tirsdag 23. august 2011

Lettvinte og gode sitron-scones.

Scones lager du mens teen trekker. Det er kanskje litt overdrevet, men det går på 20 minutter.
Du må spise dem nybakt. Det er egentlig ikke noe problem, for de er bare sååå gode!
Super picknickmat, gode til formiddagsteen eller kaffen. De kan spises med eller uten pålegg.




4 dl hvetemel
Revet skall av 1/2 sitron (eller appelsin)
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
1 ts bakepulver
75 g smør
1 dl rosiner
1 1/2 dl melk

Sett ovnen på 250 grader.

Jeg bruker matprosessoren, men du kan godt arbeide sammen deigen med fingrene i en stor bolle:
¤ Ha mel, bakepulver, salt, sukker og revet sitronskall i bollen.
¤ Tilsett smøret som er delt i terninger.
¤ La maskinen gå til smøret er smuldret i melet, eller smuldre med fingrene.
¤ Tilsett melken og la maskinen gå til deigen blir en klump, eller rør det sammen for hånd.
¤ Ha litt hvetemel på bordet.
¤ Ta deigen ut på bakebordet og arbeid inn rosinene.
¤ Kjevle deigen ut så den blir ca 2 cm tykk over det hele.
¤ Bruk et drikkeglass og stikk ut runde kaker.


¤ Legg kakene på en stekovnsplate som er dekket med bakepapir.


¤ Stek sconsene i 8 minutter på 250 grader, midt i ovnen.
De egner seg ikke til frysing og holder seg ikke spesielt godt til dagen etter.





lørdag 20. august 2011

Laks i pakke.

Denne oppskriften kan du lage med breiflabb og steinbit også.
Oppskriften er til 4 personer.
Du trenger alminiumsfolie i tillegg til ingrediensene.
VIKTIG: Hva du enn utelater av ingrediensene, så IKKE utelat lime. Den er "kluet" i retten, nemlig.







800 g laksefilet eller 4 skiver laks
2 lime
Frisk ingefær (ca 2 ss når den er revet). Jeg tror ikke du kan bruke ingefærpulver fra krydderhylla...
Olivenolje (her er det snakk om bare noen spiseskjeer)
Smør (noen få ss)
1 rød chili
1 purre eller 2 vårløk
2 tomater (jeg bruker ofte 6 cherrytomater delt i to)
1 paprika (rød eller grønn spiller ingen rolle)
Salt
Pepper

Serveres til:
Sukkererter (1 pose)
Ris

¤ Varm ovnen til 220 grader

¤ Lag 4 store flak av alminiumsfolie. Smør dem med olivenolje og legg en liten smørklatt på hvert ark (1 ts ca).
¤ Legg et fiskestykke på hvert alminiumsflak.
¤ Krydre fisken med salt og pepper, knapt 1/2 ts av hver på hver av fiskestykkene.
¤ Klem saften av 1/2 lime på hvert stykke. Klem godt, for hvis limen har lite saft i seg, trenger du kanskje litt mer.
¤ Vask og skjær purren/vårløken i skiver.
¤ Vask chilien. Del den i to på langs og ta ut frøene. Finhakk den.
¤ Vask og skjær paprikaen i tynne ringer (eller staver).
¤ Vask og skjær tomatene i båter.
¤ Skrell og riv den friske ingefæren.
¤ Strø over laksebitene: Finhakket chili, finsnittet purre/vårløk, paprikastrimler, tomatbåter og tilslutt revet ingefær.
¤ Legg en klatt (1 ss sånn ca) smør på toppen av hver pakke.



¤ Pakk pakkene forsiktig inn og pass på at det ikke blir rift i folien. Skjøten må vende opp.
¤ Legg pakkene i en ildfast stor form eller rett på ovnsplata.
¤ Sett det hele midt i ovnen (som er oppvarmet til 220 grader) og la det stå i 15 minutter. Er laksestykkene mer enn 3 cm tykke så kan det hende de trenger 20 minutter i ovnen.
Det blir mye god kraft i hver pakke og du trenger ikke annen saus til.

