http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 20. februar 2012

Trondhjæms tekak

Denne skuffkaka er rett og slett god! Det er nesten så man ikke greier å slutte å spise...
Fyllet, som her er på toppen av kaka er uimotståelig. Det tar litt tid å bake den. Den skal gjennom 3 hevinger. Selve arbeidsprosessen er ikke så langvarig, men du må beregne 2 1/2 time fra du starter til du har en ferdigstekt kake. Men jeg kan love deg at det er verd det!

Deig:
140 g smør
3 dl melk
10 dl hvetemel
50 g gjær
110 g sukker
1/2 ts kardemomme
revet skall av 1 sitron
rosiner

Fyll på toppen:
200 g mandler
200 g sukker
200 g smør
2 ts malt kanel

¤ Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og la alt bli fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett melk- og smørblandingen. Rør til gjæren er oppløst.
¤ Rasp sitronskallet på den fineste delen av rivjernet.
¤ Bland i resten av ingrediensene så nær som rosinene, i melkeblandingen (sukker, kardemomme, sitronskall og hvetemel).
¤ Rør så du får en glatt deig.
¤ Dekk bollen med et klede og la deigen heve i 30 minutter.

¤ Dekk en langpanne med bakepapir.
¤ Ha litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut på bordet.
¤ Elt inn rosinene.
¤ Kjevle deigen slik at den blir like stor som langpanna.
¤ Legg deigen forsiktig over i panna og trykk den utover slik at den dekker hele bunnen.
¤ Dekk deigen med et klede og sett den til heving i 45 minutter.

¤ I mellomtiden lager du fyllet.
¤ Da er det best å bruke en foodprosessor. Kjør mandlene til de er grovmalt.
¤ Tilsett sukker og kanel og smøret, som er delt i mindre biter.
¤ Kjør maskinen til alt er godt blandet.
¤ Har du ikke foodprosessor må du grovhakke mandlene og tilsette det andre. Da bør smøret ha ligget i rom temperatur slik at det er blitt mykt.

¤ Når deigen er ferdig hevet, fordeler du fyllet over. Vær nøye med å få fyll helt ut i kantene.
¤ Dekk til kaken igjen og la den heve i 30 minutter.
¤ Varm ovnen til 200 grader.

¤ Så setter du kaken i ovnen på nederste rille og steker den i 22 minutter.
¤ Avkjøl kaka på rist med stekepapiret under. Det er vanskelig å få av før kaka er kald.

Kaka er fin å fryse og den holder seg også godt i et par dager i en plastpose i romtemperatur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar