søndag 7. oktober 2012

Sitronruter

En enkel og utrolig god kake. Den bør aller helst stå til dagen etter før du spiser den. Da har sitronkremen fått "satt seg" og kaken er blitt saftig og god.

Om sommeren kan den serveres med friske bær til. Det kan den jo forsåvidt serveres med hele året, for dagligvarebutikkene har fine, frisk bær til salgs stort sett bestandig.

Bunn:
2 1/2 dl hvetemel
1/2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
150 g smør (bør være delvis romtemperert, særlig hvis du baker uten foodprosessor)

Sitronkrem:
3 egg
2 dl sukker
1/2 dl hvetemel
5 - 6 ss nypresset sitronsaft (IKKE fra plastsitron, den blir for besk)
Revet sitronskall av 1 sitron
Melis til å sikte over

¤ Varm ovnen til 200 grader
¤ Bland sammen hvetemel, sukker og vaniljesukker til bunnen. Arbeid inn smøret litt etter litt. Jeg tar alt i foodprosessoren og lar den gå til deigen akkurat er rørt sammen.
Det blir en litt klissete deig.


¤ Legg bakepapir på en liten ovnsplate (ca 20x25 cm). Du kan bruke en rund kakeform med avtagbar bunn også 24 -26 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av den også.
¤ Klem deigen jevnt utover forma du har. Ikke så lett, for den er litt klissete, men ha litt hvetemel på hendene så går det bedre.


¤ Stek bunnen midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

¤ Mens bunnen steker i ovnen lager du sitronkremen:
¤ Visp egg og sukker til fyldig eggedosis.
¤ Tilsett hvetemel, presset sitronsaft og revet sitronskall, og rør det hele sammen.

¤ Når bunnen har stått i ovnen i 15 minutter tar du den ut og heller sitronkremen over bunnen og setter hele kaka tilbake midt i ovnen i 10 minutter.
¤ Sitronkremen er fortsatt litt bløt når du tar kaka ut av ovnen, men det skal den være.


¤ Bruk en te-sil og pudre melis over den varme kaka og la den stå i forma til den er helt avkjølt, gjerne til dagen etter.
¤ Kaka skjæres i ruter når den skal serveres, og gjerne med noen bær og litt sitronmelisse på.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar