http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

fredag 10. april 2015

Speltbrød

Dette er et elte-fritt spelt-brød bakt i jerngryta i ovnen. 
Jeg har lenge prøvd ut denne metoden med å bake brød i en gryte. Det har ikke alltid gått like greit og jeg syns ofte deigen var klissen og ekkel å ha med  gjøre, helt til jeg prøvde denne oppskrifta. 

Deigen skal brettes underveis, men jeg har lest meg fram til at hvis du ikke orker dette styret med bretting, så kan du bare droppe det. Så vet du det. Jeg bretter litt, så får du finne ut hva som passer deg hvis du vil bake dette brødet.
En ting er sikkert, dette er nesten det beste brødet jeg vet om. Det smaker bare så godt.For å bake dette brødet trenger du en jerngryte med lokk som tåler 250 grader.
Jeg baker brødet for hånd og bruker en vid bakebolle hvor jeg kan "brette" brødet i bakebollen. Så slipper jeg å ha det ut på bakebordet på et bakepapir. Alt blir enklere sånn.
Brødet bakes med lite gjær, så det trenger tid til å heve, 10 - 20 timer. Du kan korte litt ned på tiden ved å bruke mer gjær, men smaken blir bedre med lang heve-tid.

Når du baker brødet, så vær nøye med mål og vekt. Deigen skal bli litt klisset, men ikke flyte utover. Dess mer nøye du er, dess bedre blir resultatet.


Dette trenger du til 1 rundt brød:

450 g siktet speltmel
150 g sammalt speltmel
50 g havregryn
50 g gresskarkjerner
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 1/2 dl vann, romtemperert, ca 20 grader
1/2 dl appelsinjuice (viktig ingrediens når du baker med speltmel)

¤ Rør sammen alle de tørre ingrediensene først.
¤ Tilsett vann og appelsinjuice og rør raskt sammen. Det blir en litt klisset deig, men ikke så klisset at den flyter utover. Da må du tilsette litt mer mel.


¤ Dekk bakebollen med plast eller et klede. Her har jeg brukt begge deler, men det er ikke nødvendig.
¤ Sett bakebollen slik på kjøkkenbenken i 10 - 20 timer. Jeg lar det stå over natta. Syns du det er lenge kan du jukse litt ved å bruke litt mer gjær...


BRETTING:
¤ Etter at deigen er hevet, bretter jeg deigen med en slikkepott i bakebollen. Å brette vil si at du tar slikkepotten under deigen på en side og bretter en flik av deigen over mot motsatt side.  Gjør slik rundt hele deigen. Da vil du kjenne at deigen blir fastere etterhvert.
¤ Tilslutt løfter jeg deigen med hendene og strør litt mel rundt i bunnen av bollen og legger deigen tilbake i bollen med brettsiden ned.


¤ Legg et klede over deigen igjen og la den heve på benken i ca 2 timer.

Jeg sa innledningsvis at hvis du syns denne brettingen virker som et "pes" så hopper du over dette og går rett på neste punkt. Da trenger du ikke heve deigen disse ekstra 2 timene..

EN HALV TIME FØR DU SKAL STEKE BRØDET:
¤ Varm ovnen til 250 grader, over og undervarme, og sett samtidig inn jerngryta, med lokket på, på nederste rille i ovnen. Gryta skal være varm nemlig, når du skal ha deigen oppi.


¤ Ta gryta ut av ovnen (bruk tykke grytekluter, for dette er varmt), og hell deigen opp i gryta. Gryta skal IKKE smøres verken med smør eller olje!
Jeg bruker slikkepotten og vipper deigen forsiktig over i den glovarme gryta. Kommer den litt skeivt ned i gryta kan du justere det ved hjelp av slikkepotten.

¤ Sett lokket på gryta og plasser den på nederste rille i ovnen.
¤ Stek i 30 minutter.
¤ Etter 30 minutter senker du varmen på ovnen til 225 grader og tar lokket av gryta.
¤ Stek videre i 5 - 15 minutter. I min ovn steker jeg videre i 10 minutter. Da har  brødet fått en fin gyllen farge på toppen.


¤ Velt brødet ut av gryta og avkjøl det på en rist.


Vent med å skjære i brødet til det er blitt kaldt.
Brødet er fint å fryse. Jeg deler brødet midt over og fryser det i 2 deler. Runde brød er vanskelige å få plass til i brødposer, men deler du det går det helt fint.

Nå har du bakt verdens mest smakfulle brød og du kan glede deg til å smake!


1 kommentar:

 1. I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this info So i'm satisfied to show that
  I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed.
  I such a lot for sure will make certain to don?t omit
  this site and give it a glance regularly.

  Here is my weblog :: Plumber Thousand Oaks - Plumber Carpinteria

  SvarSlett