Slik koker du sukkererter:
¤ Kok opp 3-4 dl vann i en kjele. Tilsett 1 ss smør og la det smelte i vannet.
¤ Ha i sukkerertene og la dem koke nøyaktig 2 minutter og ikke et sekund lenger, for da blir de dvaske.

Så koker du ris til. Server gjerne soyasaus til risen.

Server 1 laksepakke til hver og sett fram sukkererter og ris til. Det smaker faktisk kjempegodt!


onsdag 10. august 2011

Kyllingsuppe med lime og chilli.

Dette er en lettlaget, enkel suppe. Smaker godt. Sett fram flatbrød til suppa, så er middagen i boks.





4 porsjoner

4 kyllingfileter (du kan halvere hvis du vil ha en billigere utgave)
5-6 dl vann
1 terning hønsebuljong
2 bokser kokosmelk (ikke av de aller minste boksene)
4 limeblader (jeg bruker noen tynne skiver lime for jeg finner aldri limeblader i butikken, eller rett og slett limesaft av 1 lime)
1 ss fiskesaus (dette kan du også utelate, hvis du ikke har en flaske med fiskesaus)
1 stilk sitrongress (jeg bruker noen dråper sitron)
1 rød chilli

¤ Del kyllingen i biter
¤ Kok opp kokosmelk med lime.
¤ Tilsett vann, buljongterning og fiske saus
¤ Ha i kyllingbitene.
¤ Kok på svak varme i 5- 10 minutter til kyllingen er nesten ferdig.
¤ Del chilien i 2 på langs og skrap ut frøene. Skyll den litt under vann (jeg tror den blir litt mildere av det).
¤ Hakk chilien i små biter  og tilsett den i suppa.
¤ Kok suppa videre i 2 minutter.
¤ Drypp noen dråper sitron over.

Server suppa med brød eller flatbrød.


mandag 8. august 2011

Pappas grovbrød.






4 brød i form

1 pk gjær (50 g)
1,2 l vann (eller sur melk av et eller annet slag)
3 ts salt
2 kg mel tilsammen (her kan du bruke 1 kg grovt mel, sammmalt grov hvete, og 1 kg hvetemel)


Du kan sjonglere med meltyper, bare du bruker 2 kg tilsammen. Du kan bruke bare grovt mel hvis du vil. Litt havregryn er også godt (da må du kanskje bruke litt mer væske). Du kan tilsette et par never frø og nøtter. Summen av hva du enn bruker skal være 2 kg.

¤ Varm vannet eller melken så det er fingervarmt (du kan tappe lunkent vann fra springen).
¤ Smuldre gjæren i bakebollen og ha over vannet / melken. La gjæren løse seg litt opp.
¤ Hvis du bruker tørrgjær så skal du blande den i melet og tilsette den sammen med det.
¤ Tilsett olivenolje hvis du vil ha det, men det går godt uten.
¤ Tilsett alt det tørre, det vil si alt melet og saltet.

¤ Kna, det vil si rot sammen alt så det tilslutt blir en samlet masse, en deig. Du kan bruke fingrene eller ei sleiv. Blir deigen klissete tilsetter du mer hvetemel. Er den fast så kan du ha litt lunkent vann i bakebollen og arbeid det inn.

Det gjør egentlig ikke noe om deigen er løs (litt klissete), strø  bare litt hvetemel over den legg et rent kjøkkenhånkle over bakebollen (eller bruk plast) og sett den til heving ca 45 minutter.
Nå skal deigen ese ut og bli større.

¤ Smør 4 brødformer med smør eller olje, i bunnen og sidene.

