onsdag 25. september 2013

Gulrotsuppe

En vegetarsuppe i utgangspunktet, men du kan tilsette biter av sprøstekt bacon, chorizopølse i biter eller noen reker. Suppa blir kjempegod og fyldig.







Til 4 trenger du:
600 g gulrøtter i biter
1 gul løk, skåret i grove terninger
2 hvitløkfedd, hakket
3 ss olje til steking
1 ss revet frisk ingefær
12 dl grønnsakbuljong
 2 dl crème fraîche (du kan bruke lettvarianten, for suppa blir ganske mektig med den feteste)
10 dråper tabasco
Frisk koriander
Eventuelt bacon, chorizo eller reker

¤ Skjær gulrøttene og begge løktypene i biter.
¤ Varm oljen i en gryte og fres gulrotbitene og løken til løken blir myk.
¤ Tilsett revet ingefær og la det steke med en liten stund.
¤ Tilsett grønnsakbuljongen og la suppen koke under lokk til grønnsakene er møre. Det tar ca 15 minutter, men avhenger av hvor store biter du har delt dem i. Store biter = lenger koketid.

¤ Når grønnsakene er ferdigkokt setter du stavmixeren ned i kasserollen og kjører til suppa er jevnet.
¤ Tilsett crème fraîche og rør det sammen.
¤ Smak om suppa trenger mer smak av tabasco eller mer salt.
¤ Tilsett noe av det som er foreslått til å ha i suppa hvis du ønsker det. Baconet må du klippe i biter og steke før du tilsetter det.
¤ Strø raust med frisk koriander over.

Så kan du lage tortillalefser med ost til hvis du vil. Det smaker godt.
Du trenger:
6 tortillalefser
Skiver med hvit ost (Jeg har brukt cheddar med tomatsmak, men norvegia, jarlsberg o.l. går bra).

¤ Varm stekepanna til middels varm. Ikke bruk fett i panna, den skal være tørr.
¤ Legg osteskiver på den ene tortillalefsa.


¤ Legg en tortillalefse over osten slik at det blir en dobbel tortilla med ost mellom. Klem godt sammen.
¤ Stek den doble lefsa i tørr stekepanne i 2 minutter på hver side. Da skal osten ha smeltet.


¤ Skjær tortillaene i snipper og server til suppa.


 Håper det smaker!

tirsdag 17. september 2013

Pai

Pai lager jeg altfor sjelden. Skumle minner om smøret som skulle smuldres inn i melet på rette måten og tilslutt kjevling av en håpløs deig, gjør nok sitt.
Den tiden er forbi. Nå er foodprosessor et "must" når man lager paideig. Likeså ruller jeg paideigen til en pølse og legger i kjøleskapet en times tid. Når jeg tar den ut skjærer jeg tynne skiver som jeg legger i bunnen av paiforma og klemmer dem litt sammen. Så slipper jeg unna kjevlinga. Verden går på sett og vis framover.

Denne oppskrifta har jeg plukket litt fra her og der, men den er passe til en vanlig paiform 26 cm i diameter.

Paideig:
200 g hvetemel
150 g smør (du kan også bruke margarin)
2 ss kaldt vann

Fyll:
1 pk bacon (140 g) skåret i biter. Du kan også bruke kokt skinke i samme mengde, i biter.
3 løk, hakket. Du kan bruke både gul- og rødløk og vårløk. Kanskje 2 fedd hvitløk.
1 paprika. Jeg bruker rød paprika. Det ser pent ut. Skåret i passe biter.
Ca 150 g hvit ost. Jarlsberg, Norvegia eller blåmuggelost. Skåret i terninger (ikke riv den).
4 egg
3 dl melk. Kan også være en blanding av melk og fløte hvis du vil.
Persille eller gressløk. Basilikum og timian går også bra. Friske eller tørkede urter.
Litt salt og litt kvernet pepper.


¤ Start med å lage paideigen. Ha hvetemel og smør i foodprosessoren (eller du kan smuldre med fingrene også. Det tar lenger tid, men smaker akkurat like bra tilslutt) og la maskina gå til det er smuldret sammen. Ikke la maskina gå mer enn nødvendig. Tilsett vannet og la maskina gå til deigen akkurat samler seg. Ikke lenger. Kan hende du må justere vannmengden. Deigen skal ikke bli klisset eller tørr.
¤ Rull deigen til en pølse. Pakk den i plast og legg den i kjøleskapet en times tid. Den kan godt ligge der til neste dag.

¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Skjær deigen i tynne skiver.


¤ Dekk bunnen i en smurt paiform med skivene og klem dem litt sammen i skøtene. La deigen gå litt oppover kantene.


¤ Prikk deigen med en gaffel og forstek paiskallet i 15 minutter på midterste rille i ovnen på 200 grader.


¤ Lag fyllet mens skallet steker.
¤ Kutt baconskivene i biter og stek dem i panna til de får litt farge. Legg dem over på et kjøkkenpapir slik at fettet renner av.


¤ Hakk løken og skjær paprikaen i biter. Stek dem i litt olje til løken blir myk og blank. Jeg har brukt gul løk, vårløk og litt hakket hvitløk.


¤ Fordel løk og bacon i paiskallet.
¤ Skjær osten i biter og legg den over. Strø over urter. Hakket persille har jeg brukt.


¤ Visp sammen egg og melk og salt og pepper og hell det opp i paiskallet. Det må ikke renne over kanten på paien...
¤ Stek paien på midterste rille i ovnen i 30 minutter. Da skal paifyllet ha stivnet. Bruker du en paiform som er mindre enn min (26 cm i diameter) så må du sjekke litt om fyllet er stivnet. Hvis det er rennende må du steke den litt lenger.



Server paien lunken til middag med en salat til. Den smaker også godt kald, dagen etter.


onsdag 11. september 2013

Frokostblanding

Denne gode oppskrifta på frokostblanding har jeg funnet på Trines matblogg. Den er faktisk veldig god. Nøtter og frø og gryn blir knasende sprøe og smaker utrolig godt.
Denne oppskrifta gir ca 500 g frokostblanding. Skal du doble oppskrifta må du steke det i to omganger, ellers blir det ikke sprøtt nok.
Server med friske bær og med melk, yoghurt eller kesam og jeg kan love deg at du blir fornøyd.



Gryn og nøtter:
250 g havregryn, jeg bruker store gryn
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g mandler, grovt hakket
50 g valnøtter, grovt hakket
50 g hasselnøtter, grovt hakket

Søtt og salt:
25 g brunt sukker
1 strøken ts flaksalt (maldon)
1 dl eplejuice (du kan bruke appelsinjuice også)
1 ss honning
1 ss smør

Ca 100 g tørket frukt. Tørket eple, -aprikos, -tranebær eller hva du finner i butikkhyllene eller kjøkkenskapet.


Slik gjør du:
¤ Varm ovnen til 140 grader (ikke varmluft).
¤ Rør sammen alt det tørre (gryn og nøtter).
¤ Bland det som står under "søtt og salt" i en gryte og varm det slik at sukker og honning og smør smelter.
¤ Hell blandingen (søtt og salt) over grynene og nøttene og rør godt sammen.
¤ Ha det hele jevnt utover en ovnsplate som er dekket med bakepapir.
¤ Sett det hele på midterste rille i ovnen i 50 minutter.
¤ Åpne ovnsdøra ca hvert 15 minutt og rør rundt i blandingen for at det skal stekes jevnt.

¤ La blandingen avkjøles før du blander den med oppskåret, tørket frukt og fyller det i en boks med lokk.




Blandingen holder seg 1 måned i boks på kjøkkenbenken.



tirsdag 3. september 2013

Croissants

De er fete og de er gode, og har du besøkt Frankrike så har du helt sikkert smakt dem til frokost. De er liksom prototypen på en fransk frokost sammen med cafe au lait (kaffe med melk).
Mitt år i Frankrike begynte med croissanter til frokost hver dag i en uke. Jeg syns fremdeles ikke, etter denne uka, at croissanter er blant mine favoritter.
Det er vanskelig å lage croissanter som de du får i Frankrike, men disse er vel verd et forsøk allikevel. Og jeg, jeg syns disse er bedre! Det går bare ikke å spise dem hver dag...

