http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 5. mars 2012

Chili con carne

Chili con carne må være litt hot. Det "kler" retten. Ellers har den en tendens til å bli tam. Ulempen er at du må smake på den hele tiden mens du krydrer slik at du ikke risikerer at den blir for sterk.
Det er en god hverdagsrett som du kan sjonglere med etter ditt eget hode, og etter hva du har i skapet.
4 ting er basisen: Kjøttdeig, løk, tomat på boks og hvite bønner i tomatsaus (på boks det også). Til dette kan du legge til smaker du liker.
Her får du mitt forslag:


Til 4 sultne trenger du:
400 g kjøttdeig
2 gule løk
2 bokser tomater (hele tomater, ikke hakket)
2 bokser tomatbønner
Olivenolje til å steke i, 5 -6 ss

Dette er tillegget mitt:
2 paprika, en rød og en grønn
2 buljongterninger (kjøttbuljong eller kylling-)
1 laurbærblad
4 ss soyasaus (har du det ikke så bare utelat det, ikke spring i butikken for soyasausen)
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
2 ts chilipulver (dette må du selv bestemme mengden på egentlig, noen chilipulver er sterkere enn andre, så når du tilsetter dette krydret tilslutt, må du smake deg fram)

Dette er basisen, pluss buljongterning og paprika.

Når du skal lage denne retten så bruk stekepanna til å brune i og en stor kasserolle til å ha de ferdigbrunede ingrediensene over i. Retten skal koke ferdig i kasserollen.

¤ Varm 2 ss olivenolje i stekepanna.
¤ Hakk løken og brun den i oljen. Når den er ferdig har du løken over i kasserollen.
¤ Ha mer olivenolje i panna.
¤ Vask og hakk paprikaen og stek den noen minutter i panna før du heller den over i kasserollen.
¤ Ta resten av olivenoljen i panna, smuldre og brun kjøttdeigen og ha den i kasserollen etterpå.
¤ Tilsett i kasserollen:
    Tomatene på boks. Du kan dele dem litt opp etter at du har hatt dem i gryta.
     4 ss soyasaus
     2 buljongterninger
     1 knust laurbærblad
     1 ts spisskummen
     2 ts paprikapulver
     2 ts oregano
Chilipulver og tomatbønner skal ikke tilsettes enda. Bønnene trenger ikke koke og skal bare varmes i retten like før servering. Chilien må smakes i tilslutt.
¤ Syns du retten virker tørr så tilsetter du litt vann.
¤ La det hele koke i hvertfall i 15 minutter, men den kan godt "suse" på plata en halv time.
¤ Tilsett tomatbønnene og la dem bli varme i retten.
¤ Smak til med chilipulver tilslutt. Jeg har brukt 2 ts av denne "Chili Hot" fra Hindu som du ser på bildet.
Sett frem litt flatbrød...
Velbekomme!
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar