torsdag 28. februar 2013

Lasagne

Det er kanskje tiden for å legge ut oppskrift på lasagne. Frister ikke akkurat å gå i butikken og kjøpe den.
Lasagne tar litt tid å lage. Du må lage kjøttsaus og ostesaus før du kan putte den i ovnen i 30 minutter.
Det er viktig at kjøttsausen er tykk i konsistensen og at den har mye smak av krydder. Så ikke spar på krydderne.
Så må du huske å steke den på nederste rille i ovnen. Ellers tørker lasagneplatene øverst litt mye under stekinga.
Så er det sånn da, at har du først laget denne gode hjemmelagede lasagnen, så går du aldri i butikken og kjøper disse ferdig-greiene igjen.
Gamle gamper duger ikke i lasagne!


Dette trenger du til en liten ovnsplate. Det er mye mat, og nok til 4:

Kjøttsaus:
400 g kjøttdeig
2 gule løk
2 hvitløkfedd
2 ss smør
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpure
1 ss krydderurter (oregano, timian, basilikum, en blanding av alle tre eller en av dem)
(Av og til tilsetter jeg 1 ss paprikapulver også. Det gir litt peppersmak og fin farge.)
1 grønnsakbuljongterning (jeg skjærer den litt opp så den blir løs før jeg tilsetter den)

Ostesaus:
3 ss hvetemel
8 dl melk
3 -4 dl revet hvit ost
1/2 ts salt

8 lasagneplater
Revet ost til å strø på toppen

Varm ovnen til 225 grader.

Kjøttsausen:
¤ Smelt 2 ss smør i en stekepanne.
¤ Skrell og hakk løken og hvitløken. Ha dette i panna og fres til det blir blankt. Bruk god tid på dette.


¤ Tilsett kjøttdeigen i panna.


¤ Hakk kjøttdeigen opp og brun den godt sammen med løken.
¤ Tilsett i panna: Tomater fra boks, tomatpure, krydderurter og buljongterning.


¤ Rør alt godt sammen. Dette skal bli en tykk saus så ikke tilsett vann. La det koke i ca 3 minutter.
Da har du fått en tykk og sammenkokt saus. Smak og kjenn om du trenger mer krydder. Det er  godt at kjøttsausen har kraftig smak av krydder.

Ostesaus:
¤ Ha  halvparten av melka (4 dl) og 3 ss hvetemel i en kasserolle.


¤ Visp godt så det ikke blir noen klumper.
¤ Tilsett resten av melka (4 dl) og sett kasserollen på plata.
¤ Varm det til kokepunktet mens du rører eller visper hele tiden. Blandingen har lett for å brenne seg fast i bunnen hvis du bruker sterk varme eller rører for lite.
Når sausen tykner (da koker den sikkert også snart), tar du kasserollen av plata.
¤ Riv osten og tilsett den i melkesausen.



¤ Rør til det blir en ganske jevn røre (ikke ha kasserollen på plata). Enkelte oster lager lange tråder og er vanskelig å få til å bli en jevn ostesaus, men det gjør ingenting. Rør til det meste av osten er smeltet.

Så skal du "montere" lasagnen:
¤ Ha halvparten av kjøttsausen i den lille langpanna. Du behøver ikke smøre panna først.


¤ Dekk kjøttsausen med ca halvparten av ostesausen.


¤ Legg lasagneplater over sausen.


¤ Så har du på resten av kjøttsausen, fyller på resten av ostesausen og legger lasagneplater på toppen.
 ¤ Det er viktig at du dytter lasagneplatene litt ned, så de blir dekket av et tynt lag med ostesaus.


¤ Strø revet ost på toppen.


¤ Sett forma på nederste rille i ovnen på 225 grader og stek i 30 minutter.




Du kan servere en enkel grønn salat til, men det er slett ikke nødvendig.

onsdag 27. februar 2013

Thailandsk fiskegryte

Min thailandske svigerdatter Ning sier at thailandsk mat er kjent for å være hot. Helt sikkert mer hot enn denne fiskegryta, men den er hot den også, og det er ingefæren som brenner.
Så hvis du lager retten kan du være oppmerksom på det og kanskje knipe inn på den.
For min del syns jeg det smaker godt og spennende, men som sagt den brenner litt.

Kok ris til og kok noen sukkererter i 2 minutter i vann tilsatt 1 ss smør. Det smaker godt!


Dette trenger du til 4:

700 g fiskefilet (torsk eller sei)
4 gulerøtter
1 bunt vårløk
1 rød chili
1/2 ts salt
1 boks kokosmelk (4 dl)
2 ss revet fersk ingefær
1 ss fiskesaus
1 ss presset limesaft

¤ Skrell gulerøttene og skjær dem i strimler.
¤ Vask vårløken og del den i strimer på langs og del dem så i litt kortere lengder.
¤ Vask og del clilien på langs. Ta bort frøene inni og hakk den ganske fint.


¤ Legg grønnsakene i en panne (som du har lokk til). Du trenger ingen smør eller olje i bunnen!



¤ Skjær fisken i mindre biter eller strimler og legg dem over grønnsakene i pannen.
¤ Strø salt over fisken. (Du ser at jeg har strødd pepper over også, men det er unødvendig. Det ligger mye peppersmak i chili og ingefær.)


¤ Visp sammen kokosmelk, fiskesaus, revet ingefær og limesaft.


¤ Hell blandingen over fisken. Av og til syns jeg at kokosmelka er litt tykk, da tilsetter jeg ca 1 dl vann i kokosmelkblandinga. Da renner blandinga lettere ned mellom fisk og grønnsaker og blir ikke liggende oppå.


¤ Sett lokk på panna. Etter at det har kokt opp lar du det stå å småkoke under lokk i 10 minutter.


Da skal fisken være hvit helt igjennom og grønnsakene være møre, men ha god tyggemotstand.

mandag 25. februar 2013

Basilikumkylling

Enkelt og lettvint og med mye smak.
Jeg blir aldri lei av kyllingkjøtt. Heldigvis finnes det mange varierte oppskrifter på retter med kyllingfilet. Denne retten smaker mye. Det er sausen som gjør susen, med basilikum og spekeskinke og hvitløk. Bare gled deg!


Dette trenger du til 4:

4 kyllingfileter
1 ts salt
pepper
1 ss smør
10 - 12 blader av basilikum
8 stk spekeskinke (du kan spandere serano- eller parmaskinke hvis du vil)
2 1/2 dl fløte
2 ss balsamicoeddik
1 kylling-buljongterning
2 hvitløkfedd

Server oppskårede tomater til, og ris eller tagliatelle.

Varm ovnen til 225 grader.

¤ Smelt smøret i en stekepanne og la det bli litt brunt.
¤ Salte og pepre kyllingfiletene og legg dem i panna.
¤ Stek dem 3 minutter på hver side så de får en fin, gyllen farge.


¤ Ta dem ut av panna.
¤ Legg noen basilikumblader på hver kyllingfilet.


¤ Surr 2 spekeskinkeskiver rundt hver filet (med basilikumbladet under skinka) og legg filetene i en ildfast form.


¤ Hakk resten av basilikumbladene og visp dem sammen med fløte, balsamicoeddik og presset hvitløk (det vil si at du renser skallet av hvitløken og presser feddene i en hvitløkspresse. Har du ikke presse, hakker du hvitløkfeddene fint istedet.)
¤ Hakk opp kylling-buljongterningen slik at den blir løsere.


¤ Så visper du buljongterningen i fløteblandingen og visper så det meste av terningen er løst opp. Det går ganske greit for terningen er i seg selv ganske løs.
¤ Hell blandingen opp i fatet med kyllingfiletene, litt over filetene og litt ved siden av.



¤ Sett fatet midt i ovnen på 225 grader i 20 minutter.
¤ Imens retten står i ovnen koker du ris eller tagliatelle som du serverer til.
¤ Jeg har servert noen oppskårede tomater til også.
Det smaker skikkelig godt!

søndag 24. februar 2013

Mango i glass

Dessert er faktisk godt.
For meg er det viktig at den er enkel å lage og har få ingredienser, ellers gidder jeg ofte ikke å starte tilberedinga. En enkel dessert er sikkert også mye sunnere enn et kakestykke.
Her er ihvertfall en enkel dessert som ikke tar mange minuttene å lage. Frisk og god er den også, det går jeg god for!



Dette trenger du pr person;

1/2 mango (du kan bruke bær som: Jordbær, blåbær og bringebær istedet, eller en blanding av disse)
2 ss vaniljekesam
1 sjokoladekjeks (kjeksa kan skiftes ut med hakkede nøtter)

 
 

Over har jeg lagt inn bilde av kesamen jeg bruker og kjeksa. Begge ingrediensene kjøpes overalt.


¤ Skrell mangoen og del den i biter. Legg bitene i et glass.
¤ Legg 2 ss vaniljekesam over mangoen.
¤ Knus en kjeks og legg bitene på toppen av desserten.
Fiks ferdig!

Denne desserten kan nesten varieres i det uendelige, men kesam må du ha. Du kan bruke kesam naturell også, eller en blanding av kesam- og yoghurt naturell. Bløte bær og frukter kan brukes i alle varianter og blandinger. Bruker du hakkede nøtter, kan du spre litt flytende honning over dem tilslutt.

mandag 18. februar 2013

Torsk "baccalao"

Her er enda en oppskrift fra den nye Fiskekokeboka. Disse gutta kan sine saker. Jeg snakker om forfatterne Tom Viktor Gausdal og Stian Floer.
Retten smaker både fortreffelig og pikant. I tillegg er den enkel å lage, mye enklere enn tradisjonell baccalao.

Til 4 personer:

800 g torskefilet
4 store røde tomater
2 røde paprika (du kan bruke syltet paprika, av typen som er grillet og flådd og syltet)
3 løk
6 fedd hvitløk
2 dl svarte oliven
1 dl olivenolje
Kvister av frisk timian (du kan bruke tørket timian også, ca 1-2 ts)
Salt og pepper

¤ Begynn med paprikaen. Den skal grilles og flås (hvis du ikke bruker ferdig syltet, som du får kjøpt på glass på Rema. Den bruker du som den er.)
¤ Sett ovnen på grill.
¤ Del paprikaen i to på langs. Ta ut frøene.
¤ Legg paprikaen på en stekeplate og sett det hele øverst i ovnen ganske nært grillen.
¤ La det stå til skinnet på paprikaen er nesten svart. Det tar 5-6-7 minutter. Da tar du det ut av ovnen.
¤ Putt paprikaen i en plastpose (det er varmt, men det går) og lukk posen. La det ligge slik i 5 minutter. Da kan du ta ut paprikabitene og flå av skinnet. Nå har du fått søte, smakfulle paprikabiter som du skal bruke i rette.

¤ Forvarm ovnen til 200 grader.

¤ Smør en ildfast form eller en liten langpanne med olje.
¤ Vask og del tomatene i litt grove skiver og legg dem utover fatet.


¤ Del fisken i passende serveringsbiter og legg dem over fisken. Strø over salt og pepper.


¤ Skrell hvitløkfeddene og knus dem med et knivblad slik at de sprekker.


¤ Legg hvitløkfeddene innimellom fiskebitene.
¤ Skrell løken og skjær den i båter. Plasser den også innimellom fiskebitene.
¤ Fordel resten av tomatene (hvis du har noe igjen), paprikabitene (som du ha skåret i biter), oliven og timiankvister over det hele.
¤ Tøm 1 dl olivenolje over (ikke spar på oljen. Den gir god kraft/saus).
¤ Sett fatet midt i ovnen i 30 minutter.

Her må jeg tilføye at originaloppskrifta sier 160 graders varme på ovnen og steketid 25 minutter. Dette gir rå fisk i min ovn. Jeg har prøvd begge deler og foretrekker 200 grader og 30 minutter, men nå kan du utforske det selv.


 
Server med kokte eller bakte poteter, eller potetstappe.

lørdag 16. februar 2013

Salat med grønne bønner og avokado

Denne salaten passer godt til hvit fisk. Den passer veldig godt til seioppskrifta jeg la ut i går, "sei med rødløk". Sammen blir de et spenstig måltid.


Til 4 personer:
1 pose frosne grønne bønner. Du kan helt sikkert bruke friske.
2 avokadoer
1 rødløk
1 potte frisk persille

Dressing:
1/2 sitron, revet skall og saft av den
2 ss olivenolje
1 ts salt
Kvernet pepper

¤ Kok opp ca 1/2 l vann. Legg bønnene i vannet og la det koke i 2 minutter (de friske må du kutte endene på før du koker dem). Sil av vannet.
¤ Del avokadoene i to. Ta ut steinen. Ta ut fruktkjøttet med en teskje eller fjern skallet og del avokadoene i skiver.
¤ Skrell rødløken. Del den i tynne båter.
¤ Klipp persillen. Bruk hele potta med persille. Det gir god smak.
¤ Bland alt, grønne bønner, avokado og persille i en salatbolle.
¤ Lag dressing: Bland alt, olivenolje, sitronskall og saft, salt og pepper.
¤ Ha dressingen over salaten, og da er den ferdig til servering.


fredag 15. februar 2013

Sei med rødløk

Sei er godt! Sei er faktisk billig. Jeg kjøper ofte fersk seifilet fordi den ser fin ut og koster som sagt ikke skjorta. Stadig søker jeg etter nye måter å tilberede den på.
I den nye Fiskekokeboka av Tom Wiktor Gausdal og Stian Floer fant jeg denne spennende oppskrifta. Den ble skikkelig god!
Er du også glad i fisk, så anbefaler jeg deg å prøve denne. Det er en god variasjon over seien.

Jeg skal legge ut en oppskrift på en god salat til akkurat denne sei-oppskrifta. Den kommer i morgen!


Dette trenger du til 4 personer:
1 kg seifilet (kanskje trenger du bare 700 g, jeg har som sagt storspiser i huset og må lage store porsjoner)
1 rødløk
Pepperrot, originaloppskrifta sier fersk rot som du river selv, jeg brukte fra tube og det var helt greit.
Frisk rosmarin, 1 -2 -3 kvister, alt etter størrelse
4 ss smør
Saften av 1 sitron
salt og pepper

¤ Varm ovnen til 200 grader.


¤ Del fisken i passe deler. Skjær bort bein.
¤ Legg fisken i en ildfast form eller på en liten stekeplate. Forma må ikke være for vid, da vil ikke krafta som danner seg "godgjøre" fisken på samme måte.
¤ Strø salt og pepper over fisken. Til 700 g bruker jeg ca 2 ts salt og noen tak med pepperkverna.
¤ Skvis sitronsafta over fisken og legg smørklatter rundt fisken, eller over den.
¤ Skjær rødløken i tynne skiver og legg skivene over fisken.
¤ Stikk rosmarinkvister ned mellom fisken.
(Da ligger bare pepperroten igjen av ingrediensene, men den skal du legge på når fisken er ferdigstekt).


¤ Sett det hele midt i ovnen i 15 minutter. Her må jeg legge til at originaloppskrifta sier ovnsvarme 180 grader og 8-10 minutter med tid i ovnen. Hos meg og i min ovn var dette alt for lite.  Så du kan jo prøve deg fram...

 
¤ Når fisken er ferdig (fiskebitene skal være hvite helt gjennom og flake seg litt hvis du trykker på den med fingeren), fordeler du små klumper av revet pepperrot (eller pepperrotpasta fra tube) på ca 1/2 ts utover løken, eller fisken på forskjellige steder. Du ser av det øverste bildet at jeg har lagt pepperroten på løkskivene.


¤ Her har jeg servert fisken med kokte poteter og en salat av avocado, grønne bønner og rødløk. Du skal få oppskrift på denne salaten i morgen. Den er forresten god til all hvit fisk.
Velbekomme!
 


torsdag 14. februar 2013

Hveteboller og aniskringler

Denne deigen deler jeg i to når den er ferdig hevet første gang. Så tilsetter jeg anis i den ene halvparten og baker den deigen ut til kringler og triller den andre ut til  vanlige hveteboller.
Deigen gir 12 hveteboller og 15 aniskringler.

Jeg har lagt ut en oppskrift før på aniskringler. De er ikke så søte som disse her. Disse kringlene er kaffemat, mens de andre er kringler du bruker pålegg på.

(Ole Severin:
Det hadde sneket seg inn en feil i ingredienslista med "hornsalt". Det skal stå: Hvis du IKKE har dette hevemidlet......Nå er det rettet opp! Uthevet "ikke".)



