http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

mandag 23. mars 2015

Appelsinboller

En god påske-variant av hveteboller. De smaker av appelsin og er kjempegode til ettermiddagskaffen.






 Dette trenger du til 12 boller:

25 g gjær
75 g smør
2 1/2 dl lettmelk
1/2 ts salt
3 ss sukker
1 ts malt kardemomme
7 dl hvetemel (jeg må alltid tilsette 3-4 ss mer hvetemel for at deigen skal slippe bollen)

Fyll:
1 dl appelsinmarmelade

1 egg til pensling
Eventuelt perlesukker til å strø over

¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær blander du gjæren i melet og bryr deg ikke om dette første punktet.
¤ Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i det smeltede smøret og la blandingen bli fingervarm.
¤ Ha smør/melkeblandingen i bakebollen, der du eventuelt har gjær. La gjæren løse seg lett opp.
¤ Tilsett i bakebollen: Salt, sukker, kardemomme og melet.
¤ Arbeid deigen sammen slik at den slipper bakebollen. Det betyr at du skal arbeide med deigen til at den ikke lenger klistrer seg til kantene i bakebollen. Det kan hende at du må tilsette litt mer mel for at dette skal skje. Jeg tilsetter som sagt 3-4 ganske toppede spiseskjeer med mer mel i denne oppskrifta for at deigen skal bli god. Jeg bruker miksmasteren til jobben, men du kan fint arbeide deigen sammen med hendene.
¤ Legg et klede over bakebollen og sett den lunt til heving i ca 30 minutter.

¤ Etter heving tar du deigen ut på bakebordet. Du kan med fordel strø litt mel på bordet først.
¤ Trill deigen litt slik at du arbeider den sammen. Så kjevler du den ut til en flat leiv som er ca  30x50 cm stor, omtrent størrelsen av 2 A4 ark.


¤ Smør appelsinmarmeladen utover deigen.


¤ Rull deigen sammen fra langsida.


¤ Nå skal du ta fram saksa og klippe hakk i deigrullen. Klipp to hakk (ca 1 cm mellom hver ). Det tredje hakket skal gå helt gjennom rullen. Da har du en bolle.


¤ Brett bollen "ut" slik som bildet over viser og legg bollene på et bakepapirkledd stekebrett etterhvert som de blir ferdige.


¤ Pensle bollene med sammenvispet egg og strø eventuelt perlesukker over. Jeg syns de er gode uten sukkerstrø over, men sukkermonsen i huset syns de er mye bedre med.

¤ La bollene heve slik i 30 minutter sånn cirka.
¤ Varm i mellomtiden ovnen til 250 grader.

¤ Stek bollene midt i ovnen i 8- 10 minutter. I min ovn må de stekes i 10 minutter.
¤ Avkjøl dem på en rist.




























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar