Kjøttpudding høres kanskje litt kjedelig ut, men det er det ikke. Det smaker jo så godt!
Den tar sin tid, kjøttpuddingen. I ovnen må den være i 1 time, men lar du potetene steke med ved siden av, så passer den seg selv derinne, og du kan gjøre helt andre ting mens du venter på at middagen blir ferdig.
Til 2 personer:
500 g kjøttfarse (egentlig vet jeg ikke om man får kjøpt det lenger på vanlig butikk, men slakter'n har det (Aakervik her i Namsos) og i ferskvaredisker fins det (hos Røthe)
2 egg
4 ss melk
4 vårløkstilker, tynt oppskåret
2 sjalottløk, hakket
urter etter smak (persille, gressløk, timian, basilikum...)
salt og pepper
Olje til å smøre forma
¤ Varm ovnen til 180 grader.
¤ Ha kjøttfarsen i en bolle og tilsett eggene, et om gangen og rør dem inn i farsen.
¤ Tilsett melk, vårløk, sjalottløk og rør det godt sammen.
¤ Tilsett urtene som du må hakke godt. Du kan gjerne bruke tørkede urter.
¤ Smak om du trenger salt og pepper. Ofte er kjøttfarsen saltet fra før.
¤ Smør en brødform med olje.
¤ Ha blandingen i forma og jevn den til.
¤ Sett forma midt i ovnen i 1 time.
¤ Samtidig kan du steke potetene.
¤ Skjær potetene i båter (du behøver ikke skrelle dem).
¤ Ha litt olje i et ildfast fat og legg potetene i. Strø over litt salt og pepper og spre litt olje over. Du kan strø tørket timian over potetene også. Det smaker godt.
¤ Sett fatet i ovnen ved siden av kjøttpuddingen i 1 time. Det greier seg med 45 minutter også for potetene.
¤ Når kjøttpuddingen er ferdig deler du den opp i skiver før du serverer den.
Jeg stekte noen grønne bønner og serverte til.
Det smaker uforskammet godt med smørstekt sopp. Gulerøtter som er kokt eller smørstekt går utmerket også. Vil du riktig at det skal bli søndagsmiddag, kan du lage en god saus til, f.eks. rødvinssaus (jeg får komme tilbake med den oppskriften en gang senere). Velbekomme!
tirsdag 30. oktober 2012
mandag 29. oktober 2012
Elghakk
Viltkjøtt trenger ikke mye smakstilsetning. Det smaker godt med bare salt og pepper.
Du kan bruke kvernet kjøtt av elg eller hjort til denne oppskrifta, men kjøttdeig av storfe går ikke. Det blir for tamt.
Du kan bruke kvernet kjøtt av elg eller hjort til denne oppskrifta, men kjøttdeig av storfe går ikke. Det blir for tamt.
Til 4 personer:
2 ss smør
800 g kvernet viltkjøtt
1 løk, hakket
6 dl vann
6 poteter (helst ikke mandelpotet, den tåler ikke så lang koking uten at den moses).
1 laurbærblad
salt og pepper
(Hakket frisk persille er godt å klippe over, men det trengs ikke)
¤ Smelt smøret i en panne med litt høye kanter som du har lokk til.
¤ Ha hakket løk og det kvernede kjøttet i panna.
¤ Fres dette til det blir litt brunt og kornet.
¤ Skrell potetene og del dem i terninger og ha dem i panna.
¤ Tilsett vannet. Det behøver ikke dekke kjøtt og poteter.
¤ Legg i laurbærbladet og legg på lokk.
¤ La panna koke i 40 minutter. Potetene skal jevne sausen litt, men ikke kokes istykker. Ikke rør i gryta underveis, det trengs ikke. Se til at det koker svakt.
¤ Når det hele er kokt i 40 minutter under lokk, tar du av lokket, skrur opp varmen på plata og lar det koke kraftig. Krafta skal koke inn litt slik at det ikke blir så tynn saus. La det koke sterkt i 4-5 minutter. Det pleier å holde.
¤ Smak til med salt og ta noen tak med pepperkverna.
¤ Jeg pleier å klippe godt med frisk persille over, men det gjøre du som du vil med. Det smaker godt uten også.
Sett flatbrød på bordet og server rørte tyttebær til.
søndag 28. oktober 2012
Fruktsalat
Lag salaten slik at den kan stå og trekke litt før den skal spises.
Her bruker jeg ananas og mandariner fra boks. Det gir kjempegod saft!
La bananen vente til like før servering før du deler den opp og har den i, ellers kan den lett bli brun.
En fin dessert å lage til mange. Hvis du dobler oppskrifta mi så har du dessert nok til 12 stykker.
1 boks ananas ca 250 g
1 boks mandariner (denne boksen er ganske liten)
All saft fra boksene
300 g blå druer (jeg deler dem i to og fjerner steinene)
1 appelsin
1 eple
1 dl appelsinjuice
2 ts sukker
1 - 2 bananer
50 valnøtter
Litt rosiner
¤ Del ananas, appelsin (skrell den først) og eple (skrellet) i små biter, jo mindre jo bedre.
¤ Del druene i to og fjern steinene.
¤ Ha alt i en serveringsbolle, men vent med å dele og tilsette bananen til like før servering.
Salaten kan serveres med is eller krem til, men jeg syns den smaker aller best uten noe til tilbehør.
Her bruker jeg ananas og mandariner fra boks. Det gir kjempegod saft!
La bananen vente til like før servering før du deler den opp og har den i, ellers kan den lett bli brun.
En fin dessert å lage til mange. Hvis du dobler oppskrifta mi så har du dessert nok til 12 stykker.
1 boks ananas ca 250 g
1 boks mandariner (denne boksen er ganske liten)
All saft fra boksene
300 g blå druer (jeg deler dem i to og fjerner steinene)
1 appelsin
1 eple
1 dl appelsinjuice
2 ts sukker
1 - 2 bananer
50 valnøtter
Litt rosiner
¤ Del ananas, appelsin (skrell den først) og eple (skrellet) i små biter, jo mindre jo bedre.
¤ Del druene i to og fjern steinene.
¤ Ha alt i en serveringsbolle, men vent med å dele og tilsette bananen til like før servering.
Salaten kan serveres med is eller krem til, men jeg syns den smaker aller best uten noe til tilbehør.
lørdag 27. oktober 2012
Aprikosmarmelade
En enkel og god marmelade. Den smaker friskt og er helt uten tilsatt sukker. Den er ikke veldig holdbar, men holder en ukes tid i kjøleskapet, så ikke lag for stor porsjon i gangen.
Tørkede aprikoser, mengde etter ønske
Vann til bløtlegging og vann til koking
¤ Legg aprikosene i vann og la dem ligge slik i bløt over natten (i hvert fall 5-6 timer). Aprikosene skal bli bløte og myke.
¤ Slå bort det meste av bløtevannet.
¤ Ha aprikosene i en kasserolle sammen med vannet som er igjen.
¤ Kok det opp og la det koke i 2 - 3 minutter.
¤ Bruk en stavmikser eller foodprosessoren og mos aprikosene sammen med kokevannet.
Tørkede aprikoser, mengde etter ønske
Vann til bløtlegging og vann til koking
¤ Legg aprikosene i vann og la dem ligge slik i bløt over natten (i hvert fall 5-6 timer). Aprikosene skal bli bløte og myke.
¤ Slå bort det meste av bløtevannet.
¤ Ha aprikosene i en kasserolle sammen med vannet som er igjen.
¤ Kok det opp og la det koke i 2 - 3 minutter.
¤ Bruk en stavmikser eller foodprosessoren og mos aprikosene sammen med kokevannet.
fredag 26. oktober 2012
Guacamole
Mitt råd er å lage guacamole for hånd. Bruker du foodprosessor eller stavmikser blir hele greia liksom en grøt. Det er godt at den er litt grov i konsistenden.
Godt til grillet kjøtt og som en saus sammen med stekte kyllingbiter i wraps.
Skal guacamolen stå en stund før den spises, kan du spare en av avokadosteinene og legge oppi sausen mens den venter. Det hindrer at fargen på sausen blir mørkere og misfarget. Sausen bør spises samme dag som den lages.
Dette er nok til 4-5-6 personer:
2 avokadoer
Saft av 1/2 sitron
2 vanlige tomater eller 6-7 cherrytomater
Litt finklippet gressløk
1 ss worcestershiresaus
Tabasco 10 - 15 dråper
1 stort eller 2 små hvitløkfedd
¤ Skrell avokadoene og ta ut steinen og ta ut fruktkjøttet med en skje.
¤ Mos avokadokjøttet med en gaffel.
¤ Press safta av 1/2 sitron over og bland godt.
¤ Vask og del tomatene i små terninger og bland dem i avokadoen.
¤ Klipp gressløk og ha i (jeg bruker godt med gressløk, kanskje bortimot 3 ss)
¤ Bland i worcestershiresausen og tabascoen. Kanskje tåler du mer tabasco enn meg, så smak deg fram.
¤ Skrell og hakk eller press hvitløkfeddene og tilsett dem.
¤ Bland det hele godt.
¤ Settes kjølig til den skal spises, og som sagt kan en avokadostein lagt øverst hjelpe mot misfarging.
Godt til grillet kjøtt og som en saus sammen med stekte kyllingbiter i wraps.
Skal guacamolen stå en stund før den spises, kan du spare en av avokadosteinene og legge oppi sausen mens den venter. Det hindrer at fargen på sausen blir mørkere og misfarget. Sausen bør spises samme dag som den lages.
Dette er nok til 4-5-6 personer:
2 avokadoer
Saft av 1/2 sitron
2 vanlige tomater eller 6-7 cherrytomater
Litt finklippet gressløk
1 ss worcestershiresaus
Tabasco 10 - 15 dråper
1 stort eller 2 små hvitløkfedd
¤ Skrell avokadoene og ta ut steinen og ta ut fruktkjøttet med en skje.
¤ Mos avokadokjøttet med en gaffel.
¤ Press safta av 1/2 sitron over og bland godt.
¤ Vask og del tomatene i små terninger og bland dem i avokadoen.
¤ Klipp gressløk og ha i (jeg bruker godt med gressløk, kanskje bortimot 3 ss)
¤ Bland i worcestershiresausen og tabascoen. Kanskje tåler du mer tabasco enn meg, så smak deg fram.
¤ Skrell og hakk eller press hvitløkfeddene og tilsett dem.
¤ Bland det hele godt.
¤ Settes kjølig til den skal spises, og som sagt kan en avokadostein lagt øverst hjelpe mot misfarging.
torsdag 25. oktober 2012
Ole Severin spesial
En skikkelig god oppskrift på laks-i-pakke.
Jeg gir deg oppskrift til en person, sånn jeg har fått den av min sønn. Du har middagen klar på en halv time. Kok ris til, det smaker godt.
Jeg kan love deg at du blir fornøyd!
Dette trenger du pr. person:
250 g laksefilet (den kan godt være frossen)
1 ts pesto, her bruker jeg ferdigkjøpt
Litt rødløk i tynne skiver
4 cherrytomater eller 1 vanlig tomat
1 ts olivenolje til å smøre alminiumsfolien med
1 bit alminiumsfolie
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Riv av et passe stort ark med alminiumsfolie.
¤ Ha litt olivenolje på folien og legg laksefileten oppå. Jeg salter ikke fileten, men setter heller salt på bordet når den serveres.
¤ Legg tynne ringer av rødløk på.
¤ Pakk folien godt rundt det hele. Legg pakken på en ovnsplate og putt den midt i ovnen. Har du brukt fersk laksefilet, holder det med 20 minutter i ovnen, men bruker du frossen filet må det hele stå i ovnen i 30 minutter.
Sjekk om laksen er ferdig etter endt steketid. Den skal være gjennomstekt, men ikke tørrstekt. Det vil si at fisken skal bli lys og matt i fargen, men kan godt ha litt rå-laks farge helt innerst.
¤ Server med kokt ris.
Jeg gir deg oppskrift til en person, sånn jeg har fått den av min sønn. Du har middagen klar på en halv time. Kok ris til, det smaker godt.
Jeg kan love deg at du blir fornøyd!
Dette trenger du pr. person:
250 g laksefilet (den kan godt være frossen)
1 ts pesto, her bruker jeg ferdigkjøpt
Litt rødløk i tynne skiver
4 cherrytomater eller 1 vanlig tomat
1 ts olivenolje til å smøre alminiumsfolien med
1 bit alminiumsfolie
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Riv av et passe stort ark med alminiumsfolie.
¤ Ha litt olivenolje på folien og legg laksefileten oppå. Jeg salter ikke fileten, men setter heller salt på bordet når den serveres.
¤ Smør pestoen over laksen.
¤ Legg tynne ringer av rødløk på.
¤ Del cherrytomater i to, eller del vanlig tomat i skiver og legg på laksen.
¤ Pakk folien godt rundt det hele. Legg pakken på en ovnsplate og putt den midt i ovnen. Har du brukt fersk laksefilet, holder det med 20 minutter i ovnen, men bruker du frossen filet må det hele stå i ovnen i 30 minutter.
Sjekk om laksen er ferdig etter endt steketid. Den skal være gjennomstekt, men ikke tørrstekt. Det vil si at fisken skal bli lys og matt i fargen, men kan godt ha litt rå-laks farge helt innerst.
¤ Server med kokt ris.
onsdag 24. oktober 2012
Gratinert spagetti
En ny spagettioppskrift er kanskje ikke det verden trenger. Det fins så mange oppskrifter på markedet.
Jeg legger ut denne allikevel jeg, for i denne retten kan du bruke rester av spagettissaus eller bruke opp kokte spagettirester hvis du har. Eller du kan lage retten fra grunnen av.
Til 4 personer:
300 g spagetti
400 g kjøttdeig
2 ss olje til steking
1 løk
3 hvitløkfedd
1 gulrot
2 paprika (jeg har brukt røde)
1 boks hele tomater
2 ss tomatpure
1 ss tørket oregano
2 ss frisk, hakket basilikum (du kan også bruke tørket), eller du kan bruke persille
Kayennepepper, det er litt vanskelig å angi mengde, men ca 1 strøken ts
Ost til gratinering (jeg har brukt Jarlsberg)
1 ts salt
¤ Kok spagettien etter anvisning på pakken.
¤ Sil spagettien når den er ferdigkokt og legg den utover i en smurt ildfast form. Jeg bruker å klippe opp spagettien litt med en saks.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
Kjøttsausen:
¤ Varm oljen i en stekepanne og tilsett kjøttdeigen.
¤ Hakk den i småbiter og la den brunes litt.
¤ Finhakk grønnsakene (løk, hvitløk, gulrot og paprika) og ha det i panna sammen med kjøttdeigen.
¤ Tilsett krydderne (oregano, basilikum og kayennepepper). Vær litt forsiktig med kayennepepperen, den blir sterkere etterhvert, så ikke vær altfor raus med en gang. Smak deg frem.
¤ Bland alt godt sammen og la det steke i et par minutter.
¤ Tilsett tomatene og tomatpureen, smak til med salt og la det hele koke ca 10 minutter til grønnsakene er møre. Jeg tilsetter ofte 2 dl vann i gryta for jeg syns det blir litt tørt.
¤ Når sausen er ferdigkokt heller du den over spagettien i den ildfaste forma.
¤ Strø over revet ost, eller gjør som jeg har gjort her, lag osteskiver og legg dem øverst.
¤ Inn midt i ovnen i 10 minutter på 220 grader.
Det smaker godt med en grønn salat til.
Jeg legger ut denne allikevel jeg, for i denne retten kan du bruke rester av spagettissaus eller bruke opp kokte spagettirester hvis du har. Eller du kan lage retten fra grunnen av.
Til 4 personer:
300 g spagetti
400 g kjøttdeig
2 ss olje til steking
1 løk
3 hvitløkfedd
1 gulrot
2 paprika (jeg har brukt røde)
1 boks hele tomater
2 ss tomatpure
1 ss tørket oregano
2 ss frisk, hakket basilikum (du kan også bruke tørket), eller du kan bruke persille
Kayennepepper, det er litt vanskelig å angi mengde, men ca 1 strøken ts
Ost til gratinering (jeg har brukt Jarlsberg)
1 ts salt
¤ Kok spagettien etter anvisning på pakken.
¤ Sil spagettien når den er ferdigkokt og legg den utover i en smurt ildfast form. Jeg bruker å klippe opp spagettien litt med en saks.
¤ Varm ovnen til 220 grader.
Kjøttsausen:
¤ Varm oljen i en stekepanne og tilsett kjøttdeigen.
¤ Hakk den i småbiter og la den brunes litt.
¤ Finhakk grønnsakene (løk, hvitløk, gulrot og paprika) og ha det i panna sammen med kjøttdeigen.
¤ Tilsett krydderne (oregano, basilikum og kayennepepper). Vær litt forsiktig med kayennepepperen, den blir sterkere etterhvert, så ikke vær altfor raus med en gang. Smak deg frem.
¤ Bland alt godt sammen og la det steke i et par minutter.
¤ Tilsett tomatene og tomatpureen, smak til med salt og la det hele koke ca 10 minutter til grønnsakene er møre. Jeg tilsetter ofte 2 dl vann i gryta for jeg syns det blir litt tørt.
¤ Når sausen er ferdigkokt heller du den over spagettien i den ildfaste forma.
¤ Strø over revet ost, eller gjør som jeg har gjort her, lag osteskiver og legg dem øverst.
¤ Inn midt i ovnen i 10 minutter på 220 grader.
Det smaker godt med en grønn salat til.
mandag 22. oktober 2012
Indisk fiskegryte
Denne oppskrifta tror jeg at jeg har fått av kantine-Jacob (du må være fra Namsos for å skjønne akkurat det).
Jeg har laget den mange ganger.
Litt søt smak på sausen faktisk, men den er god. Du bruker stort sett ingredienser du har i skapet fra før, unntatt fisken.
Server en salat til og litt ris, så er middagen klar.
Dette trenger du til 4:
800 g torskefilet
Litt olje eller smør til å smøre forma
2 dl kremfløte (ikke bruk lettvarianten her, da sprekker sausen)
2 ss eddik
2 ss olje (jeg bruker det jeg har av oliven-, mais-, raps- eller solsikkeolje)
6 ss ketchup
2 ts sennep
2 ts karri
1/2 ts salt
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Smør en ildfast form med litt smør eller olje.
¤ Legg fiskefileten i forma (du trenger ikke salte og pepre fisken).
¤ Bland resten av ingrediensene (fløte, eddik, olje, ketchup, sennep, karri og salt) i en bolle og rør det hele sammen.
¤ Tøm det over fisken.
¤ Steks midt i ovnen i 40 minutter.
Server med kokt ris og en enkel salat. Du kan gjerne ha mais i salaten, det smaker godt til den litt søte sausen på fisken.
Jeg har laget den mange ganger.
Litt søt smak på sausen faktisk, men den er god. Du bruker stort sett ingredienser du har i skapet fra før, unntatt fisken.
Server en salat til og litt ris, så er middagen klar.
Dette trenger du til 4:
800 g torskefilet
Litt olje eller smør til å smøre forma
2 dl kremfløte (ikke bruk lettvarianten her, da sprekker sausen)
2 ss eddik
2 ss olje (jeg bruker det jeg har av oliven-, mais-, raps- eller solsikkeolje)
6 ss ketchup
2 ts sennep
2 ts karri
1/2 ts salt
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Smør en ildfast form med litt smør eller olje.
¤ Legg fiskefileten i forma (du trenger ikke salte og pepre fisken).
¤ Bland resten av ingrediensene (fløte, eddik, olje, ketchup, sennep, karri og salt) i en bolle og rør det hele sammen.
¤ Tøm det over fisken.
¤ Steks midt i ovnen i 40 minutter.
Server med kokt ris og en enkel salat. Du kan gjerne ha mais i salaten, det smaker godt til den litt søte sausen på fisken.
søndag 21. oktober 2012
Laks med granateple, spinat og brokkoli
Et litt uvant tilbehør til laks.
Jeg har funnet oppskrifta på Trines matblogg, som jeg skrev om i går. Man skulle tro at granateple ble for søtt på laks, men det ble det IKKE. Det ble rett og slett godt!
Hele retten krever minimal tid ved kjøkkenbenken og passer seg selv i ovnen i 20 minutter. Så er retten ferdig.
Du kan koke ris til, men orker du ikke det, så er retten grei å spise uten noe mer til.
Til 4 personer:
800 g laksefilet
3 ss olivenolje
200 g frisk spinat
1 brokkoli delt i små buketter
2-3 fedd hvitløk, finhakket
salt og pepper både på grønnsakene og på laksen
1 ts malt muskat
3 dl crème fraîche (det står at du også kan velge samme mengde matfløte hvis du heller vil ha det)
1 granateple
Ris eller poteter eller ingenting til....
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Smør en stor ildfast form med olivenoljen.
¤ Vask spinaten og rist av det meste av vannet.
¤ Legg spinaten utover i forma.
¤ Vask og del brokkolien i små buketter og legg sammen med spinaten.
¤ Finhakk hvitløken og strø den over spinaten og brokkolien.
¤ Salte og pepre litt over grønnsakene og strø over litt muskat.
¤ Fordel crème fraîche innimellom grønnsakene.
¤ Legg laksefileten over (ta bort skinnet på fileten).
¤ Strø salt og pepper på laksefileten.
¤ Sett det hele midt i ovnen i 20 minutter.
¤ Skrap kjernene ut av granateple og strø frøene over laksen når du tar retten ut av ovnen.
¤ Server med en gang.
Jeg har funnet oppskrifta på Trines matblogg, som jeg skrev om i går. Man skulle tro at granateple ble for søtt på laks, men det ble det IKKE. Det ble rett og slett godt!
Hele retten krever minimal tid ved kjøkkenbenken og passer seg selv i ovnen i 20 minutter. Så er retten ferdig.
Du kan koke ris til, men orker du ikke det, så er retten grei å spise uten noe mer til.
Til 4 personer:
800 g laksefilet
3 ss olivenolje
200 g frisk spinat
1 brokkoli delt i små buketter
2-3 fedd hvitløk, finhakket
salt og pepper både på grønnsakene og på laksen
1 ts malt muskat
3 dl crème fraîche (det står at du også kan velge samme mengde matfløte hvis du heller vil ha det)
1 granateple
Ris eller poteter eller ingenting til....
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Smør en stor ildfast form med olivenoljen.
¤ Vask spinaten og rist av det meste av vannet.
¤ Legg spinaten utover i forma.
¤ Vask og del brokkolien i små buketter og legg sammen med spinaten.
¤ Finhakk hvitløken og strø den over spinaten og brokkolien.
¤ Salte og pepre litt over grønnsakene og strø over litt muskat.
¤ Fordel crème fraîche innimellom grønnsakene.
¤ Legg laksefileten over (ta bort skinnet på fileten).
¤ Strø salt og pepper på laksefileten.
¤ Sett det hele midt i ovnen i 20 minutter.
¤ Skrap kjernene ut av granateple og strø frøene over laksen når du tar retten ut av ovnen.
¤ Server med en gang.
lørdag 20. oktober 2012
Torsk med pasta og middelhavsgrønnsaker.
Denne oppskrifta fant jeg på Trines matblogg. Hun har en kjempefin blogg og alle oppskriftene jeg har prøvd derfra har vært vellykket. Så jeg anbefaler deg å ta en tur dit.
Grønnsakrøra smakte utrolig godt til den milde fisken og pastaen!
Denne torskemiddagen tar minimalt med tid å lage. Den viktigste ingrediensen i grønnsaksblandingen er kapers. Den syns jeg ikke du skal utelate. Jeg brukte grønne oliven, for det var det jeg hadde, men det er nok enda et hakk bedre med svarte.
Dette er en omtrentlig oppskrift. Grønnsakene holder til 2-3 porsoner:
Du trenger ca 300 g torskefilet pr person (du kan også bruke seifilet.)
Salt og pepper.
Saft av 1/2 lime
Grønnsakrøre:
1/2 dl olivenolje
15 cherrytomater delt i 2
Persille eller timian
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
1 ss pinjekjerner
12 svarte oliven
Pastarør eller -skruer kokes etter anvisning på pakken.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg fiskefileten på en ovnsplate dekket med bakepapir.
¤ Salte og pepre fisken og klem limesaft over.
¤ Stekes i 12 minutter midt i ovnen.
Grønnsakrøre:
¤ Varm olivenolje i en panne.
¤ Tilsett tomatene (som er delt i 2) og la dem frese et par minutter.
¤ Tilsett hakket hvitløk, kapers, oliven, pinjekjerner og ønsket krydder.
¤ Jeg klemte litt limesaft over grønnsakene også, og det smakte bra!
¤ La det hele bli varmt. Det trenger ikke koke.
Server fisken med grønnsakrøra og pastaen.
Grønnsakrøra smakte utrolig godt til den milde fisken og pastaen!
Denne torskemiddagen tar minimalt med tid å lage. Den viktigste ingrediensen i grønnsaksblandingen er kapers. Den syns jeg ikke du skal utelate. Jeg brukte grønne oliven, for det var det jeg hadde, men det er nok enda et hakk bedre med svarte.
Dette er en omtrentlig oppskrift. Grønnsakene holder til 2-3 porsoner:
Du trenger ca 300 g torskefilet pr person (du kan også bruke seifilet.)
Salt og pepper.
Saft av 1/2 lime
Grønnsakrøre:
1/2 dl olivenolje
15 cherrytomater delt i 2
Persille eller timian
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
1 ss pinjekjerner
12 svarte oliven
Pastarør eller -skruer kokes etter anvisning på pakken.
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Legg fiskefileten på en ovnsplate dekket med bakepapir.
¤ Salte og pepre fisken og klem limesaft over.
¤ Stekes i 12 minutter midt i ovnen.
Grønnsakrøre:
¤ Varm olivenolje i en panne.
¤ Tilsett tomatene (som er delt i 2) og la dem frese et par minutter.
¤ Tilsett hakket hvitløk, kapers, oliven, pinjekjerner og ønsket krydder.
¤ Jeg klemte litt limesaft over grønnsakene også, og det smakte bra!
¤ La det hele bli varmt. Det trenger ikke koke.
Server fisken med grønnsakrøra og pastaen.
tirsdag 16. oktober 2012
Hjemmebakt grovbrød
Her skal du få oppskrift på 2 brødsorter som er basert på den samme oppskrifta.
Det blir to små brød av hver oppskrift, og en lettvint deig å håndtere, enten du baker for hånd eller i maskin.
Brødene er fine å fryse. Da må de avkjøles helt først.
Det blir to små brød av hver oppskrift, og en lettvint deig å håndtere, enten du baker for hånd eller i maskin.
Brødene er fine å fryse. Da må de avkjøles helt først.
Øverst på bildet ligger to brød med rug i deigen. Nederst, brød med havregryn.
Begge brødsortene får sprø skorpe og er kjempegode og smakfulle hverdagsbrød. Det lover jeg deg!
2 brød
Dette er felles for begge brødene:
50 g gjær
4 dl vann eller skummet kulturmelk (brødet blir absolutt best med melk)
2 ss olje (ta den oljen du har, av olivenolje, rapsolje, maisolje ol)
1 ts salt
Så kan du velge:
Brød med rug:
3 dl sammalt hvete
2 dl sammalt rug
5 dl hvetemel
Brød med havregryn:
4 dl sammalt hvete
2 dl havregryn
4 dl hvetemel
Fremgangsmåte:
¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du den i melet.
¤ Varm vannet eller melken så det blir fingervarmt og slå det over gjæren. Rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett olje og salt.
¤ Ha til slutt i melet og rør det sammen til en deig som slipper bollen. Kna den godt før du legger den til heving. Godt betyr en 5 minutters tid.