100 g margarin (eller smør, bakverket blir tyngre med smør, men det blir godt på smak)
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts hornsalt (hvis du ikke har dette hevemidlet så kan du bare utelate det. Da hever du deigen litt lengre bare, sånn ca 15 minutter lenger ved først heving. Andre heving blir det samme som i oppskrifta.)
500 g hvetemel

1 ss hel anis

Til pensling:
1 egg


¤ Smelt margarinen/smøret, ha i melken og la blandingen bli fingervarm.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen.
¤ Hell smør og melkeblandingen over gjæren. Rør så gjæren løser seg litt opp i væsken.
¤ Tilsett sukkeret.
¤ Bland kardemomme og hornsalt i hvetemelet og tilsett alt i bakebollen.
¤ Arbeid deigen sammen til en jevn og god deig som såvidt slipper bakebollen. Jeg må alltid tilsette litt mer mel enn det som står i denne oppskrifta, ca 4 -5 store spiseskjeer for å få deigen god.
¤ Legg et klede eller plast over bakebollen og sett det til heving i 30 minutter (45  minutter hvis du ikke bruker hornsalt i).


¤ Ta deigen ut på bakebordet.
¤ Del den i to.


¤ Tilsett 1 ss anis i den ene halvparten og arbeid dette godt inn i deigen.
¤ Den delen du har anis i deler du i ca 15 deler.
¤ Trill hver del ut til smale lengder og form dem til kringler.


¤ Legg dem etterhvert på et stekebrett dekket med bakepapir.
¤ Den andre delen deler du i 12 like deler og triller hver del til boller.


¤ Legg dem på stekebrettet.
¤ La kringlene og bollene etterheve i 30 minutter.
¤ Varm ovnen til 220 grader.

¤ Når de er ferdig hevet pisker du egget lett sammen og pensler både kringlene og bollene med egg.
¤ Stekes på nederste rille i ovnen i 12 minutter.
¤ Avkjøl dem på rist.



mandag 11. februar 2013

Hedvigs eplekake

Denne kakeoppskrifta har jeg fått av en dame på Innherred. Hedvig hadde eplehage husker jeg, og vi traff hverandre gjennom husflidslaget.
Med foodprosessor er denne kaka rask å lage, og den er god. Du kan lage den med ferdigkjøpt eplemos istedet for kokte epler, men jeg syns at med eplemos blir den i søteste laget.

Jeg har bakt den i en form på 26 cm i diameter. Den blir høyere og tykkere om du baker den i en mindre form, helt ned i 22 cm. Stekinga blir den samme.


200 g smør
200 g hvetemel
2 ss sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
2 eggeplommer

4 epler (jeg liker grønne litt saftige og sure epler)
1 dl vann

Marengs:
2 eggehviter
120 g sukker

¤ Varm ovnen til 180 grader

¤ Skrell og del eplene i båter.
¤ Ha eplene i en kasserolle og hell over 1 dl vann (ikke tilsett sukker. Marengsen som skal dekke hele kaka tilslutt gir nok sødme.)
¤ Kok det under lokk til eplene er myke, men ikke helt mos. Tiden avhenger litt av eplesorten, men mellom 3- 8 minuttter tar kokinga.
¤ Sil bort vannet fra eplene.
 
 


¤ Ha alle ingrediensene til deigen ( smør, hvetemel, sukker, vaniljesukker, bakepulver og eggeplommer) i en foodprosessor eller en bakebolle.
¤ Arbeid det sammen til en deig.


¤ Legg bakepapir i bunnen av en kakeform med løs bunn, eller smør bunnen med smør.


¤ Ha deigen i forma og klem den jevnt ut over bunnen.


¤ Sett forma midt i ovnen på 180 grader i 15 minutter (forsteking av bunnen).
¤ Pisk i mellomtiden marengs av eggehviter og sukker:
                                    Pisk eggehvitene til hardt skum.
                                    Tilsett sukkeret i 2 omganger og pisk til det blir en seig marengs.
¤ Ta kaka ut av ovnen etter 15 minutter.
¤ Ha de kokte eplene over den forstekte deigen.


¤ Bre marengsmassen over eplene.


¤ Sett kaka på nytt midt i ovnen på 180 grader og stek den videre i 15 minutter.


¤ Kaka kan være litt vrien å få av bakepapiret fordi den er litt løs i konsistensen, men får du ikke papiret av så server den med papiret under. Den smaker jo like godt.