¤ Etter at deigen er ferdig hevet, strø litt mel på bordet og ha deigen på melet.
¤ Klem og snu og jobb med den så den blir en god deig å jobbe med. Kanskje må du tilsette endel hvetemel for å få den god.
¤ Del deigen i 4. Rull delene til brødfasong og legg dem i formene.
¤ Sett stekovnen på 220 grader.
¤ La brødene heve i formene mens ovnen blir varm, ca 30 - 40 minutter.

¤ Stek brødene på rist på nederste rille i ovnen i 45 minutter.
¤ Når du tar dem ut av ovnen så hvelv dem ut av formene og legg dem på en brødrist til de er avkjølt. Hvis du skjærer av brødet før det er avkjølt så blir det rått og klissete ... så ikke gjøre det :-)

Pakk brødet i plastpose før det er helt avkjølt, men ikke putt det i fryseren før det er helt  kaldt.

Suppe med kjøttboller.



Dette er en ta-hva-du-har suppe. Du trenger hønse- eller grønnsakbuljong, kjøttboller og rotgrønnsaker. Resten kan du ha i etter smak og evne. 
Med flatbrød til er dette god hverdagsmat.




Til 2 personer:

1 l vann
2 buljongterninger, hønsebuljong eller grønnsakbuljong
Litt blomkål
2 gulerøtter
4 poteter
Litt kålrot
1 pakke ferdigkjøpte kjøttboller
Eventuelt  friske, hakkede urter. Det kan være gressløk, persille eller dill eller noe annet du liker.

¤ Vask og skrell grønnsakene og potetene og skjær dem i biter.
¤ Vask blomkålen, ta bort stilken og del den i buketter.
¤ Kok opp vannet og tilsett buljongterningene og la dem løse seg opp i vannet.
¤ Tilsett poteter, gulerøtter og kålrot.
¤ La dette koke 5 minutter før du tilsetter  blomkålen.
¤ Kok viderer til potetene er møre. Da er resten også ferdig. Det tar ca 10 minutter, kanskje mindre.
¤ Tilsett kjøttbollene og la dem bli varme.
¤ Strø over litt urter hvis du har, det er godt og det ser vakkert ut.

Det går godt an å bruke andre grønnsaker, som erter (de skal bare varmes i suppa, som kjøttbollene), purreløk (kokes med), vårløk (kokes), squash (kokes), broccoli (kokes), sukkererter (varmes bare).




Ripsgele


Min kollega Kari, som er en god kokke, sier at vi behøver IKKE å rense bæra. Det er mye stivelse i stilker og blad. Jeg har prøvd dette, og det stemmer. Da brukte jeg ca 4 liter urenset rips til samme oppskrift. Jeg renset bort det meste av bladene jeg da. Mye mindre arbeid og skikkelig stiv gele faktisk, så prøv det.
Min erfaring med syltetøy og gele, er å koke små porsjoner. Da blir geleen lettere stiv og syltetøyet blir tykkere.









2 liter renset rips (ikke bruk overmodne bær, da blir ikke geléen stiv)
1 1/2 dl vann


800 g sukker til hver liter saft
saft fra en sitron

¤ Legg rips og vann i en kjele og kok langsomt opp under lokk.
¤ Etterkok ca 10 minutter til bærene har saftet seg (med eller uten lokk)
¤ Sil saften gjennom et klede og mål opp saften.
¤ Hell saften tilbake i kjelen og kok opp.
¤ Tilsett sukker og sitronsaft. Rør om til sukkeret er oppløst.
¤ Kok i ca 15 minutter uten lokk og skum av skummet som har dannet seg oppå geléen. Du skal IKKE røre i kjelen under denne kokinga.
¤ Ta geleprøve: Ha litt gele på en kald tallerken. Skubb en skje med den runde siden opp inn i geléen. Hvis  geléen skrukker seg oppover skjebladet er den ferdig.
¤ Du kan koke geléen i 5 minutter til hvis den ikke er ferdig, men ikke mer.
¤ Ha geléen på rene glass.
¤ Oppbevar den kjølig, men den kan ikke fryses.