Den første deigen med rug er litt bløtere enn den med havregryn, men den blir fastere under heving, så ikke tilsett mye mer mel om du syns den er løs.
¤ Legg deigen i bakebollen og dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la den stå til heving i 30 - 40 minutter. Noen liker å strø litt hvetemel over deigen når den settes til heving.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og del den i to. Form delene til en kule (du skal ikke kna deigen mer!)
¤ Klapp de to kulene ut til en rund "kake".
¤ Rull de flate kakene sammen til en rull (som bildet over viser) og legg dem i smurte brødformer. Jeg smører formene med olje, men du kan like gjerne bruke smør.
¤ Sett brødene til hveing i 30 minutter. Du kan godt dekke brødene med plast eller et klede.
¤ Varm imens ovnen til 220 grader.
¤ Pensle brødene med kaldt vann og prikk dem litt med en gaffel på overflaten og sett formene på en rist på nederste rille i ovnen og stek dem i 40 minutter.
¤ Ta dem ut av formene og avkjøl dem på en rist.
mandag 15. oktober 2012
Avokadosuppe
En lettlaget suppe. Den kan ikke stå lenge før den spises, toppen en time.
Den er god, og kan varieres ved å servere den med en klatt crème fraîch eller noen reker, litt reddiker i tynne skiver eller noen smørstekte kantareller.
Jeg gir deg også oppskrift på lettvinte parmesanpinner som du ser avbildet med suppa, og som du kan servere til.
Kveldsrett til 4:
1 1/2 dl kremfløte
3 modne avokado
1 liter vann
2 kyllingbuljonterninger
Litt urtesalt (Herbamare)
Finklippet gressløk
¤ Kok opp vannet med kyllingbuljonterningene.
¤ Skrell avokadoene og mos dem godt til en jevn røre. Til dette kan du bruke stavmixer.
¤ Spe avokadorøra med den varme buljongen litt etter litt. Hold det varmt, men det bør ikke koke.
¤ Rør inn fløten tilslutt. Du kan godt vispe fløten litt først, men ikke til den blir krem.
¤ Smak til suppa med urtesalt og strø finklippet gressløk over. Hold den varm til den skal serveres, men som sagt, den bør ikke koke.
Så kan du tilsette noe av det jeg har foreslått, men bruk bare en ting av gangen og ikke bland dem.
Lettvinte parmesanpinner, 12 stykker:
1 dypfryst butterdeigflak
1 egg til pensling
3 - 4 ss revet parmesan
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Tin butterdeigflaket på benken i ca 15 minutter.
¤ Bruk eventuelt litt hvetemel på benken og kjevle flaket så det blir ca dobbelt så stort.
¤ Pensle deigen/ flaket med sammenvispet egg og dryss det med revet parmesan.
¤ Skjær deigen i strimler som er 2- 3 cm brede og legg strimlene på en bakepapirkledd stekeplate.
¤ Stek ostepinnene midt i ovnen ved 200 grader i 12 minutter (til de er lysebrune).
Den er god, og kan varieres ved å servere den med en klatt crème fraîch eller noen reker, litt reddiker i tynne skiver eller noen smørstekte kantareller.
Jeg gir deg også oppskrift på lettvinte parmesanpinner som du ser avbildet med suppa, og som du kan servere til.
Kveldsrett til 4:
1 1/2 dl kremfløte
3 modne avokado
1 liter vann
2 kyllingbuljonterninger
Litt urtesalt (Herbamare)
Finklippet gressløk
¤ Kok opp vannet med kyllingbuljonterningene.
¤ Skrell avokadoene og mos dem godt til en jevn røre. Til dette kan du bruke stavmixer.
¤ Spe avokadorøra med den varme buljongen litt etter litt. Hold det varmt, men det bør ikke koke.
¤ Rør inn fløten tilslutt. Du kan godt vispe fløten litt først, men ikke til den blir krem.
¤ Smak til suppa med urtesalt og strø finklippet gressløk over. Hold den varm til den skal serveres, men som sagt, den bør ikke koke.
Så kan du tilsette noe av det jeg har foreslått, men bruk bare en ting av gangen og ikke bland dem.
Lettvinte parmesanpinner, 12 stykker:
1 dypfryst butterdeigflak
1 egg til pensling
3 - 4 ss revet parmesan
¤ Varm ovnen til 200 grader.
¤ Tin butterdeigflaket på benken i ca 15 minutter.
¤ Bruk eventuelt litt hvetemel på benken og kjevle flaket så det blir ca dobbelt så stort.
¤ Pensle deigen/ flaket med sammenvispet egg og dryss det med revet parmesan.
¤ Skjær deigen i strimler som er 2- 3 cm brede og legg strimlene på en bakepapirkledd stekeplate.
¤ Stek ostepinnene midt i ovnen ved 200 grader i 12 minutter (til de er lysebrune).
søndag 14. oktober 2012
Pastasalat med sursøt dressing
Denne salaten kan serveres både varm og kald.
Dressingen er litt spesiell, med både sesamolje og peanøttolje i. Og hvor får man tak i det? Ikke så enkelt, for vareutvalget hos de store varekjedene er ikke av det beste. Alle har litt av det samme. Her i Namsos kan du prøve hos Røthe (i hylla over frysedisken, eller spør Roger).
Som erstatning for peanøttolje har jeg noen ganger blandet 1 ss peanøttsmør i 5 ss mais-eller solsikkeolje. Det går bra.
Sesamolje er værre å erstatte, men kan rett og slett utelates.
Til 4 personer:
400 g ferdigkokt pasta. Klipp den opp litt når den er ferdigkokt.
3 kyllingbryst
1 ss olivenolje +1 ts smør til steking av kyllingfiletene
16 scampi
2 vårløk
3 tomater
Frisk koriander
Dressing:
5 ss peanøttolje
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
3 ss søt chilisaus
2 fedd hvitløk, finhakket
Saften av 1 lime
Frisk koriander, finhakket
¤ La olje og smør bli varmt i stekepanna.
¤ Del kyllingfiletene i mindre biter (hver filet i 4-5 biter) og stek dem i panna til de blir gjennomstekte.
Når du steker kyllingfileter skal du ikke drive å snu dem hele tiden, la dem ligge og steke i 2- 3 minutter på den ene siden før du snur dem på en ny side. Da stekes de jevnere og blir saftigere.
¤ Vask og skjær vårløk i tynne skiver.
¤ Vask og skjær tomatene i terninger.
¤ Scampiene (hvis de er rå) må stekes raskt i varm panne med litt olje i. Har du ferdigkokte scampi varmer du dem kjemperaskt (10 - 15 sekunder!) i panna (uten smør eller olje).
¤ Bland alt til dressingen.
¤ Bland alt til salaten i en stor bolle og hell dressingen over.
¤ Klipp frisk koriander over.
Denne salaten kan vente på gjestene. Den er god servert kald også.
Dressingen er litt spesiell, med både sesamolje og peanøttolje i. Og hvor får man tak i det? Ikke så enkelt, for vareutvalget hos de store varekjedene er ikke av det beste. Alle har litt av det samme. Her i Namsos kan du prøve hos Røthe (i hylla over frysedisken, eller spør Roger).
Som erstatning for peanøttolje har jeg noen ganger blandet 1 ss peanøttsmør i 5 ss mais-eller solsikkeolje. Det går bra.
Sesamolje er værre å erstatte, men kan rett og slett utelates.
Til 4 personer:
400 g ferdigkokt pasta. Klipp den opp litt når den er ferdigkokt.
3 kyllingbryst
1 ss olivenolje +1 ts smør til steking av kyllingfiletene
16 scampi
2 vårløk
3 tomater
Frisk koriander
Dressing:
5 ss peanøttolje
1 ss sesamolje
2 ss soyasaus
3 ss søt chilisaus
2 fedd hvitløk, finhakket
Saften av 1 lime
Frisk koriander, finhakket
¤ La olje og smør bli varmt i stekepanna.
¤ Del kyllingfiletene i mindre biter (hver filet i 4-5 biter) og stek dem i panna til de blir gjennomstekte.
Når du steker kyllingfileter skal du ikke drive å snu dem hele tiden, la dem ligge og steke i 2- 3 minutter på den ene siden før du snur dem på en ny side. Da stekes de jevnere og blir saftigere.
¤ Vask og skjær vårløk i tynne skiver.
¤ Vask og skjær tomatene i terninger.
¤ Scampiene (hvis de er rå) må stekes raskt i varm panne med litt olje i. Har du ferdigkokte scampi varmer du dem kjemperaskt (10 - 15 sekunder!) i panna (uten smør eller olje).
¤ Bland alt til dressingen.
¤ Bland alt til salaten i en stor bolle og hell dressingen over.
¤ Klipp frisk koriander over.
Denne salaten kan vente på gjestene. Den er god servert kald også.
Tante Britas gulrotkake
Det er min kjøkkenglade niese Ane som har laget dette navnet på kaka. Hun har fått oppskrifta av meg en gang.
Jeg har en annen oppskrift på gulrotkake her på bloggen min, men den er med epler i deigen og litt annet krydder.
Oppskriften under er mer den originale oppskriften. Toppingen her er uten smør i, bare med Philadelphiaost og melis og litt sitronsaft. Så kan man velge.
Kakebunn (passer til en rund form på 26 -28 cm i diameter):
4 egg
3 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesuker
1,5 dl maisolje (ikke bruk olivenolje og rapsolje, men solsikkeolje går også bra)
5 dl revne gulerøtter
rosiner og grovhakkede mandler, en neve av hver
Topping:
300 g Philadelphiaost
2 dl melis
Saften av 1/2 sitron
¤ Varm ovnen til 180 grader (originaloppskriften sier det, men jeg har stekt den på 200 grader også og funnet at det er ok. Etter 40 minutter på 180 grader er den ofte ikke ferdigstekt, og trenger minst 10 minutter til i ovnen min).
¤ Skrell gulerøttene og riv dem.
¤ Egg og sukker piskes til stiv eggedosis.
¤ Bland i eggedosisen: Hvetemel, bakepulver, kanel, salt og vaniljesukker. Rør det sammen så det blir en glatt røre og uten klumper av hvetemel.
¤ Tilsett olje og revne gulerøtter og rør det godt sammen.
¤ Ha i en neve rosiner og samme mengde grovhakkede mandler.
¤ Ha røren i en smurt (og eventuelt melstrødd) kakeform med løs bunn. Jeg bruker å klemme fast et bakepapir i bunnen når jeg lukker forma, og så smøre kantene.
¤ Stek kaka midt i ovnen i 40 minutter på 180 grader (se også mine kommentarer til stektid øverst under fremgangsmåte).
¤ Kontroller om kaka er ferdigstekt ved å stikke en pinne ned i kaka. Er det deig på pinnen når du drar den opp, må kaka stekes lenger. Ingen deig, ferdig!
¤ Ta kaka ut av forma når den er ferdigstekt
¤ Avkjøl kaka helt før toppingen has på.
¤ Bland alt til toppingen og rør det til en jevn masse. Det går raskt i en foodprosessor. Ha toppingen over kaka.
Jeg har en annen oppskrift på gulrotkake her på bloggen min, men den er med epler i deigen og litt annet krydder.
Oppskriften under er mer den originale oppskriften. Toppingen her er uten smør i, bare med Philadelphiaost og melis og litt sitronsaft. Så kan man velge.
Kakebunn (passer til en rund form på 26 -28 cm i diameter):
4 egg
3 dl sukker
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts salt
1 ts vaniljesuker
1,5 dl maisolje (ikke bruk olivenolje og rapsolje, men solsikkeolje går også bra)
5 dl revne gulerøtter
rosiner og grovhakkede mandler, en neve av hver
Topping:
300 g Philadelphiaost
2 dl melis
Saften av 1/2 sitron
¤ Varm ovnen til 180 grader (originaloppskriften sier det, men jeg har stekt den på 200 grader også og funnet at det er ok. Etter 40 minutter på 180 grader er den ofte ikke ferdigstekt, og trenger minst 10 minutter til i ovnen min).
¤ Skrell gulerøttene og riv dem.
¤ Egg og sukker piskes til stiv eggedosis.
¤ Bland i eggedosisen: Hvetemel, bakepulver, kanel, salt og vaniljesukker. Rør det sammen så det blir en glatt røre og uten klumper av hvetemel.
¤ Tilsett olje og revne gulerøtter og rør det godt sammen.
¤ Ha i en neve rosiner og samme mengde grovhakkede mandler.
¤ Ha røren i en smurt (og eventuelt melstrødd) kakeform med løs bunn. Jeg bruker å klemme fast et bakepapir i bunnen når jeg lukker forma, og så smøre kantene.
¤ Stek kaka midt i ovnen i 40 minutter på 180 grader (se også mine kommentarer til stektid øverst under fremgangsmåte).
¤ Kontroller om kaka er ferdigstekt ved å stikke en pinne ned i kaka. Er det deig på pinnen når du drar den opp, må kaka stekes lenger. Ingen deig, ferdig!
¤ Ta kaka ut av forma når den er ferdigstekt
¤ Avkjøl kaka helt før toppingen has på.
¤ Bland alt til toppingen og rør det til en jevn masse. Det går raskt i en foodprosessor. Ha toppingen over kaka.
torsdag 11. oktober 2012
Ovnspannekake
Denne laget jeg ofte da ungene var små.
Å steke tynne og runde pannekaker til 5 storspisere krevde sin kvinne, så innimellom måtte jeg ty til en enklere verson, og da ble det denne.
Vanligvis er blåbærsylteøy et fast følge til pannekaker. Her får du oppskrift på tomatsaus til. Det smaker godt! Lettvint er det også. Bare prøv!
Jeg regner med at dere, mine barn, nikker gjenkjennende når dere ser denne oppskrifta:
Dette trenger du til en hel ovnsplate med pannekake:
4 egg
1 l helmelk (og her må du bruke helmelk sier nå jeg. Lettpannekaker kan være så sunne de vil, men ofte blir de så sunne at de blir ikke gode)
5 dl hvetemel
1 ts salt (har du ikke i revet ost, kan du bruke 2 ts)
1 - 2 dl revet ost (alt fra Norvegia til Parmesan kan du bruke. Ta en osterest du har i kjøleskapet)
1 ss smør til å smøre ovnsplata
Tillegg som du kan ha i hvis du vil:
1 pk bacon eller kokt skinke (100 - 150 g)
Tomatsaus:
1 boks skinnfrie, hele tomater
2 ss olivenolje
1 ts salt
Krydder: Oregano, timian eller basilikum (bruk en av delene) . Her kan du bruke både friske krydder eller tørkede. Av tørkede urter trenger du ca 1 ss.
Pannekaka:
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Smør en stor ovnsplate (ikke bruk bakepapir, da blir det bare søl), og bruk den plata du har med høyest kanter.
¤ Skal du ha i bacon eller kokt skinke, skjærer du det i små biter og legger det utover ovnsplata.
¤ Sett plata midt i ovnen i 5 minutter.
¤ Imens lager du pannekakerøre.
¤ Ha 4 egg i en bolle og visp dem litt.
¤ Tilsett hvetemelet (5 dl), saltet og litt av melken (ca 1/3).
¤ Visp røren glatt.
¤ Bland deretter i resten av melken litt av gangen og visp til du har en glatt røre.
¤ Riv osten og tilsett den (hvis du vil ha ost i, det går godt uten også, bare husk å bruke litt mer salt).
¤ Tøm røra over kjøttbitene i ovnspanna og sett panna midt i ovnen. Her må du ha tunga-rett-i-munnen, for ovnsplata blir full og ikke så lett å frakte inn i ovnen... så vær forsiktig.
¤ La pannekaka stå i ovnen på 225 grader i 35 minutter.
Tomatsaus:
¤ Ha 2 ss olivenolje i en kasserolle.
¤ Tilsett tomatene fra boksen.
¤ Klipp tomatene i mindre biter.
¤ Varm det hele. Det trenger ikke koke, bare varmes.
¤ Smak til med salt og det krydderet du vil ha.
Å steke tynne og runde pannekaker til 5 storspisere krevde sin kvinne, så innimellom måtte jeg ty til en enklere verson, og da ble det denne.
Vanligvis er blåbærsylteøy et fast følge til pannekaker. Her får du oppskrift på tomatsaus til. Det smaker godt! Lettvint er det også. Bare prøv!
Jeg regner med at dere, mine barn, nikker gjenkjennende når dere ser denne oppskrifta:
Dette trenger du til en hel ovnsplate med pannekake:
4 egg
1 l helmelk (og her må du bruke helmelk sier nå jeg. Lettpannekaker kan være så sunne de vil, men ofte blir de så sunne at de blir ikke gode)
5 dl hvetemel
1 ts salt (har du ikke i revet ost, kan du bruke 2 ts)
1 - 2 dl revet ost (alt fra Norvegia til Parmesan kan du bruke. Ta en osterest du har i kjøleskapet)
1 ss smør til å smøre ovnsplata
Tillegg som du kan ha i hvis du vil:
1 pk bacon eller kokt skinke (100 - 150 g)
Tomatsaus:
1 boks skinnfrie, hele tomater
2 ss olivenolje
1 ts salt
Krydder: Oregano, timian eller basilikum (bruk en av delene) . Her kan du bruke både friske krydder eller tørkede. Av tørkede urter trenger du ca 1 ss.
Pannekaka:
¤ Varm ovnen til 225 grader.
¤ Smør en stor ovnsplate (ikke bruk bakepapir, da blir det bare søl), og bruk den plata du har med høyest kanter.
¤ Skal du ha i bacon eller kokt skinke, skjærer du det i små biter og legger det utover ovnsplata.
¤ Sett plata midt i ovnen i 5 minutter.
¤ Imens lager du pannekakerøre.
¤ Ha 4 egg i en bolle og visp dem litt.
¤ Tilsett hvetemelet (5 dl), saltet og litt av melken (ca 1/3).
¤ Visp røren glatt.
¤ Bland deretter i resten av melken litt av gangen og visp til du har en glatt røre.
¤ Riv osten og tilsett den (hvis du vil ha ost i, det går godt uten også, bare husk å bruke litt mer salt).
¤ Tøm røra over kjøttbitene i ovnspanna og sett panna midt i ovnen. Her må du ha tunga-rett-i-munnen, for ovnsplata blir full og ikke så lett å frakte inn i ovnen... så vær forsiktig.
¤ La pannekaka stå i ovnen på 225 grader i 35 minutter.
Tomatsaus:
¤ Ha 2 ss olivenolje i en kasserolle.
¤ Tilsett tomatene fra boksen.
¤ Klipp tomatene i mindre biter.
¤ Varm det hele. Det trenger ikke koke, bare varmes.
¤ Smak til med salt og det krydderet du vil ha.
tirsdag 9. oktober 2012
Agurksalat
En enkel oppskrift på bloggen idag.
Formen hos bloggeren er litt laber, med vond hals og litt feber.
Agurksalat er et "must" til kokt laks, men smaker også godt til stekt og panert fisk av forskjellig slag.
Dette er nok til 4:
1 slangeagurk
Lake:
1 dl vann
2 ss hvitvinseddik
2 ss sukker
Litt salt (ca 1/2 ts)
Litt pepper (i gamle kokebøker stod det alltid hvit pepper til dette, så har du det, bruk det. Hvit pepper er litt sterkere på smak enn den svarte og ble mye brukt til fisk)
Klippet persille, hvis du har
¤ Vask slangeagurken og del den i skiver med en skarp ostehøvel.
¤ Bland alle ingrediensene til laken, og rør litt så sukkeret løser seg litt opp. Det må være lake nok så det nesten dekker agurken. Er det for lite, dobler du oppskriften på laken.
¤ Hell laken over agurken.
Salaten har godt av å stå litt før den spises.
Formen hos bloggeren er litt laber, med vond hals og litt feber.
Agurksalat er et "must" til kokt laks, men smaker også godt til stekt og panert fisk av forskjellig slag.
Dette er nok til 4:
1 slangeagurk
Lake:
1 dl vann
2 ss hvitvinseddik
2 ss sukker
Litt salt (ca 1/2 ts)
Litt pepper (i gamle kokebøker stod det alltid hvit pepper til dette, så har du det, bruk det. Hvit pepper er litt sterkere på smak enn den svarte og ble mye brukt til fisk)
Klippet persille, hvis du har
¤ Vask slangeagurken og del den i skiver med en skarp ostehøvel.
¤ Bland alle ingrediensene til laken, og rør litt så sukkeret løser seg litt opp. Det må være lake nok så det nesten dekker agurken. Er det for lite, dobler du oppskriften på laken.
¤ Hell laken over agurken.
Salaten har godt av å stå litt før den spises.
mandag 8. oktober 2012
Kyllling i kokosmelk
Litt hot skal dette være.
