http://matbloggsentralen.no/

Matbloggtoppen

onsdag 13. november 2013

Grovbrød med rug og sammalt hvete

Et godt og saftig grovbrød med mye smak.
Deigen er ganske løs etter eltinga, men ikke fall for fristelsen å tilsette mer mel. Når deigen har hevet er den god å forme. Jeg strør heller ikke mel over denne deigen når jeg setter den til heving.


2 brød

2 ss smør
3 dl melk
3 dl vann
50 g gjær
250 g hvetemel
250 g grov sammalt hvete
250 g siktet rugmel
250 g grov sammalt rug
2 ts salt

¤ Smelt smøret.
¤ Tilsett melken og vannet sammen med smøret når det har smeltet. La det hele bli fingervarmt.
¤ Smuldre gjæren i bakebollen. Bruker du tørrgjær tilsetter du den sammen med melet.
¤ Tilsett væsken (smør, vann og melk) i bakebollen og rør så gjæren løser seg litt opp.
¤ Tilsett alt melet og saltet.
¤ Arbeid deigen godt i en kjøkkenmaskin eller med hendene. Det skal bli en løs og god deig. Som sagt ikke tilsett mer mel, da blir brødet lett tørt.
(Knar du med hendene og syns at deigen blir vel klisset, så stikk hendene i hvetemelsposen slik at du får mel på hendene. Det er ofte nok til at det blir lettere å jobbe med deigen.)

¤ Dekk bollen med plast og la den heve i 40 minutter.

¤ Ta deigen ut på bakebordet. Du kan bruke litt hvetemel på bakebenken.
¤ Form 2 brød og legg dem i smurte brødformer (1 1/2 litersformer).
¤ Legg plast over formene og la brødene heve i 30 minutter.

¤ Varm imens ovnen til 225 grader.
¤ Stek brødene på nederste rille i ovnen i 45 minutter.
¤ Avkjøl brødene på rist.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar