http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

torsdag 14. februar 2013

Hveteboller og aniskringler

Denne deigen deler jeg i to når den er ferdig hevet første gang. Så tilsetter jeg anis i den ene halvparten og baker den deigen ut til kringler og triller den andre ut til  vanlige hveteboller.
Deigen gir 12 hveteboller og 15 aniskringler.

Jeg har lagt ut en oppskrift før på aniskringler. De er ikke så søte som disse her. Disse kringlene er kaffemat, mens de andre er kringler du bruker pålegg på.

(Ole Severin:
Det hadde sneket seg inn en feil i ingredienslista med "hornsalt". Det skal stå: Hvis du IKKE har dette hevemidlet......Nå er det rettet opp! Uthevet "ikke".)



100 g margarin (eller smør, bakverket blir tyngre med smør, men det blir godt på smak)
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts hornsalt (hvis du ikke har dette hevemidlet så kan du bare utelate det. Da hever du deigen litt lengre bare, sånn ca 15 minutter lenger ved først heving. Andre heving blir det samme som i oppskrifta.)
500 g hvetemel

1 ss hel anis

Til pensling:
1 egg


¤ Smelt margarinen/smøret, ha i melken og la blandingen bli fingervarm.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Hell smør og melkeblandingen over gjæren. Rør så gjæren løser seg litt opp i væsken.
¤ Tilsett sukkeret.
¤ Bland kardemomme og hornsalt i hvetemelet og tilsett alt i bakebollen.
¤ Arbeid deigen sammen til en jevn og god deig som såvidt slipper bakebollen. Jeg må alltid tilsette litt mer mel enn det som står i denne oppskrifta, ca 4 -5 store spiseskjeer for å få deigen god.
¤ Legg et klede eller plast over bakebollen og sett det til heving i 30 minutter (45  minutter hvis du ikke bruker hornsalt i).


¤ Ta deigen ut på bakebordet.
¤ Del den i to.


¤ Tilsett 1 ss anis i den ene halvparten og arbeid dette godt inn i deigen.
¤ Den delen du har anis i deler du i ca 15 deler.
¤ Trill hver del ut til smale lengder og form dem til kringler.


¤ Legg dem etterhvert på et stekebrett dekket med bakepapir.
¤ Den andre delen deler du i 12 like deler og triller hver del til boller.


¤ Legg dem på stekebrettet.
¤ La kringlene og bollene etterheve i 30 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.

¤ Når de er ferdig hevet pisker du egget lett sammen og pensler både kringlene og bollene med egg.
¤ Stekes på nederste rille i ovnen i 12 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.



2 kommentarer:

  1. Mega godt! bakte en batch imorges og har spist oss fordervet;) Det ble kanskje litt mye med en halv spise-skje malt stjerne-anis også, så jeg gleder meg til å prøve med vanlig anis når det kommer tilbake i butikken :)

    SvarSlett
  2. Bra å høre! Ja, vanlig hel anis blir nedre. Det smaker ikke riktig så sterkt. Lykke til med neste gang!
    klem fra mamma

    SvarSlett