http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

lørdag 4. februar 2012

Laup

Det er tiden for "løyp" nå ved fastelavntider. Ååå, de er så gode! Med smør og brun, ekte geitost. Fins ikke noe bedre!
De er med anis i. Jeg bruker malt anis, men du kan også bruke hel. Til og med stjerneanis kan du bruke og da må den være malt.
Er laup noe spesielt vi har her i Trøndelag tro? Jeg ser sjelden eller kanskje aldri oppskrifter på laup. Denne oppskrifta fant jeg i en kokebok jeg kjøpte for 8 år siden og kokebokforfatteren er trønder. Så jeg begynner å lure...



Dette er en stor oppskrift og du får 20 gode lauper:
100 g meierismør
7 dl melk
80 g gjær
ca 14 dl hvetemel
5 1/2 dl rugmel
150 g sukker
1 ts salt
1 ts malt anis
1 egg til pensling

¤ Smelt smøret i en kjele. Ha i melken og la blandingen bli fingervarm.
¤ Smuldre gjæren i en bolle (ikke selve bakebollen) og slå den fingevarme melken over. La det stå noen minutter så gjæren løser seg litt opp.
¤ Imens blander du de tørre ingrediensene i selve bakebollen. Ta av ca 2 dl hvetemel som du venter med å tilsette. Deigen skal bli akkuret så fast at den slipper bakebollen når du knar den sammen og ikke fastere enn det. Da er det greit å ha litt mel å "sjonglere" med tilslutt.
¤ Rør litt i gjærblandingen og ha den etterpå i bakebollen sammen med melet.
¤ Rør deigen sammen, enten med hånd eller i kjøkkenmaskina.
¤ Deigen skal bli så fast at den akkurat slipper bakebollen, ikke mer. Derfor tilsetter du så mye av de 2 dl hvetemel som du har igjen, at deigen blir passe fast, og kanskje trenger du enda litt mel...
¤ Deigen skal ikke arbeides mye med, bare røres sammen til den er blitt en deig.

¤ Legg plast eller klede over deigen og hev den i 45 minutter. Da skal den ha fått dobbel størrelse.
¤ Ha deigen ut på et melet bakebord og kna den litt. Det skal være en god deig å arbeide med.
¤ Del deigen i 2 deler.
¤ Rull hver del til en pølse og del hver pølse i 10 deler.
 ¤ Trill boller av delene og sett den på en bakeplate, som enten er smurt med litt smør eller dekket med bakepapir.
¤ Før du setter bollene til heving trykker du dem nesten helt flate.
¤ Etterhev laupene i ca 20 minutter.

¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Pisk egget litt før du pensler laupene med det.
¤ Stek laupene midt i ovnen i 15-20 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.

Så MÅ du spise noen nybakte lauper med smør og brun geitost på!
De er fine å fryse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar