det er mange måter å steke kålruletter på, i ovnen, i stekepanna, kokt i kålvannet. Steke- og koketider for hver enkelt måte legger jeg nederst i oppskrifta.

En ting til: Så smaker det bare så godt! Med tyttebær, hvit saus (ligger oppskrift aller nederst på sida) og kokte poteter til! Det går også veldig bra å servere dem med brun saus.

Dette trenger du til 4:

600 g kjøttdeig
1 ts salt
Litt pepper
1 ts malt muskat (det kan du skifte ut med malt allehånde)
1 ts malt ingefær
3 ss potetmel
2 dl melk (har du ikke det kan du bruke vann)

1 kålhode (du trenger sånn ca 16 - 20 kålblad så kålhodet trenger ikke å være av de største)


¤ Det første du må gjøre er å koke kålen, hel. (Ikke gjør som meg som fulgte en litt diffus oppskrift en gang, og løsnet kålbladene fra kålhodet før jeg kokte dem. Til det er det bare å si: Å løsne kålblader fra en kål som IKKE er kokt er en total håpløs oppgave).
¤ Kok opp vann i en stor kjele. (Kanskje du vil tilsette litt salt, 1-2 ts). Legg i kålhodet når vannet koker og la det koke i ca 10 minutter.
¤ Ta opp kålhodet og løsne bladene, ett etter ett. Du må sikkert skjære litt rundt den harde stilken før du får dem skikkelig løs, men det finner du nok ut av.


Så var det kjøttfarsen:
¤ I foodprosessor går det som en røyk. Har du ikke det, så bruk en stor bolle og tilsett ingrediensene i  den rekkefølgen jeg skriver, og arbeid deigen godt med hendene slik at alt blir godt arbeidet inn i kjøttdeigen.
¤ Ha kjøttdeigen i bollen og tilsett først saltet. Arbeid det inn.
¤ Tilsett så potetmel og krydder og arbeid det også godt inn.
¤ Så skal du tilsette melka (eller vannet). Da er det viktig å tilsette litt av gangen og arbeid det godt inn i kjøttdeigen før du tilsetter mer. Tilsett sånn ca 1/2 dl mellom hver gang du jobber det inn. Dette gjelder både om du arbeider med hendene eller bruker foodprosessor.


¤ Legg ca 1 ss kjøttfarse på hvert kålblad.


¤ - og pakk kålbladet rundt farsen og legg "pakken" med skjøten ned. Det går an å knytte tråd rundt hver kålrulett slik at alt holder seg på plass. Jeg syns at det går utmerket uten.


Hit forberedes alle kålrulettene likt. Det er nå du må velge om du vil steke dem i ovnen eller i stekepanna eller koke dem i rester av kålvannet. Husk da å ta vare på kålvannet.

Stekt i stekepanna:
¤ Ha litt smør i stekepanna og la det bruse litt før du legger kålrulettene i.


¤ Stek dem i ca 7 minutter på hver side. Da skal de være gjennomstekte og klare til  spises. Du kan skjære over den ene og kontrollere om de er stekte helt gjennom.

Stekt i ovn:
(Jeg bruner dem ofte raskt i stekepanna før jeg legger dem i et ildfast fat og har dem i ovnen. De ser penere ut syns jeg når de er litt gyllenbrune, men dette kan du bare utelate og ha dem rett i ovnen.)
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg kålrulettene tett i tett i et ildfast fat. Her ser du jeg har brunet dem først.


¤ Ha litt kålvann (hvis du har, ellers bruker du vann) over. Ca 1/2 dl.
¤ Legg noen smørklatter på toppen.


¤ Sett det hele midt i ovnen i 10 minutter.


Kokt i kasserolle:
¤ Legg kålrulettene i bunnen av kasserollen.
¤ Hell over kålvann så det såvidt dekker. Har du glemt å ta vare på kålvannet, så bruk vann og tilsett ca 1 ts salt.
¤ Kok det opp og la det trekke i 20 minutter. Det burde holde.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 - 4 dl melk, her kan du også bruke kålvannet du kokte kålen i istedet for melk.

¤ Smelt smøret i en kasserolle.

¤ Rør inn alt melet. Rør til det blir en jevn masse.



¤ Tilsett melka litt etter litt og rør godt.


¤ Kok det hele opp mens du rører hele tiden. Ikke bruk veldig skarp varme, særlig hvis du bruker melk. Da kan sausen brennes fast i bunnen.
Det skal bli en ganske tykk, jevn hvitgul saus tilslutt.


Server sausen til kålrulettene sammen med kokte poteter og rørte tyttebær.

1 kommentar:

  1. Mmm, dette så godt ut! Må prøves :-) Kjekk blogg du har, her kommer jeg nok til å finne inspirasjon flere ganger! Hilsen Julie

    SvarSlett