Karripasta kan være så mangt, fra knallsterkt til milde greier, og det er ikke så enkelt å vite hva man kjøper. Her vil jeg si at du trenger litt sterk karripasta. Du skal jo bare ha 1 ts. Smak deg fram, er nok det beste tipset mitt, og start med 1 ts og øk til 2 og 3 hvis du syns det.
Til 4 personer (kanskje litt i minste laget hvis du har storspisere):
4 kyllingfileter
1 pk sukkererter
Saften av 1/2 lime
1 boks kokosmelk (4 dl)
1 ts rød karrypasta
Salt
Pepper
Frisk koriander smaker godt til, men det behøves ikke.
Ris som du koker til.
¤ Skjær kyllingfiletene i store terninger.
¤ Varm olje i en panne og fres kjøttet raskt (trenger ikke å bli gjennomstekt).
¤ Ta opp kyllingkjøttet og legg det tilside.
¤ Ha 1 ts karrypasta i panna og la det frese litt og bli varmt.
¤ Tilsett kokosmelka og press safta av 1/2 lime nedi.
¤ La det hele småkoke i ca 10 minutter.
¤ Legg så i kyllingbitene og la det hele trekke i 10 minutter til.
¤ Vask sukkerertene (jeg deler dem også i 2 på langs, men det gjør du som du vil med) og ha dem i panna mot slutten av koketida.
¤ Klipp frisk koriander og strø det over hvis du har det.
Server med ris til og gjerne en grønn salat også.
Karripasta kan være så mangt, fra knallsterkt til milde greier, og det er ikke så enkelt å vite hva man kjøper. Her vil jeg si at du trenger litt sterk karripasta. Du skal jo bare ha 1 ts. Smak deg fram, er nok det beste tipset mitt, og start med 1 ts og øk til 2 og 3 hvis du syns det.
Til 4 personer (kanskje litt i minste laget hvis du har storspisere):
4 kyllingfileter
1 pk sukkererter
Saften av 1/2 lime
1 boks kokosmelk (4 dl)
1 ts rød karrypasta
Salt
Pepper
Frisk koriander smaker godt til, men det behøves ikke.
Ris som du koker til.
¤ Skjær kyllingfiletene i store terninger.
¤ Varm olje i en panne og fres kjøttet raskt (trenger ikke å bli gjennomstekt).
¤ Ta opp kyllingkjøttet og legg det tilside.
¤ Ha 1 ts karrypasta i panna og la det frese litt og bli varmt.
¤ Tilsett kokosmelka og press safta av 1/2 lime nedi.
¤ La det hele småkoke i ca 10 minutter.
¤ Legg så i kyllingbitene og la det hele trekke i 10 minutter til.
¤ Vask sukkerertene (jeg deler dem også i 2 på langs, men det gjør du som du vil med) og ha dem i panna mot slutten av koketida.
¤ Klipp frisk koriander og strø det over hvis du har det.
Server med ris til og gjerne en grønn salat også.
søndag 7. oktober 2012
Sitronruter
En enkel og utrolig god kake. Den bør aller helst stå til dagen etter før du spiser den. Da har sitronkremen fått "satt seg" og kaken er blitt saftig og god.
Om sommeren kan den serveres med friske bær til. Det kan den jo forsåvidt serveres med hele året, for dagligvarebutikkene har fine, frisk bær til salgs stort sett bestandig.
Bunn:
2 1/2 dl hvetemel
1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør (bør være delvis romtemperert, særlig hvis du baker uten foodprosessor)
Sitronkrem:
3 egg
2 dl sukker
1/2 dl hvetemel
5 - 6 ss nypresset sitronsaft (IKKE fra plastsitron, den blir for besk)
Revet sitronskall av 1 sitron
Melis til å sikte over
¤ Varm ovnen til 200 grader
¤ Bland sammen hvetemel, sukker og vaniljesukker til bunnen. Arbeid inn smøret litt etter litt. Jeg tar alt i foodprosessoren og lar den gå til deigen akkurat er rørt sammen.
Det blir en litt klissete deig.
¤ Legg bakepapir på en liten ovnsplate (ca 20x25 cm). Du kan bruke en rund kakeform med avtagbar bunn også 24 -26 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av den også.
¤ Klem deigen jevnt utover forma du har. Ikke så lett, for den er litt klissete, men ha litt hvetemel på hendene så går det bedre.
¤ Stek bunnen midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.
¤ Mens bunnen steker i ovnen lager du sitronkremen:
¤ Visp egg og sukker til fyldig eggedosis.
¤ Tilsett hvetemel, presset sitronsaft og revet sitronskall, og rør det hele sammen.
¤ Når bunnen har stått i ovnen i 15 minutter tar du den ut og heller sitronkremen over bunnen og setter hele kaka tilbake midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Sitronkremen er fortsatt litt bløt når du tar kaka ut av ovnen, men det skal den være.
¤ Bruk en te-sil og pudre melis over den varme kaka og la den stå i forma til den er helt avkjølt, gjerne til dagen etter.
¤ Kaka skjæres i ruter når den skal serveres, og gjerne med noen bær og litt sitronmelisse på.
Om sommeren kan den serveres med friske bær til. Det kan den jo forsåvidt serveres med hele året, for dagligvarebutikkene har fine, frisk bær til salgs stort sett bestandig.
Bunn:
2 1/2 dl hvetemel
1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør (bør være delvis romtemperert, særlig hvis du baker uten foodprosessor)
Sitronkrem:
3 egg
2 dl sukker
1/2 dl hvetemel
5 - 6 ss nypresset sitronsaft (IKKE fra plastsitron, den blir for besk)
Revet sitronskall av 1 sitron
Melis til å sikte over
¤ Varm ovnen til 200 grader
¤ Bland sammen hvetemel, sukker og vaniljesukker til bunnen. Arbeid inn smøret litt etter litt. Jeg tar alt i foodprosessoren og lar den gå til deigen akkurat er rørt sammen.
Det blir en litt klissete deig.
¤ Legg bakepapir på en liten ovnsplate (ca 20x25 cm). Du kan bruke en rund kakeform med avtagbar bunn også 24 -26 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av den også.
¤ Klem deigen jevnt utover forma du har. Ikke så lett, for den er litt klissete, men ha litt hvetemel på hendene så går det bedre.
¤ Stek bunnen midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.
¤ Mens bunnen steker i ovnen lager du sitronkremen:
¤ Visp egg og sukker til fyldig eggedosis.
¤ Tilsett hvetemel, presset sitronsaft og revet sitronskall, og rør det hele sammen.
¤ Når bunnen har stått i ovnen i 15 minutter tar du den ut og heller sitronkremen over bunnen og setter hele kaka tilbake midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Sitronkremen er fortsatt litt bløt når du tar kaka ut av ovnen, men det skal den være.
¤ Bruk en te-sil og pudre melis over den varme kaka og la den stå i forma til den er helt avkjølt, gjerne til dagen etter.
¤ Kaka skjæres i ruter når den skal serveres, og gjerne med noen bær og litt sitronmelisse på.