http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 27. oktober 2011

Elgskav / reinskav

Dette er typisk høstmat og egentlig ingen rask mat å lage. Du kan få inntrykk av det hvis du kjøper en ferdig-pakke med frosset reinskav. Jeg bruker elgkjøtt eller hjortekjøtt av bogen (brystet), såkalt grytekjøtt. Det egner seg godt for koking. Du kan godt bruke frosset reinskav også, bare du gjør det på "min" måte. Jeg flamberer med konjakk. Det trenger du selvsagt ikke, men har du først prøvd det, så kjenner du forskjellen.
I denne retten gjelder bare meierismør, kremfløte, seterrømme og helfet geitost. Bruker du lettprodukter blir ikke resultatet smaksmessig det samme.
Bildet av gryta har jeg hentet fra "nettet". Jeg glemte å ta bilde da jeg lagde retten, men utseende er ganske likt.

Dette trenger du til 4 personer:
ca 600 g elg- /hjort- eller reinsdyrkjøtt av bog (ikke bruk biffkjøtt eller annet fint kjøtt, det egner seg lite til koking)
3 løk
100 g bacon
ca 300 g sopp, all sopp kan du bruke bare ikke sjampinjong på boks
5-6 einerbær
1 kvist frisk timian, eller 2 ts tørket
2 ss smør
ca 1/2 dl konjakk (et lite glass)
2 dl fløte
2 dl rømme
salt (det må du smake deg fram til ,men ca 2 ts er en pekepinn)
3 - 4 skiver geitost
1/2 kopp tyttebær (ikke sukret)

¤ Skjær kjøttet i tynne skiver (ikke i biter)
¤ Hakk løken
¤ Del baconet i biter
¤ Smelt smøret i en gryte eller en stor stekepanne med høye kanter (du skal bruke lokk etterhvert også)
¤ Stek kjøtt, løk og bacon i ca 10 minutter (uten lokk). Rør i gryta av og til.
¤ Ha i soppen og stek videre uten lokk i 5-10 minutter.
¤ Tilsett einerbær og timian
¤ Hell over konjakk (nå må gryta være glo'varm, ellers brenner ikke konjakken!) og tenn på. Jeg pleier å slå av ovnsvifta når jeg driver med dette, så brenner ikke hele huset ned i samme slengen. Det er mye fett i ovnsvifta, og det kan lett ta fyr hvis det flammer skikkelig opp.
¤ Når ilden har sloknet heller du på fløten og skrur ned varmen. Nå skal gryta putre med lokk, ihvertfall i 30 minutter, men aller helst et par timer...
¤ Før servering tilsetter du rømmen, smaker til med salt og har i geitostskivene
¤ La det putre et par minutter til geitosten har smeltet i gryta og alt er gjennomvarmt
¤ Rør i tyttebærene tilslutt

Kokte poteter er godt til, ris også, eller bare flatbrød.
Gryta smaker like godt neste dag om du koker en stor porson.

6 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det var hyggelig å høre!
      Retten er kraftig og smakfull og du blir god og mett. Lykke til!

      Slett
  2. holder på nå, gleder meg til å servere mine filipinske/kinesiske venner i kveld

    SvarSlett
  3. Lykke til! Hyggelig å høre at dere bruke bloggen min :-)

    SvarSlett
  4. I kveld blir det andre gang jeg lager denne, av elg jeg har skutt selv. Kjempegod gryte. Serveres med hjemmelaget potetmos og rosenkål. Og rødvin så klart.. :)

    SvarSlett
  5. Hei! Så hyggelig å høre! Håper gryta blir like vellykket i kveld! Jeg har funnet oppskrifta i en av Andreas Viestads bøker. Han er veldig opptatt av lokal og kortreist mat og har mange gode oppskrifter på viltkjøtt. god fornøyelse i kveld! Hilsen Brita

    SvarSlett