http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

lørdag 18. februar 2012

Mamma Britas lettlagede grovbrød

Dette brødet bakte jeg mens ungene var små, før jeg eide en mixmaster. Jeg tror jeg bakte bare disse brødene over en periode på 10 år.
Jeg fant oppskriften i et blad som den gang het Alt om Mat. Brødene er kjempelettvinte å lage. Det trengs ingen kjøkkenmaskin. Brødet skal ikke knas, ikke heves, bare øses opp i brødforma. I tillegg er det grovt og skikkelig godt på smak.
Det er viktig med denne spiseskjeen med maltekstrakt. Det gir god smak, så ikke utelat den. Den får du kjøpt i vanlig matbutikk, men kanskje ikke på Rema. Her i Namsos kjøper jeg det på Mega og hos Røthe, sikkert også på Prix.

Denne oppskriften er til 2 brød. Vil du lage 4 brød, dobler du alt untatt gjærmengden. Det er nok med 75 gram gjær til 4 brød.

8 dl skummet søt melk (du kan også bruke vann hvis du ikke har melk, men brødene blir saftigst og best med melk.)
50 g gjær
1 ss maltekstrakt
1 ss olje (jeg bruker olivenolje, men all annen olje går greit)
1 ss salt
1 kg grov sammalt hvete

¤ Smør 2 brødformer godt.
¤ Varm melken til fingervarm.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og tøm den fingervarme melken over.
¤ Rør litt så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett alle de andre ingrediensene (maltekstrakt, salt, olje og sammalt hvete). Deigen blir ganske løs og det skal den være.
¤ Rør alt godt sammen og øs røren opp i 2 brødformer.
¤ Sett formene inn i  kald ovn på nedereste rille.
¤ Sett ovnen på 175 grader. Ikke bruk varmluft. Da varmes ovnen for hurtig opp.
¤ Når termostaten på ovnen slukker og ovnen er 175 grader varm skal brødene steke 1 time etter det. Har du en relativt ny komfyr som varmes raskt opp, må brødene kanskje ha 1 time + 10 minutter i ovnen etter at den er varmet opp til 175 grader.
¤ Avkjøl brødene på rist. De er fine å fryse.

6 kommentarer:

  1. Den skal jeg prøve! Jeg elsker alt som er bra, sunt, godt og lettvint! ;) Hilsen Siri

    SvarSlett
  2. Hei Siri!
    Jeg har med stor interesse lest bloggen din! Veldig inspirerende at noen "stopper verden litt" og skriver så engasjerende om det. Jeg ble faktisk skikkelig inspirert til å tenke litt i de samme baner som deg og ha et aktivt forhold til hva jeg bruker penger på. Vi sløser bort så alt for mye og det føles ikke godt.
    Jeg kan faktisk anbefale dette brødet mitt. Det har jeg bakt i mange år. Utrolig lettvint og skikkelig godt.
    Hilsen Brita

    SvarSlett
  3. Fant oppskriften for 10 minutter siden og nå står brødene i ovnen! De blir nok gode. Googlet brød lettlaget og havnet ber. :-)

    SvarSlett
  4. Hei! Jeg håper brødene ble velsmakende! Hvis du brukte vann som væske så hender det at brødene virker litt "tunge". Prøv i såfall med melk neste gang. Det blir alltid litt bedre.
    Hyggelig med en ny tilhenger!

    SvarSlett
  5. Nam! Den så veldig god ut:) Har kjøpt ingrediensene, men har ikke maltekstrakt.. lurer på om det går an å utelate eller bruke honning eller sirup istedet? Og går det an å bruke skumma kulturmelk istedet for søt melk? Kjøpte feil melk:)

    SvarSlett
  6. Hei!
    Beklager at svaret mitt kommer litt sent.
    Du trenger ikke å bruke maltekstrakt, men det gir god smak på brødet. Du kan bruke honning eller mørk sirup istedet.
    Skumma kulturmelk går helt fint å bruke!
    Lykke til, hilsen Brita

    SvarSlett