http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 7. oktober 2011

Boller / skolebrød / kanelboller

Det er felles deig for de tre bakverkene og deigen gir ca 24 boller eller kanelboller / eller ca 18 skolebrød:

3 1/2 dl søt melk
1 pk gjær (50 g)
100 g smør eller magarin (margarin gir lettere boller, smør gir god smak, men de blir tyngre).
1 ts salt
100 g (1 dl ) sukker
 2 ts kardemomme (ikke livsnødvendig, men gir god smak)
ca 500 g (8 dl) hvetemel
1 egg til pensling

Hvis du baker boller kan du ha i 1- 2 dl rosiner.
Hvis du baker skolebrød trenger du 1 1/2 dl ferdig vaniljekrem, melisglasur av 1 dl melis tilsatt 1 ss lunkent vann og 4- 5 ss kokosmasse.
Baker du kanelboller trenger du 4-5 ss smeltet smør, 3 ss sukker (det kan godt være brunsukker, eller halvt om halvt hvitt og brunt sukker) og 1 ss kanel og 1 egg til pensling.

Slik lager du deigen for alle tre typene bakst:
¤ Varm melken fingervarm. Ha gjæren i bakebollen, tilsett den fingervarme melken og rør ut gjæren.
¤ Smelt smøret eller margarinen og tilsett det i bakebollen.
¤ Tilsett salt, sukker og kardemomme.
¤ Tilsett melet og rør alt sammen til en deig. Tilsett mer mel hvis deigen er for klisset.
¤ Dekk deigen med plast og la den heve ca 1 time. Da er den blitt dobbelt så stor.

Når deigen har hevet ferdig må du gjøre litt forskjellig for de tre typene bakverk.

Boller:
Ha litt hvetemel på benken og tøm deigen der.
Skal du ha rosiner i bollene tilsetter du dem nå. Strø dem bare over deigen.
Elt /kna den litt slik at den blir god å håndtere og slik at rosinene  kommer inn i deigen. Det kan hende du må tilsette mer mel.
Trill deigen til en lang pølse på tykkelse med arma di. Del pølsa i 24 deler.
Trill runde boller og legg dem på et stekebrett med bakepapir eller smurt med smør.
Sett stekeovnen på 250 grader.
La bollene ligge på stekebrettet og heve i 15 - 20 minutter.
Rør sammen egget og pensle bollene med det.
Sett stekebrettet med bollene midt i ovnen i 8- 9 minutter.
La dem kjølne på en rist.



Skolebrød:


Tøm deigen ut på benken (som du har tatt litt hvetemel på).
Elt deigen så den blir god å håndtere. Du kan tilsette mel hvis deigen er klisset.
Rull en tykk rull av deigen og del rullen i 18 deler.
Trill runde boller.
Legg bakepapir på stekeplata eller smør den med smør.
Legg bollene på stekeplata med litt mellomrom.
Klem bollene ganske flate og lag en fordypning midt på bollen. Legg en skje vaniljekrem i fordypningen.
Sett stekeovnen på 225 grader.
La bollene ligge på plata i 15 minutter og heve.
Når ovnen er varm, sett brettet på miderste rille i ovnen og stek i 12 - 15 minutter.
Avkjøl dem på rist.
Rør melis og vann sammen og ha det over bollene når de er kalde. Dypp så bollene i kokosmassen.



Kanelboller:
Ha litt hvetemel på benken og tøm deigen der. Arbeid litt med deigen slik at den blir god å håndtere. Tilsett mel hvis deigen er litt klisset, for du skal kjevle den.
Ha mer mel på benken før du begynner å kjevle.
Kjevle deigen til et rektangel, som er dobbelt så langt som det er bredt.
Smør det smeltede smøret utover deigen.
Strø over sukker og kanel.
Rull deigen sammen fra langsiden og skjær 2 cm tykke skiver.
Legg "skivene" på en stekeplate som er dekket med bakepapir eller smurt med smør.
Sett stekeovnen på 225 grader.
La kanelbollene ligge på plata og heve i 15 minutter.
Pensle dem med sammenvispet egg.
Når ovnen er varm, sett stekeplata midt i ovnen og stek i ca 15 minutter.
Avkjøl på rist.

4 kommentarer:

  1. Hei hei.
    Så moro vi har en matblogg i området også! Legger deg til så jeg kan hente matinspirasjon.
    Ha en flott lørdag.
    Randi

    SvarSlett
  2. åååå! Det ser fristende ut det du lager:D

    SvarSlett
  3. Takk skal du ha for det! Jeg setter veldig stor pris på kommentarer til bloggen min. Det er bare å prøve oppskriftene og kom gjerne med en kommentar etterpå!

    SvarSlett