Til 16 croissanter:

25 g gjær
3 dl kald melk
1 egg
1/2 ts salt
1 ss sukker
500 g hvetemel (8 dl)
150 g kaldt smør

egg til pensling

¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Tilsett den kalde melka og rør så gjæren løser seg opp.
¤ Tilsett egget, salt og sukker og melet. Rør rundt og arbeid med deigen så den blir myk og jevn og god å arbeide med. Det er viktig å ikke arbeide for mye med den, da kan den bli seig og tung. Av og til må jeg tilsette litt mer hvetemel for at deigen skal bli god.
¤ Dekk deigen med en kjøkkenhåndduk og la den hvile i 10 minutter.

Så skal du kjevle:
¤ Ta deigen ut på bakebordet (bruk endel mel på bordet) og kjevle den ut til et rektangel.
¤ Bruk en ostehøvel til å skjære smøret i skiver.
¤ Dekk 2/3 av deigen med smørskiver. Du skal bruke alt smøret til dette, 150 g.


¤ Brett inn den usmurte deigdelen slik at den ligger over smøret.

 


¤ Brett tilslutt den delen av deigen med smøret som ligger oppe, over den doble delen.



¤ Kjevle deigen videre og brett den slik 3 ganger til, men nå uten å tilsette mer smør. Jeg tror det er viktig å ikke kjevle så hardt og så tynt. Da tyter bare smøret ut og deigen blir klisset å kjevle.



¤ Når du har kjevlet og brettet deg ferdig, så lar du deigen hvile under et klede i 10 minutter.



¤ Etter 10 minutter deler du deigen i 2 og kjevler hver del ut til en sirkel. Bruk godt med mel på benken.
¤ Del hver sirkel i 8 snipper og rull dem sammen fra den brede siden, til såkalte horn.



¤ Etterhev hornene på en stekeplate med bakepapir i ca 1 time.

¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.
¤ Pensle hornene med sammenvispet egg og stek dem i 10 miutter midt i ovnen.
¤ Avkjøl dem på en rist.



De smaker absolutt godt til en kopp kaffe, med eller uten pålegg.

mandag 2. september 2013

Blåbærmuffins

Har du som meg, blåbær i fryseren fra ifjor, så er dette en god oppskrift for å bruke dem til noe godt.
Jeg må medgi at muffins ikke er min favoritt. Jeg syns de ofte blir tørre og smakløse.

Her er noen råd fra meg for saftige muffins:
Lag muffinsene i store muffinsformer og bruk doble former, dvs 2 former inni hverandre.
Når det gjelder blåbæra, så rør den med litt sukker og ikke bruk friske bær uten sukker.
En ting til: Ikke glem sitronsafta! Glemmer du den blir smaken tam.

 
Dette trenger du til 7 muffins i store former:
 
100 g smør
1 dl sukker
2 egg
1 ss sitronsaft
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 dl melk
7 ss rørte blåbær (jeg heller av safta som eventuelt har dannet seg)
 
 
¤ Varm ovnen til 225 grader
 
¤ Rør smør og sukker hvitt. Det vil si at smøret og sukkeret er godt rørt sammen og da blir fargen hvitere enn smøret normalt er. Det er godt å bruke elektrisk mixer til dette, men det går med håndmakt også.
¤ Tilsett eggene og sitronsafta og rør godt så det blir en jevn blanding.
¤ Rør i mel og bakepulver og melk. Rør litt forsiktig sammen.
¤ Fordel røra i 7 store muffinsformer. Formene skal bli halvfulle.
¤ Tilsett 1 ss rørte blåbær i hver form.
¤ Stek muffinsene midt i ovnen i 20 minutter. De skal få litt brunfarge på toppen.
¤ Avkjøl i formene.